Konutlarda pencere ölçüleri değişen ve gelişen koşullara güncellenir. İmar yönetmeliğinde konutların inşasına ilişkin hususlar belirlenir. Proje aşamasında çizilen projeler bu yönetmeliğe uygun olmalıdır. Sadece odaların konumu ya da bina değil, kapı pencere ölçülerine kadar projede ayrıntılı şekilde belirtilir. Proje yönetmeliğe uygunsa ve doğruysa sorun yoktur.
Konutlardaki pencere ölçüleri de yönetmelik ile belirlenir. Yönetmelik hangi durumlarda pencerelerin ne gibi özelliklere sahip olması gerektiği gibi genel çerçeveler çizer. Pencere ölçülerinin bağlı kalması gereken sert ve kesin ölçüler yoktur. Proje aşamasında yapılan tasarıma göre belirlenmesi mümkündür. Yalnızca yönetmelikte belirlenen yasaklar ya da zaruretlere özen gösterilmelidir.
Değişen Pencere Ölçüleri
Eskiden daha küçük ve az sayıda pencere kullanımı yaygınken, yeni uygulamalarla daha büyük ve geniş pencereler kullanılır. Böylece gün ışığından daha fazla yararlanmak ve estetik olarak şıklık yaratılmak istenir. Ancak her halükarda pencereler inisiyatife göre değil, yönetmelikle belirlenen kuralla göre yapılır.
Yeni İmar Yönetmeliği ile konutlarda kapı ve pencere ölçüleri belirlenmiştir. Yönetmeliğin son halinden en güncel ölçülere ulaşmak mümkündür. Konut projesi yürüten kurum ve kuruluşlar bu yönetmeliğe bağlı kalarak proje çizer ve hayata geçirir.
Yönetmelikle belirlenen konular daha çok güvenlik, sel ve taşkınlar, diğer mülk sahiplerinin hakları gibi konularda çizilen sınırlardır. Pencereler inşaat firmasının özelliklerini belirleyebileceği kısımlardandır. Kaç pencere bulunacağı, pencerelerin yükseklikleri, genişlikleri gibi kriterler genellikle özgürce belirlenebilir. Bu sayede inşaat yapılırken özgün tasarımlara imza atılabilir.
Pencere Ölçüleri Ne Olmalıdır?
Yönetmeliğe göre kapılar 2.10 metreden başlar ve kapı çift kanatlı yükseklik en az 1.50 metre olmalıdır. Balkon kapısı eni 0.90 metreden az olmamalıdır. Kapılara eşik yapılması yasaktır. Görüldüğü gibi konutlara yapılacak olan kapıların minimum standartları vardır. Bu standartlar aynı zamanda TSE’ye uygun olacak şekilde belirlenir. Kurallara uyulup uyulmadığı ise denetlenir.
Kapı ölçüleri gibi standart pencere ölçüleri de vardır. Bunun belirlenmesinde en büyük amaç Enerji Performansı Yönetmeliği’ne uygun olmasıdır. Aynı zamanda Türk Standartları Enstitüsü standartlarına da uygun olmalıdır.
- Bitişik ya da blok nizama sahip olan yapılarda komşu parsel sınırındaki bitişik duvara pencere açmak yasaktır. Buralarda balkon ve hela kapıları 0.80 metreye kadar düşürülebilir.
- Tuvalet, banyo ve benzeri yerlerde mekanik havalandırma yapılmadıysa havalandırma pencereleri net 0.30 metre x 0.30 metreden az olamaz.
- Atriumlu, galeri boşluklu ya da iç bahçeli tasarıma sahip binalarda mekana bakan pencere veya camekanlarda bulunan cam kırıldığı zaman dağılmayan özellikte olmalıdır.
- Bodrum katlardaki mekânlara yapılan pencereler sel ve taşkınlara karşı tedbirli yapılmalıdır. Zemin seviyesinden en az 0.10 metre yukarıdan başlamalıdır.
Yukarıda belirtilen pencere kriterlerine ve ölçülerine uyulduğu takdirde geri kalan hususlar özgürce tasarlanabilir. Evlerde pencere ölçüleri de tasarımın bir parçasıdır.