Mısırlı Fuat Bey Yalısı

Mısırlı Fuat Bey Yalısı nerededir?  İstanbul Boğazı üzerinde Yeniköy Köybaşı caddesi üzerinde yer almaktadır. Yalı Rum bankerler arasında bilinen Şişmanoğlu tarafından yaptırılmıştır. Fuat Bey, Sultan II. Abdülhamit’in damadı olarak bilinmektedir. Mısırlı Fuat Bey’den hemen sonra Mısırlı İhsan Bey’e ve sonunda 1980’li yıllara gelindiği zaman Mustafa Özkan’a geçmiştir.

Mısırlı Fuat Bey Yalısı ile ilgili görsel sonucu

Yalıların tasarımları kazıklı ya da karnıyarık şeklinde yer alıyordu. Ahşap olan yalı tasarımları se, korunması zor binalar olarak yer almaktadır. O zamanlarda yangın oluşumlarının çok sık yaşanması sebebiyle geç tutuşması nedeniyle, yalılar üzerinde aşı boyası tercih edilmiştir. Aşı boyası ismi verilen renk Osmanlı kırmızısı rengi ile bilinmektedir. Bu yalılar üzerinde Osmanlı devlet görevlilerin yalıları kırmızı renkte yer alıyordu. Boğaziçi’ndeki rutubet nedeniyle bu bölgede yer alan yalılarda belli mevsimlerde görülüyordu.

Mimari Yapısı

Sokak cephesi üzerinde son derece yüksek bahçe duvarları ile ayrılarak tasarlanmıştır. Bahçe girişi bir avlu gibi olarak yer almaktadır. Yalı neo barok tasarım kullanılarak, taş ve kagir giriş katı bölgesinde iki ahşap kattan meydana gelmektedir. Birinci kat bölgesinde deniz tarafında bir balkon yer almaktadır. Bu balkon altı sütun bölgesi üst katı taşımaktadır. Ortada yer alan cumbayı ise dört sütun taşıma görevinde bulunmaktadır. İkinci kat bölgesinde ise orta cumbanın yan tarafları iki yönde balkonlu şekilde yer almaktadır. Orta bölümünde yer alan Cumba bölümü dört sütunla taşınmaktadır.

Binanın yeni çatısı bakır kullanılarak kaplanmaktadır. Bakır çatı yapısı bir süre okside olmasından dolayı zaman yalının görüntüsünü daha da güzel yapmaktadır. Çatı içerisinde küçük bir ışıklık penceresi gibi durmaya devam eden cihannüma yapının tam orta bölgesinde deniz manzaralı olarak yer almaktadır. Caddeye bakacak olan cephe üzerinde fenerler ve yalıya çıkacak olan merdivenler son derece zarif şekilde yer almaktadır.

Benzer Haber  Kira Kontratı nasıl yapılır? Neler gerekir?

Cumba ve altında yer alan pencereler daha süslü şekilde görülmektedir. Zemin katı mutfak ve çalışanlar için yapılmıştır. Yapı 1980’li tarihlere gelindiği zaman Mustafa Özkan tarafından satın alındığında son derece eskimiştir. Bu yapı yıkılarak yeniden betonarme olarak inşa edilmiştir. Çatısı bakır kaplanarak ahşap kullanılmıştır. Adını II. Abdülhamid’in Mısırlı damadı olarak bilinen Fuat Bey’den alan Yalı, taş giriş katı ve iki ahşap kattan meydana gelmiştir.

Yalı Hakkında Detaylar

Mısırlı Fuat Bey Yalısı ile ilgili görsel sonucu

İstanbul Mısırlı Fuat Bey Yalısı veya diğer adı ile Baltacıoğlu Yalısı, Yeniköy ilçesi üzerinde Köybaşı Caddesi üzerinde 111 numarada bulunmaktadır. XVIII. yüzyılın son zamanlarında inşaat edildiği düşünülen bu özel yalı, Neobarok üslup kullanılarak tasarlanmıştır. Sultan Abdülhamit’in damadı olarak bilinen Fuat Bey tarafından yaptırılmıştır. İlk durumu kargir zemin kat üstünde, ahşap iki katlı ve kiremit çatılı şekilde bulunan yalının, eni 15 metre be boyu 25 metre olarak yer almaktadır.  Deniz cephesinden bakıldığı zaman, Yeniköy iskelesinin solunda yer alan ikinci yapı olarak bilinmektedir. İki akslı, klasik yalı planı bulunan yapının, iki tarafından merdivenlerle çıkılmış olan dört beton sütunlu sahanlığı yer alıyordu. İki giriş kapısı üzerinde biri camlı diğeri camsız şekilde ahşaptan yapılmıştır. Yalının mülkiyeti Fuat Bey’den sonra İhsan Bey’e geçiş yapmıştır. Bir Taş servis katı ve pencereleri değiştirilmiş, orta kısmında yer alan rıhtıma çıkış camekanı ve servis kat bölmeleri kaldırılmıştır. Bununla beraber yalı üzerinde bir yüzme havuzu yaptırılmıştır.

Günümüzde bina, betonarme karkaslar kullanılarak yenilenmiş bir otel olarak yer almaktadır. 2.5 metre yüksekliğinde yer alan bodrum katın alt bölgesinde bir yenisi daha ilave edilmiştir. Zemin katın içine de galerili asma kat yer almaktadır.

Yorum Yazın