Öğrenci Şehirlerinin Genel Özellikleri

Öğrenci şehirlerinin genel özellikleri öğrencilerin en çok tercih ettiği şehirleri analiz etmek açısından önemli bir gözlemdir. Böylece öğrencilerin neden belli bölgelerde daha istekli olduğunu anlayabiliriz. Bu özellikler seçilen şehire göre farklılıklar gösterebilir. Kimisi büyük şehirlerde kariyer için okurken kimisi iklimini ve yaşam koşullarını beğendiği için daha ufak bir şehirde okuyabilir. Eğer kariyer için büyük şehirde olması gerekmiyorsa bu da bazen iyi bir tercih olabilir. O nedenle öğrenci tercihlerinde yaşam tercihi için herkese göre geçerli olan bir doğru şehir yok, tamamen öğrencinin durumuna ve isteklerine göre değişmekte. Peki bu öğrenci şehirlerinin genel olarak özellikleri nelerdir, yazımızda inceleyebilirsiniz:

Öğrenci Şehirlerinin Genel Özelliklerinden İlki: Kariyer

Başta İstanbul ve Ankara olmak üzere bu gibi büyük şehirlerin tercih edilmesindeki en önemli önceliklerden biri kariyerdir. Çünkü günümüzde özel sektörde çalışmak için onlarla mümkün olduğunca iç içe olmanız gerekiyor. Öğrenciler de bu sebeple bu gibi firmaların daha yoğun olduğu ve iletişimin diğerlerine göre daha kolay sağlandığı İstanbul gibi şehirleri tercih edebiliyorlar.

Öğrenci Şehirlerinin Genel Özelliklerinden Bir Diğeri: Kampüs Hayatı

Öğrenci tercihlerinde bir diğer önemli faktör ise kampüs hayatı. Pek çok öğrenci, okulunda geniş ve ferah alanın olmasını önceliklendirmekte. Elbette bu durum, üniversiteli ruhunu doya doya yaşamak için istenilen durumlardan biri. Özellikle Bursa ve Ankara bu konuda önemli tercih noktalarından ikisi.

Benzer Haber  Merpen Nedir?

İklim ve Yaşam Olanakları da Öğrenci Şehirleri İçin Olmazsa Olmazlardan

Tercih sürecinde göz önünde bulundurulan bir başka konu ise seçilecek ulaşım gibi nedenlerle bölgenin iklim ve yaşam olanakları. Bunun öncelikli olmasının nedenlerinden biri, dört mevsimi yaşayan bir ülkeyiz ve bu mevsimlerin hangi şartlarla geçirildiği de bazen öncelikli nedenlerden olabiliyor. Bazen bir şehrin istenenden fazla soğuk olması ya da ulaşım gibi yaşam olanaklarında zayıf kalması o bölgenin öğrenci şehri olacak kadar tercih edilmesinde engel teşkil edebiliyor.

Şehir Yapısı da Öğrenci Şehirleri İçin Fazlasıyla Önemli

Şehir yapısının önceliklerden biri olmasının sebebi, çok dağlık ya da dik alanlar olmaktan uzak bölgeler. Çünkü dağlık ya da fazla dik alan olan bölgelerde ulaşım da zorlaşabiliyor. Böyle bir durum, şehir içinde aktif olarak yaşamak isteyen öğrencilerin ulaşım problemi çekeceklerini düşündüklerinden dolayı bu şehirleri öncelik sıralamasında geri plana atmasına neden olmakta.

Öğrenciler İçin Çevre de Fazlasıyla Önemli

Üniversitenin bağlı bulunduğu bölgenin nasıl bir kitlesinin olduğu da seçim açısından önemli bir başka unsur. Örneğin, bütün bölümleri düşük puanlı olan bir üniversite haliyle nispeten daha başarılı öğrenciler için çok cazip gelmiyor. Bu nedenle öğrencilerin geneline hitap eden ve her kesimi kapsayan bir üniversite olması da öğrenci şehri özelliklerinden bir diğeri.

Okul Seçerken Aileye Yakınlık da Önemli Faktörlerden

Öğrenciler il dışına giderken inceledikleri bir diğer konu ise gidecekleri şehrin ailelerinin yaşadığı şehre yakın olması. Çünkü rahat gidip gelme açısından gidilen şehrin mevcut şehirle yakın olması, ulaşım konusunda problem yaşanma riskini ortadan kaldıracaktır.

Öğrenci Şehirleri Genellikle Büyük Şehir ya da Büyük Şehirlerin Yakınındadır

Her ne kadar büyük şehirler kariyer açısından önemli olsa da bazen o kalabalıktan uzak kalmak ya da aile büyük şehirdeyse en azından biraz tek kalmak için daha ufak ölçekte bir şehirde okumak istenebiliyor. Fakat en azından büyük şehire ister aile için ister dönem dönem çeşitli etkinlikler ya da normal gezi için gitmek pek çok öğrenci için isteklerden biridir. Bu nedenle öğrenci şehirlerinin genel özelliklerinden biri, büyük şehir değilse o büyük şehirlere yakın olmasıdır.

Benzer Haber  Ev Sahibi Kiraya Ne Kadar Zam Yapabilir?

Yorum Yazın