Oylat Mağarası

Bursa ili sınırları içinde yer alan Oylat Mağarası size deniz kum güneş üçlüsünden farklı bir macera sunacak.

Değişik bir tatil düşünüyorsanız ve yolunuz Marmara Bölgesi’ne düşüyorsa ilginç bir alternatifiniz var.  Bursa’nın İnegöl ilçesine 17 kilometre uzaklıkta olan mağara ünlü Oylat Kanyonunun sonunda yer alıyor. Oylat Kanyonu yürüyüş gruplarının güzergahları arasında sayılıyor, aynı zamanda bölge Oylat Kaplıcaları ile de tanınıyor. Zaten Oylat Kaplıcalarına giden yolu takip ederseniz mağaranın yakınına kadar ulaşabilirsiniz. Yol taşıt trafiğine uygundur.

Mağaranın Özellikleri

Oylat Mağarasına nasıl gidilir sorusunun yanıtı böylesine kolaydır ama mağaranın içini gezmek için zaman ayırmanız gerekecek. Çünkü iki kattan oluşan mağaranın toplam uzunluğu 665 metreyi bulmaktadır. (Ülkemizin ziyaret edilebilen üçüncü uzun mağarasıdır.)

İlk bölüm dar galerilerden oluşmuştur ve yaklaşık 2,5 metre genişlikte, 15 metre yükseklikte olan damla taş havuzlarını burada görebilirsiniz. İkinci bölüm ise adeta çökmüş bir salonu andırır. Çeşitli sarkıt ve dikitler, mağaranın bitiş kısmında yer alan çakıl, kum ve mil tabakaları buraların yapısını oluşturur. Oylat Mağarası başlangıcı ile bitişi arasında 93 metrelik bir yükselti farkı vardır.

Bu jeolojik oluşumu kendi halinde, sessiz bir yer sanmayın. Orası yarasa, binayak türü böcekler, kelebekler ve çeşitli solucan türlerinin evidir. Galerilerde ve geçitlerde rüzgarı da hissedebilirsiniz. Bu yüzden en güvenli gezme biçimi mağaranın içinde yapılmış merdivenli yollardan ayrılmamak olacaktır. Eğer içeri girmek istemezseniz mağara önündeki çay içme mekanlarında oturabilirsiniz. Ama oraya kadar gitmişken bu özel yeri dolaşıp biraz heyecan tatmanız tavsiye edilir.

Oylat Mağarasının Ziyaret Saatleri ve Mağara Giriş Ücreti

Özel bir firma tarafından işletilen ve turistik mekanlar sınıfında olan Oylat Mağarası her gün saat 08:00 ile 21:00 arası ziyaret edilebilir. 2018 yılı giriş ücreti 7,5 lira olarak belirlenmişti. Oylat’tan direk mağaraya kalkan servis araçları var, hergün saat 14:00’de kalkan bu minibüsler 15 lira karşılığında sizi mağaraya götürüp getirebilir. (Giriş ücreti bu durumda fiyata dahil ediliyor.) Kış mevsiminde hizmet vermeyen bu araçlar sezon boyu akşam 18:00’e dek çalışıyorlar.

Benzer Haber  Kira Depozitosu Nedir?

Turistik merkezlere giriş ücretleri özellikle Kültür Bakanlığı’na bağlı olan müze ve ören yerlerinde uygun rakamlarda tutuluyor. Özel bir işletme olmasına rağmen Oylat Mağarası giriş ücreti de hiç fazla değildir.

Oylat Mağarası Hakkında Bazı Bilgiler

Tarihi mekanların asırlarla ifade edilen kuruluş öykülerinin yakında mağara gibi doğal oluşumların yaşı milyon senelere dayanır. Oylat Mağarasının da en az üç milyon yıllık olduğu açıklanıyor. Gezerken görülen sarkıt ve dikitlerin bir santiminin 16 yılda oluştuğu göz önüne alındığında bu rakamı siz de yaklaşık olarak hesaplayabilirsiniz. Doğanın sonsuz sabrı olarak tanımlayabileceğiniz mağara oluşumları, yazımızın başında da belirttiğimiz gibi, meraklılarına plaj keyfinden farklı keşifler sunmaktadır.

Oylat Mağarasının içerisi yaz kış +18 derecedir ve nem ölçüsü yüzde doksanları bulmaktadır. Astım, nefes darlığı ve bronşit olanlar kolayca nefes alabilirler. Mağaranın doğal ılık ortamı kendine özgü yosunlaşmayı da yaratmıştır.

Mağaralar dendi mi akla gelen ünlü Damlataş Mağarası’nın yanında Oylat kocaman bir şehir gibidir. Bu özel turistik mekanın daha çok tanıtılmaya ve daha çok özen gösterilmeye ihtiyacı var. Bu konu mağarayı gezen ziyaretçilerin yorumlarında da sık sık belirtiliyor. “İnegöl’e veya kaplıcalara gelmeseydim mağaradan haberim olmayacaktı” ifadesine bu yorumlarda sık sık rastlanıyor. Bu kişisel görüşler turizmin ülkemizde nasıl daha iyi olması gerektiği hakkında başlangıç ipuçlarını da vermektedir. Şu haliyle bile Oylat Mağarası doğanın muhteşem biriktirme gücünü sergilemektedir.

 

Yorum Yazın