Müteahhit nasıl olunur? Müteahhitlik için küçük yaşlardan başlayarak öğrenilen ya da Üniversite’lerde eğitim alınarak yapılan bir meslek tanımında bulunamayız. Müteahhitlik ne okullarda ne de usta-çırak ilişkisiyle sahada öğrenilmiyor. Ülkemizde özellikle son dönemde her önüne gelen müteahhit olabilir. Sınırlama yok, engel yok, zorlayıcı şartlar yok…
Müteahhit nasıl olunur?
Herkes müteahhit olabilir ama herkes iyi müteahhit olamaz. Biz yine de müteahhit nasıl olunur? sorusunun yanıtını verelim. Kurallara uygun bir şekilde gittiğinizde müteahhit olmak için öncelikle Yeterlik Belgesi almanız gerekiyor. Bu belgeyi almak aslında hiç de zor değil. Bir dilekçe, yetki başvuru formu, Halk Bankası’na yatırılmış dekont ve kayıtlı bulunan Ticaret odasına ait oda sicil kayıt suretinin aslı… Tüm bunlar Yeterlik Belgesi için sahip olmanız gereken belgeler. Bu belgelerle birlikte bağlı bulunduğunuz ilin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İl Müdürlüğü’ne başvuru yapabilirsiniz.
Ülkemizde 2005 ve 2013 yılları arasında yoğun bir konut ihtiyacı doğmuştur. Bu dönemde tekstilci, gıdacı, bilişimci, sanatçı, filimci, kozmetikçi, …. hepsi inşaat sektörüne girmiştir. Nasıl olsa satılıyor, para da var. Dikelim binaları çatır çatır satarız… Başlarda tam da böyle oldu, yeni projeler ardı ardına gelmeye başladı. Kat karşılığı anlaşmaları yüzde 35’ten yüzde 60-70’lere kadar çıktı. İşler yolunda gidiyordu ve sorunlar görünmüyordu…
İnsanın boyu uzadıkça pantolunundaki yama görünür…
Kimi boyundan fazla işlere kalkıştı. Cebinde milyon lirası olmayan milyar liralık projelere girdi. Anadoluda bir söz vardır ” insanın boyu uzadıkça pantolundaki yama görünür” diye… Tam da böyle oldu. Kontrol edemeyecekleri kadar projeye imza atan müteahhitler satışlar birden yavaşlayınca patır patır dökülmeye başladı. Şimdilerde bazılları Bakanlık kapılarında çözüm arıyorlar… Film yapan şirket inşaat yapınca yeni mağdurların da oluşması kaçınılmazdı..
İşte tam da bu noktada iyi müteahhit kavramı ortaya çıkmaya başladı. İşinde tecrübeli, piyasayı bilen, saçma sapan kat karşılığı anlaşmalara imza atmayan, doğru alanlarda doğru projeler geliştiren, nerde durması gerektiğini bilen müteahhitler bugün yine işlerine devam ediyorlar. Yarın da devam edecekler…
İyi müteahhit nasıl olunur?
Teknik Yapı’nın patronu Nazmi Durbakayım, bir toplantıda “Neden bir gün de iyi müteahhit nasıl olunur?” diye sormuyorusunuz diye bizlere hafif tebessümle takılmıştı.. İyi müteahhit namuslu, ahlaklı ve sözünde durandır… Nazmi Bey, her önüne gelenin müteahhit olmaması gerektiğini söylemişti.
Türkiye’de müteahhit sayısının 250 bin olduğunu bu sayının avrupada ise 7 bin civarında olduğunu ifade eden Nazmi Durbakayım, ” Nitelikli bir skala olmalı. Bakanlık nezninde bir eleme yapılmalı. Yalova depreminde çürük binaları yapanlar öldüler mirasçıları hüküm giydi ama bir daha aynı hataların tekrarlanmaması için sektör içinde temizlik yapılması gerekiyor” demişti.
Yaptırdığı bina yıkıldığı ve çöktüğü için hapse giren müteahhitleri unutmayın. Bu sebeple müteahhit olmak istiyorsanız ,işinizi düzgün ve layığıyla yapmaya özen göstermeniz gerekiyor. Müteahhitlik yetki belgenizi aldınız ve değerlendirmek için boş bir arsanın sahibi ile anlaştınız. Bu arsa ve değeri için bir eksper raporu almanız gerekiyor.
Burada yapacağınız binanın daire başına ne kadar değer kazanacağını bilmeniz, yapacağınız harcamalar ve bütçe tablonuz için de önemlidir. Arsa sahibi ile fiyat konusunda ve yüzdeliklerde anlaştıktan sonra kendi inşaat ekibinizi kurarak ve bir mimara gerekli projenin çizimi için yetki vererek çalışmalara başlayabilirsiniz. Yapacağınız bina İskan ve tapu olarak kanunlara uygun olmalıdır. Bu sebeple gerekli yönetmelikleri ve şartları iyi bilmeniz ve buna göre hareket etmeniz gerekiyor.