İçindekiler
Mevlana Müzesi
Kendini aşka ve bilme arzusuna adayan Mevlana, Mevleviliği kurmuştur. Tasavvuf şiirleriyle tanınan Mevlana’nın birçok kültürden hayranı vardır. 1229’da Konya’ya yerleşen Mevlana, burada yaşamını sürdürmüştür. Mevlana Müzesi üçler adı verilen haçlılara şehit olan üç genç kızın mezarları ve Mevlana’nın babasının ve kendisinin türbesi bulunmaktadır.
Haftanın her günü ziyarete açık olan bu müzede Mevlana’ya ait olan eşyalar, balmumu heykeller, el yazması Kur’an gibi birçok değerli eser bulunmaktadır. Cam eserler, saatler, levhalar, yazma eserler, seramikler, tekstil ürünleri, taş eserler, tarikat eşyaları, musiki aletleri, tekstil ürünleri gibi birçok sergi görülebilir.
Müze girişiminden sonra ön bahçe şadırvan ve Şeb-i Aruz havuzu ziyaret edilebilir. Selsebil, Derviş hücresi önü ve türbeler her yıl en az 2 milyon ziyaretçi çekmektedir.
Mevlana Müzesine Nasıl Ulaşılır?
Konya’nın Karatay ilçesinde bulunan Mevlana Müzesi’ne neredeyse her yerden ulaşım sağlanmaktadır. Minibüs, otobüs ya da özel araçlarla ulaşım sağlayabileceğiniz Mevlana Müzesi’ne ulaşım konusunda herhangi bir sıkıntı yaşamazsınız.
Mevlana Müzesi Tarihi
Mevlana Müzesi, Selçuklular döneminde gül bahçesiydi. Sultan Alaeddin Keykubad tarafından Mevlana’nın babasına hediye edilmiştir. 12 Ocak 1231 tarihinde türbedeki gül bahçesine yapılan ilk defin de Sultanül Ulema’nın ölüsü olmuştur. Daha sonra Mevlana da ölünce buraya defnedilmiştir. 1926 yılında Konya Asar-ı Atika Müzesi olarak hizmete başlayan müze, 1954 yılında müzenin adının Mevlana Müzesi olarak değiştirilmesiyle popüler hale gelmiştir.
700 yıllık bir tarihi içinde barındıran bu sihirli yapıdaki ruhaniliği her zaman hissedebilirsiniz. Topkapı Sarayından sonra en çok ziyaret edilen müze olarak bilinen Mevlana Müzesi, semahanesinden asitanesine kadar birçok yapısıyla dikkat çekmektedir. Bu yüzden her zaman ziyaretlere açıktır.
Mevleviliğin Merkezi
Konya Mevlana Külliyesi sadece yurt içinden değil yurt dışından da ziyaretçi çekmektedir. Bu müzede Asitaneler tarikatların ana merkezi olarak kullanılırdı. Tarikata girmek isteyenler çileyi asitanelerde çıkarırlardı. Derviş hücreleri bulunan küçük odacıklar, iki eski mutfak, çelebi dairesi, kütüphane, misafirhane gibi birçok alandan oluşan Mevlana Müzesi Mevlana’nın türbesi çok sık gezinti yaptığı ve vasiyet ettiği üzere gül bahçesindedir.
Mevlana Müzesi Giriş Ücreti
15 Nisan / 2 Ekim
Yaz Açılış Saati: 09:00
15 Nisan / 2 Ekim
Yaz Kapanış Saati: 18:30
3 Ekim / 14 Nisan
Kış Açılış Saati: 09:00
3 Ekim / 14 Nisan
Kış Kapanış Saati: 16:40
Tatil Günü:
Her gün açıktır.
Giriş Ücreti: Ücretsizdir.