Yaz mevsimi ile birlikte bütün yıl çalışan ve yorulanlar tatil yapma özlemlerini giderebilmek için kendilerini plajlara atarlar. Tarihi ve doğal güzellikleri ile Patara Plajı yıllardır olduğu gibi tatilcileri sevindirmeye devam ediyor.
Milattan Önce 5. yüzyılda şimdiki Antalya’da bulunan Patara dönemin en ünlü kentlerinden birisiydi. İskender’in kuşattığı kentler arasında da yer alan kent zamanın en önemli yerleşkeleri arasında yer almaktaydı. Ayrıca Antik Yunan Mitolojisinde de yeri olan kent günümüzde hem tarihi eserleri hem de 14 km boyunca uzanan plajı ile sakin bir tatil yapmak isteyenlerin uğrak yerlerinden olma özelliğini taşıyor.
İçindekiler
Patara’nın Tarihi
Mitoloji inanışına göre Likya dilinde Pttara olan kenti su perisi Lykia ve Apollo’nun oğlu Paturus’un kurduğuna inanılmaktadır. Aynı zamanda Romalıların hakimiyeti altında olduğu dönemlerde de oldukça önemli bir kent olma özelliğini kaybetmemiştir. Deniz kıyısında yer alması ve aynı zamanda Patara limanı gibi önemli bir sevkiyat noktasına sahip olması nedeniyle de önemi büyüktür. İlk zamanlar korsanlar tarafından bir yerleşke olarak kullanılan kent daha sonra Romalı komutan Servilius İsaurieus Olympos’u korsanlardan temizleyerek milattan önce 78’de Roma topraklarına kattı. Sönmeyen ateşin şehri olarak da bilinen Patara çevresinde bulunan tabii gazların yer yüzeyine çıkması ve sürekli olarak yanması ile bilinen Çıralı’daki demirci tanrı Hephaistos adına yapılan kült sayesinde de büyük bir üne kavuşabildi.
Patara Plajı Nerede?
‘Patara Plajı Nerede?’ sorusunun cevabı Antalya ili içerisinde bulunan Kaş ve Fethiye ilçeleri arasında yer alan Gelemiş Köyü sınırları içerisinde yer almaktadır. Tatil yapmak isteyen insanların yanı sıra bu plajın diğer bir ziyaretçileri de Caretta Caretta’lardır. Yılın belirli dönemlerinde yumurtlamak için plaja gelen deniz kaplumbağalarının rahatça yumurtlayabilmeleri için Doğal Hayatı Koruma Vakfı sayesinde bölge koruma altına alınmıştır.
Türkiye’nin en uzun kumsalı niteliği taşıyan Patara Plajı turistlerin de akınına uğramaktadır. Oldukça temiz olan denizi ve alabildiğine uzanan kumsalının yanı sıra çam ormanları ile de tam anlamıyla yeşille mavinin kavuştuğu yerlerden birisidir. Sakin ve huzurlu bir tatil geçirmek isteyenlerin sürekli olarak tercih ettiği bölge aynı zamanda Roma ve daha öncesi dönemlerden kalan tarihi eserleri ile de turistleri kendisine çekmektedir.
Patara Plajı’na Nasıl Gidilir?
Yurt içi ve yurtdışı turistlerin sürekli olarak tatil yapmak için tercih ettiği Antalya ili sınırları içerisinde bulunan plaja ulaşım da oldukça kolaydır. Kaş ilçesinde bulunan plaja Antalya Havaalanından sonra kara yolu ile de gidilebileceği gibi yine hava yolu ile gitmek isteyenler için Dalaman Havalimanının tercih edilmesi daha kısa bir seyahate imkan sağlamaktadır. Dalaman Havaalanında indikten sonra eğer araç kiralama yöntemi ile seyahat etmek isterseniz Fethiye – Finike yolunu takip etmeniz gerekecektir. Kalkan’a doğru ilerlerken Gelemiş yoluna doğru döndükten sonra yaklaşık olarak 5 km’lik bir yolculuğun sonunda Patara’ya ulaşabileceksiniz. Eğer otobüs ile girmek isterseniz bu ayrıma kadar geldikten sonra Patara minibüslerine binmeniz yeterli olacaktır. Bu şekilde ‘Patara Plajı’na nasıl gidilir?’ sorusunun cevabını da bulabileceksiniz.
