Konut Kredisi Nedir? Konut Kredisi Nasıl Alınır?

Konut kredisi nedir? Konut kredisi nasıl alınır? Konut kredisi başvuru şartları nelerdir? Kimler konut kredisi alabilir? Konut kredisi limit var mı? Konut kredisi almadan nasıl ev alınabilir? Konut kredisi nasıl hesaplanır? En uygun konut kredisi nasıl alınır?

Ev sahibi olmanın en garanti yolu konut kredisi kullanmaktan geçer. Senetle ev alarak inşaat firması battı mı batacak mı diye düşünmezssiniz. Biraz birikiminiz varsa bankadan kredi kullanarak hayalinizdeki eve kavuşabilirsiniz. Biz de küçük bir rehber hazırladık. Merak ettiğiniz tüm soruların cevaplarını haberimizde bulabilirsiniz. Bu haberi okumadan kredi kullanmayın….

Konut kredisi nedir?

Konut kredisi, satın alınacak evin teminat altına alınması koşuluyla bankalar tarafından verilen bir kredi türü.  Kredinin vadesi genellikle sabit faiz oranlarıyla 5 ila 30 yıl arasında değişebiliyor. Krediye başvurmak için satın almak istediğiniz konuta karar verdikten sonra kredi imkanları sunan bankaları araştırmanız gerekir. Sizin için en uygun faiz oranlarını sunan bankaları araştırmanız ve başvurmanız gerekecektir.

Konut kredisi nasıl alınır?

Öncelikli olarak belirtelim, bankalardan kredi alacaksanız, ev kredisi başvurusu yapacağınız evin %75 oranında çekilebilir. Bu durumda kalan %25’i ev sahibine vermeden evi satın alamazsınız.

Kredi alma yöntemlerinde alternatifler vardır. Mesala peşinatınız olmayabilir ya da evin değerinin yüzde yüzüne kredi kullanmak isteyebilirsiniz. Seçenekleri sizler için araştırdık…

Birinci yöntem evin eksper değerinin yüksek gösterilmesi ve bu sayede çıkacak olan mevcut kredinin evin tamamını karşılamasıdır.
İkinci yöntem ise evin kalan %25’lik kısmının yine alacak kişi ya da kişilerce ayrı bir ihtiyaç kredisi adı altında tamamlanması yöntemidir. TEB, Finansbank, Akbank, İş Bankası Vakıfbank ve Ziraat Bankası bu hizmeti size sunan bankalar arasında yer almaktadır.
Üçüncü bir seçenek ise imkanınız varsa başka bir mülkü ipotek altına alarak peşinatsız bir şekilde konut kredisi çekme yöntemidir.

Konut kredisi başvuru şartları nelerdir?

Yaptığınız kredi başvurusu ön onay aldığında ikinci adım olarak gerekli belgelerle bankaya gitmeniz gerekir. Kredi için banka tarafından nüfus cüzdanı, ikametgah ve gelir beyanı olmak üzere üç temel belge talep edilir. Düzenli bir geliriniz olması halinde başvurunuzun onaylanması ihtimali oldukça yüksektir. Daha önceki kredi borcu nedeniyle hakkında banka takip kararı olan kişiler ise kredi alamazlar.

Benzer Haber  Manisa Şehir Hastanesi

Konut kredilerinde ipotek uygulaması söz konusu olduğu için kefil istenmez. Eğer başvuran kişi yeterli bir gelire sahip değilse o zaman kefil uygulaması devreye girebilir.

Kimler konut kredisi alabilir?

Öncelikle 18 yaşını doldurmak ve TC vatandaşı olmak gerekiyor. Yurtdışında yaşayan vatandaşlarımız için gurbetçi kredisi ya da yabancılar için farklı seçenekli krediler de var. Bir de tabii yaş konusunda üst sınır var. Bankalar genelde 65 yaş üzeri ya da emeklilere konut kredisi kullandırmıyor.

Bankalar kredi kullanacak kişinin aylık gelirini belgelemesini ister. Eğer ücretli çalışansanız zaten SGK dökümünüz ve maaş bordronuz olacaktır. Yüksek de olsa aylık kazancınızı belgeleyemiyorsanız, kredi kullanamazsınız. Esnaf ya da ticaretle uğraşan biriyseniz, yine bir takım şirketle ilgili belgeler istenebilir. Ayrıca kira gibi ek geliriniz varsa, bunu kredi kullanırken mutlaka belirtin.

