Konut Kredisi Aylık Taksit Tutarı Nasıl Hesaplanır?

Konut Kredisi Aylık Taksit Tutarı Nasıl Hesaplanır? Bu sorunun cevabına geçmeden önce konut kredisi ile ilgili bilinmesi ve dikkat edilmesi gereken tüm detayları araştırdık. Haberimizden konut kredisi nedir? konut kredisi aylık taksit tutarı nasıl hesaplanır? konut kredisi çekerken nelere dikkat etmek gerekir? gibi aklınızdaki tüm soruların cevaplarını inceleyebilirsiniz.

Konut kredisi , satın alınacak evin teminat altına alınması koşuluyla bankalar tarafından verilen bir kredi türüdür. Kredinin vadesi genellikle sabit faiz oranlarıyla 5 ila 30 yıl arasında değişebilir. Konut kredisine başvurmak için satın almak istediğiniz konuta karar verdikten sonra kredi imkanları sunan bankaları araştırmanız gerekir.

Konut Kredisi Almadan Önce Nelere Dikkat Edilmeli?

İlgili resim

Sizin için en uygun faiz oranlarını sunan bankaları araştırmanız ve buna göre başvuru yapmanız gerekir. Kredi başvurunuz onaylandıktan sonra artık devreye gayrimenkul değerlendirme uzmanları girer. Satın almak istediğiniz evin değerini belirledikten sonra, evin değerinin dörtte birini peşinat ödemesi olarak vermeniz gerekir. Yasalar gereği, belirlenen ekspertiz değerinin  %70-75’ine kadar konut kredisi verilebilir. Evin kalan %25’lik ücreti içinse peşinatınız olması gerekir.

Konut kredisi kullanmaya karar verdiğinizde, başvuruda bulunmadan önce bütçeniz doğrultusunda ev için 5- 10 yıl boyunca ne kadar para ayırabileceğinizi hesaplamalısınız. Konut kredisi kullanırken vade ne kadar uzun olursa ödeyeceğiniz faiz artacaktır. Bu nedenle evde yapacağınız hesap çok önemli. Ödemeleri kısa zamanda yapayım derken bu sefer ödeme gücünüzün üstünde bir ödeme planı belirlemeyin. Para durumu olarak önerdiğimiz ideal oran borçlanma oranı aylık gelirinizin %40’tan fazla olmaması.  Konut kredisi kullanmaya giderken ödeme gücünüzün bilerek gitmek size önemli bir avantaj sağlar.

Benzer Haber  İsfanbul nerede?

Konut kredisi alım süreci

Müşterinin kendi aylık gelirine de bağlı olarak isteğine uygun ödeme planının sabit gelir üzerinden belirlenmesi mümkündür. Tarlanız bulunması, ayrıca şehirde sigortalı bir işte sabit gelirinizin de olması gibi senaryolarda tamamen toplam geliriniz göz önünde bulundurulur. İpotek, kefil gösterilmesi ve teminatla ilgili faaliyetler müşteriye bağlı olarak değişen yapıya sahiptir.

Sadece 2 bin TL aylık geliri bulunan bir müşteriye, ek olarak geçinebileceği miktarda taksit sunulabilir. Toplam geliri kadar bir kredi ödemesi belirlendiği taktirde, bir süre ödese dahi sonrasında mutlaka sorunlarla karşılaşılacaktır.

Bankaların temel amacı, müşterilerinin aldıkları kredi tutarlarını faizleriyle birlikte geri ödeyebilmesini sağlamaktır. Geri ödenemeyecek ve hem bankayı hem de müşteriyi zor durumda bırakacak durumlar oluşmasını istemezler.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Konut kredisi aylık taksit tutarı hesaplama

Evliyseniz, eşinizle birlikte aylık evinize giren toplam paraya bağlı olarak kredi değeri talep edebilirsiniz. Bu durumda planlama sorunsuz bir şekilde yapılabileceği gibi vade sayısını arttırmanız gerekmeden taksitler belirleyebilirsiniz. Faiz oranlarının toplam ödeme tutarlarına olan etkisi, vade uzadıkça artış gösterecektir. Konut kredisi aylık taksit tutarı nasıl hesaplanır? Alınacak olan kredi için faiz oranları, vade sayısı ve kredi tutarı doğrultusunda toplam miktar belirlenir.

Konut kredisi taksit tutarları; anapara ve faizden oluşur. Diğer kredilerden farklı olarak KKDF ve BSMV vergisinden muaftır. Ödeme planınız belirlenirken vade ve tutara göre kredi taksitleri hesaplanır. En yaygın kullanılan kredi ödeme planı türü, eşit taksitli ödeme planlarıdır. Kredi tutarını, faiz oranı ve vadeyi bildiğiniz için aşağıdaki formül ile hesaplayabilirsiniz.

Formülde kullanılacak olan ‘Faiz’ değeri faiz yüzdesi değil, faiz oranıdır. Örneğin; faiz %1 ise formülde 0,01 olarak kullanılmalıdır.

Benzer Haber  Ev Kiraları Düşüyor Mu?

Eğer 3 ayda bir veya yılda bir prim, ikramiye alıyorsanız balon ödemeli konut kredilerini tercih edebilirsiniz.

Kredi Alabilmek İçin Gereken Belgeler

Yaptığınız kredi başvurusu ön onay aldığında ikinci adım olarak gerekli belgelerle bankaya gitmeniz gerekir. Konut kredisi için banka tarafından nüfus cüzdanı, ikametgah ve gelir beyanı olmak üzere üç temel belge talep edilir. Düzenli bir geliriniz olması halinde başvurunuzun onaylanması ihtimali oldukça yüksektir. Daha önceki kredi borcu nedeniyle hakkında banka takip kararı olan kişiler ise kredi alamazlar.

Konut kredilerinde ipotek uygulaması söz konusu olduğu için kefil istenmez. Eğer başvuran kişi yeterli bir gelire sahip değilse o zaman kefil uygulaması devreye girebilir.

Yorum Yazın