Mabeynci Faik Bey Yalısı

Anadolu Yakası Beylerbeyi’nde bulunan Mabeynci Faik Bey Yalısı eşsiz güzelliği ile görenleri kendisine hayran bırakır. Yalı,Üsküdar Beylerbeyi Yalıboyu caddesinde bulunur. Tüm görkemi ile de Boğaz’ın eşsiz güzelliğine uyum sağlar. Oldukça eski zamandan beri var olan Mabeynci Faik Yalısı ilginç hayatları içinde barındırır. Ayrıca Mabeynci Faik Bey Yalısı film çekimi için de kullanılır.

Mimari özelliği ile diğer yalılardan ayrılan Mabeynci Faik Bey Yalısı, tamamen ismini aldığı Faik Bey’den etkilenir. Bir dönemin en ünlü ismi olan Mabeynci Faik Bey bu yalıyı uzun yıllar kullanır. Daha sonra el değiştiren yalı son olarak da Hacı Sabancı’nın sahipliğine geçer.

Mabeynci Faik Bey Yalısı Hakkında Bilgi

1890 yılında yaptırılır. Mabeynci Faik Bey, boğazın en güzel yerinde gösterişli bir yalı inşa eder. Bu yalı uzun yıllar sanat merkezi olarak da kullanılır.

Mabeynci Faik Bey, Sultan II. Abdülhamit zamanında yaşar. O dönemde sanat ve kültür alanındaki bilgisi ile II. Abdülhamit yanından ayırmak istemez. Bu nedenle de Yıldız Sarayı’nda II. Abdülhamit için görev yapar. Nişantaşı’nda da bir konağı bulunan Mabeynci Faik Bey edebiyata olan ilgisi ile de sıklıkla burada sohbet gerçekleştirir. Ayrıca bu konuda ünü de hızlı bir şekilde yayılır. II. Abdülhamit tahtan indirildikten sonra da Mabeynci Faik Bey, saraydaki görevine devam eder.

Mabeynci Faik Bey Beylerbeyi’ndeki yalı inşaatından sonra uzun zaman boyunca edebi sohbetlerin ve toplantıların yapıldığı yer olarak kullanılır. Uzun yıllar burada kalan Faik Bey daha sonra yurtdışında yaşamaya başlar. Cumhuriyetin ilanından sonra ise yeniden İstanbul’a dönüş yapar.

Mabeynci Faik Bey Yalısı, Osmanlı döneminde yapılan diğer yalılardan oldukça farklıdır. Mabeynci Faik Bey Yalısı özel bir sanat anlayışı ile yapılır.

Benzer Haber  Ev Sahibi Kiraya Ne Kadar Zam Yapabilir?

Mabeynci Faik Bey Yalısının Sahibi

Mabeynci Faik Bey Yalısı uzun zaman boyunca Mabeynci Faik Bey’in sahipliğinde bulunur. Daha sonra ise el değiştirerek Esra Bereket’in yaşadığı bir yer halini alır. Esra Bereket’ten sonra da Mabeynci Faik Bey Yalısı Kalkavan ailesine geçer.

Kalkavan ailesinin bankaya olan borçları uzun bir süre gündemi meşgul eder. Bunun üzerine de banka icra kararı alarak yalıyı açık artırmaya çıkartır. Son olarak da Hacı Sabancı tarafından satın alınarak kullanılır.

Mimarisi

Mabeynci Faik Bey Yalısı, mimari açıdan oldukça farklı bir tarza sahiptir. Osmanlı döneminde yapılan bu yalı diğer yalılardan hemen ayrılır. Çünkü yalının güney ve kuzey bölümlerinde birer kule yükselir. Yalı, yükselen iki kulesi ile birlikte oldukça hoş bir görünüm kazanır.

Üç katlı olan bu yalıda daha çok batı tarzının etkisi görülür. Birinci kattan sonra yükselen dev balkon ile Boğaz manzarası tüm ihtişamı ile izlenir. Mimarisi neo barok tarzın etkisini taşır. Yükselen dev pencereler ve ince oymalar son derece özel işçilik olduğunu gösterir. Zaten Mabeynci Faik Bey de bu yalı yaptırılırken her bir ayrıntısı ile ilgilenir. Bu da yalının daha ihtişamlı bir hale gelmesine olanak sağlar.

Yorum Yazın