Kredi notu, kredi kullanırken en önemli kriterlerin başında geliyor. Eğer yakın zamanda kara listeye girdiyseniz ya da kredi notunuz çok düşükse kredi çıkmayabilir. Kredi notunuz çok kötü değilse başka kredileriniz vs varsa bankanız bunları kapatmanızı isteyebilir. Buna hazırlıklı olun. Bankanız sizden başka kredilerinizi ya da kredi kartı borcu vs kapatmanızı isteyebilirler. Yakın zamanda konut kredisi kullanmayı düşünüyorsanız mutlaka kredi notunuza bakın…

Yasal olarak satın alacağınız evin en az %25’i kadarını peşin ödeyip kalanını kredi çekebiliyorsunuz. Ancak burada bazen eksper raporuna göre bankalar biraz daha esnek olabiliyor. Yani evin ekspertiz değeri satın alacağınız fiyatın üzerindeyse, bu peşinat biraz daha aşağıya çekilebiliyor.

Konut kredisi çekme şartları nelerdir?

  • 18 yaşını doldurmuş olunması
  • Vergi levhası veya aktif SGK kaydına sahip olunması
  • Bankalar ile çalışmaların düzgün olması
  • İpotek verilecekse eş rızasının yazılı olarak alınması
  • Konut kredisinde 360 ay vade talep edilmesi
  • Gelirin resmi geçerliliği bulunan evraklar ile beyan edilmesi

Konut kredisi limit var mı?

Yazılı bir kural olmasa da yazılı olmayan kurallar geçerlidir. Banka gelirinize göre oranlar belirler. Bankalar özel olarak düzenledikleri kampanyalar dışında maaş katlarına göre değil, aylık gelire göre alınabilecek kredi hesaplamasını yapar. Dönemsel olarak yapılan maaş katlarına göre kampanyalar ise genel olarak düzenli ve kesintisiz bir gelire sahip oldukları için memurlar ve emekliler için yapılır. Genel olarak bu kampanyalarda kredi notuna bağlı olarak maaşın 12-15 katı arasında bir üst kredi limiti belirlenir.

Benzer Haber  Ecrimisil Nedir?

Konut kredisi nasıl hesaplanır?

Hesaplama işlemini bankada çalışan görevli sizin için hesaplayabilir. Ya da bankaya gitmeden internet üzerinden alacağınız kredinin geri ödemesini ay ay hesaplayabilirsiniz. Bunun için yapmanız gereken tek şey hangikredi gibi internet sitelerine girip en uygun krediyi seçmeniz. Burada almayı düşündüğünüz kredi miktarını girin, kaç ayda geri ödeyeceksiniz yani taksit sayısını girin önünüze tabloda hesplama çıkacaktır.

En uygun konut kredisi nasıl alınır?

En uygun konut kredisi almanın birinci yöntemi bankaların güncel faiz oranlarını takip etmekten geçer. Ya da kampanya dönemlerini kaçırmayın. Bazı dönemlerde kredi faiz oranları inişli çıkışlı seyir izler. Faizlerin düştüğü anı kollamalı ve fırsata çevirmelisiniz. En uygun kredi bulamıyorsanız ve ev almak için çok aceleniz yoksa biraz beklemekte fayda vardır. Çünkü stoklarında fazla konut bulunan bazı inşaat firmaları bankalarla özel anlaşmalar yaparak uygun kredi sağlıyorlar…

Konut kredisi almadan nasıl ev alınabilir?

Markalı konut projeleri topraktan satışta senetle ev satışı gerçekleştirmektedir. Firmalar bir miktar peşinatla 5 yıl veya 10 yıla kadar taksitle satış yapmaktadır. Burada dikkat etmeniz gereken nokta firmanın mali gücü olmalıdır. Çünkü satış işlemleri “satış vaadi” sözleşmeleriyle yapıldığı için firma batarsa evinizi alamayabilirsiniz. Bir de taksit sayısı kadar senet verin. 120 ay vade ile alıyorsanız. 2-3 senet değilde 120 eşit çek düzenleyin…

Konut kredisi kullanmadan ev alabileceğiniz diğer bir sistem de kendilerine “….evim“, “X Evim“, “Y Evim” diyen firmalardan almak. Burada sistem tamamen güvene dayalı işliyor. Allah korusun firma batarsa yandınız… Bir diğer sıkıntı da ödemeleriniz türk lirası cinsinden olduğu için 2-3 yılda değer kaybediyor. Aylık 2.000 bin lira ödediğiniz zaman 2-3 yıl da evinizi alamazsanız paranız döviz ve altın karşısında değer kaybediyor. Bir de enflasyon var tabi..Bu sistemlere girecekseniz paranızı ya döviz ya da altın cinsinden ödeyin…

Emlaklobisi / Agustos 2018

 

 

 

 

Yorum Yazın