Parapet Nedir?

Parapet kötü görünümü engelleme ve güvenlik amacıyla kullanılan bir yapı malzemesidir. Çatılarda, balkonlarda ya da yapının zeminle birleştiği diğer bölgelerde betonarme gibi malzemelerle kullanılmaktadır. Bu açıdan, yapı için önemli bir role sahiptir. Ayrıca su yalıtımında da önemlidir. Çünkü parapeti içerisine almayan bir su yalıtımı, istenilen katkıyı sağlamayacaktır. Bu nedenle su yalıtımı yapılırken genelde son aşama olarak parapet dahil edilir.

Parapet, teknik özelliklerin yanı sıra estetik olarak da önemli bir unsurdur. Özellikle de fabrikalarda sıklıkla kullanılır. Böylece su basma gibi problemlerde oluşabilecek kötü görüntüyü engeller. Önemli bir altyapı unsuru olan parapet, çatı ve cephenin birleştiği noktada yer alır. Bu nedenle hem çatı hem de cephe için önemlidir. Bu noktada dikkat edilmesi gereken bir başka konu daha bulunuyor. Parapenlerin üç yanı da açıkta kaldığı için yalıtım esnasında kaplama işçiliğinin önemi çok daha artmakta.

Parapet Nasıl Kullanılmalıdır?

Parapetlerin yapımı için birden fazla malzeme alternatifi bulunmaktadır. Bunların başlıcaları ise; tuğla duvar, beton, aquapanel, alimünyum kompozit ya da betopandır. Ağırlıklı olarak ise tuğla duvar ve betonun kullanıldığını söyleyebiliriz. Boyut olarak ise tercih tamamen parapeti yapacak olan kişiye kalmıştır. Fakat genelde 50-110 cm arası tercih edilmektedir. Üst limitin 110 cm olmasının sebebi, Resmi Gazete’ye göre daha büyüğünün inşa edilemiyor olmasıdır.

Ayrıca İstanbul İmar Yönetmeliği de “Çatılar, Saçaklar ve Dış Görünüm” başlığında yer alan “Teras Çatılar” bölümünde parapete yer vermiştir. Yönetmelikte parapetlerin kullanımı konusu şu şekildedir:

‘’Teras çatılarda ısı ve su yalıtımı uygulanması ve kenarlarda 0.90 m. yüksekliğinde parapet yapılması zorunludur. Teras çatılarda yapılacak en çok 0.90 m. yüksekliğinde kagir korkuluk bina yüksekliğine dahil değildir.’’

“Pencereler; tüm yüksek yapılarda dıştan temizleme düzenekleri yapıldığı taktirde çatı parapetleri betonarme olmak zorundadır. Pencerelerin en az 0.90 m. parapet kısmı dolu veya yangın dayanıklılık sınıfı F 90 olan malzeme ile yapılacaktır. Her durumda en az 1.10 m. yükseklikte yatay güvenlik önlemi alınacaktır.“

Benzer Haber  Reasürans Nedir?

Parapetin Püf Noktaları

Parapetin en önemli noktalarından birisi, yapmadan önce kar birikmelerini hesaplamaktır. Bunun yolu da, dıştaki aşığın tam yük alanını karşılaması düşünülerek planlamaktan geçer. Bu sayede kar birintilerinin bir bölgede birikmesinin önüne geçilmektedir. Ayrıca çıkıntıların da cephe kaplamasıyla aynı ölçüde olması tercih edilir. Cepheyle aynı boyutta olması hem uzun süreli kullanım hem de estetik bir görünüm sağlar.

Birikintilerle ilgili son önemli detay ise, yağmur oluğunu bükümlü saclardan imal etmeniz. Böylece onları parapetin arkasına saklayıp yağmurlu havalarda birikinti oluşmasını engelleyebilirsiniz. Bu durum, özellikle de endüstriyel yapılarda öneme sahiptir.

Yorum Yazın