Miras paylaşımı mal sahibi ile beraber mirasçılar içerisinde son derece karışık bir duruma gelebilmektedir. Mal varlığı sahibi yaşaması durumunda mirasçılar konusunda ayrıma düşebilmektedir. Miras ve mirasçı arasında yer alan ilişkinin tam anlamı ile kesilmesi ya da istenilen durumda düzenlenmesi konusunda bu alanda yapılması gereken işlemler yer almaktadır.
Mal varlığı sahibi bu uygulamaları yerine tam olarak getirmeden sadece sözlü şekilde beyan edebilmektedir. Sözlü beyan veya sadece vasiyetname kullanılarak mal paylaşımı yapılmak istenildiği zaman ise akıllara belgesiz miras paylaşımı sorusu gelmektedir.
Neler Bulunuyor?
Hukuki şekilde araştırma yapıldığı zaman kanun en doğru yol gösterici olarak yer almaktadır. Miras paylaşımı konusunda medeni Kanun’da yer alan maddelerde, vasiyetin miras paylaşımı anlamında tek başına yeterli olarak bulunmamaktadır. Evlat ve eş yasal mirasçı şeklinde kanunda tanımlanmaktadır.
Özellikle, yasal mirasçılardan ortaya çıkacak olan evlatların mirastan tam olarak faydalanmaması için mutlaka mal varlığı sahibinin yaşadığı sırada paylaşımı yapmış gerekmektedir. Mal varlığı sahibinin annesi, babası veya kardeşleri yasal mirasçılardan bir tanesinin olmaması durumunda miras hakkından yararlanmaktadır.
Eşitsizlik Nasıl Oluyor?
Mal varlığı sahiplerinin çocukları kendi aralarında miras paylaşımı gerçekleştirirken yaş ve cinsiyet ayrımı yapılmadan tüm haklar eşit olarak tutulmaktadır. Eğer yasal mirasçılar içerisine evlilik dışı bir kardeş bulunması durumunda Medeni Kanun evlilik dışı doğmuş olan çocukların haklarını da yasal mirasçılarla eşit olarak bulundurmaktadır.
Mal sahibi miras paylaşımı sırasında herhangi bir çocuğunu tüm varlıklarından men etmek istemesi durumunda ise dahi çocuğu yasal mirasçı konumunda olmasından dolayı saklı miras hakkı bulundurmakta ve bu haktan mahrum bırakılmamaktadır.
Mal sahibi Yaşarsa Miras Paylaşımı Nasıl Yapılır?
Malın gerçek sahibi hiçbir çocuğuna mal bırakmak istememesi durumunda ise tüm mal varlığını bağışlamakta ya da satarak pay edebilmektedir. Mal sahibinin altı tane dairesi ve beş çocuğu olursa, tüm çocuklarına bir daire ve eşine de bir daire olmak üzere paylaşım yapılmaktadır. Mal sahibi yaşaması durumunda iki tane evi çocuklarına ve bir daireyi de eşine devretmektedir.
Bu şekilde olsa bile çocuğun saklı miras hakkı bulunmasından dolayı hukuki yollarla miras talebinde bulunmaktadır. Tüm bunlara ek olarak mal sahibi üçüncü çocuğa miras bırakmamayı talep eder ve notere onaylatırsa üçüncü çocuk o şartlar üzerinde hak talebinde bulunamamaktadır.