Genel olarak Akdeniz Bölgesi’nde bulunan plajların ve denizlerin yeterli bakımları olmayanların özellikle oldukça pis olduğunu göreceksiniz. Özellikle plajlara gelen insanların gereken önemi göstermemelerinden dolayı kirlenmesi kaçınılmazdır. Ancak Patara Plajı’nda bu durum yaşanmamaktadır. Sürekli olarak gözetlemelerin ve temizliklerin yapıldığı plajda sizleri temiz bir ortam bekleyecektir. Aynı zamanda denizi oldukça sakin ve yine plajları gibi temizdir. Sıcak yaz günlerinde ılık bir esinti ile birlikte güzel bir tatil geçirmenize olanak sağlayacak olan Patara’yı siz de tatillerinizin değişmez yeri olarak bulabileceksiniz.
Patara Plajı Girişi Ücretli Mi?
Bu kadar korunuyor olması ve gelen insanların daha dikkatli olabilmeleri adına plaja giriş için oldukça sembolik bir ücret alınmaktadır. Haftalık olarak ödemelerin de alındığı Patara Plajı’na giriş ücreti 20 TL’dir. Bu sembolik ücreti ödeyerek plajda güzel zaman geçirebilirsiniz. Bu ücret kişi başı değil araç başı olarak tahsil edilmektedir.
Patara Harabeleri
Plaj dışında antik bir kent olmasından dolayı tarihi eser kalıntılarının da bulunduğu bölgede kültür turizminin de yapılmasına imkan sağlanmaktadır. Antik tiyatro kalıntıları, tapınak kalıntıları gibi eserler sayesinde yıl içerisinde hatırı sayılacak derecede ziyaretçisi bulunmaktadır. Siz de hem tatilinizi yapıp hem de bölge müzesini gezebilirsiniz.
Patara Otelleri
Sürekli olarak turist akınına uğrayan Patara’da konaklama ihtiyacının karşılanabilmesi için birçok otel hizmet vermektedir. Bölgenin yakınında kurulmuş olan otel ve pansiyonlar sayesinde konaklama ihtiyaçları da karşılanabilmektedir. Bu sayede hem doğal güzellikleri ile hem de tarihi güzellikleri ile Patara bölgesinde tatil yapmanın keyfine sizler de ulaşabileceksiniz.
Uzunluğunun yanı sıra oldukça geniş olan kumsallarını gördüğünüzde sanki kendinizi bir çölün ortasında kalmış gibi hissedeceksiniz. Çöl gibi kum tepelerinin oluştuğu bölgede sizlere hem çöl hissi verecek hem de rahatça tatilinizi yapabilmeniz için oldukça geniş bir plaj alanı sağlayacaktır.
Patara’da Sörf
Sürekli olarak rüzgarın bulunduğu bölgede denizin de dalgalı olması ile birlikte sörf yapmak isteyenlerin de sürekli olarak tercih ettikleri bölgelerin başında Patara gelmektedir. Dünyanın birçok yerinden gelen sörfçüler bir yandan güzel vakit geçirirken diğer yandan da tarih kokan bu yerde tatillerinin tadını çıkartabiliyor. Sürekli olarak bölgede sörf tutkunlarının fazla olmasından dolayı organizasyonlar ve yarışmalar yapılmaktadır. Aynı zamanda sürekli olarak rüzgar altında olan bölgede bulunan kum taneciklerinin antik kente zarar vermemesi için yetkililer tarafından da gerekli önlemler alınmıştır. Rüzgar ile uçuşan kumların kente ulaşıp zarar vermesini engellemek adına araya setler çekilmiştir.
2010 yılında restore edilmiş olan tarihin en eski demokrasi binası da Patara’da bulunmaktadır. Milattan sonra 1. yüzyılda inşa edildiği tahmin edilen Roma Zafer Takı yapıldığı dönemlerde meclis binası olarak hizmet veriyordu. Şimdilerde kalıntılarının yavaş yavaş yer altından çıkartılabilmesi ile birlikte bu görkemli yapının detayları da görülebilir olmuştur.
Patara hakkında bilinen en önemli bilgilerden birisi de Noel Baba olarak bilinen Saint Nicholas’ın burada doğmuş olduğudur. Hristiyanlarca kutsal kabul edilen Noel Baba’nın burada doğduğunu düşünen turistler de bölgeye akın etmektedirler. Kesin olarak bu bölgede yaşadığına dair kanıtlar olmasa da inanış bu yöndedir.
Bütün bu özellikleri ile Patara Antik Kenti ve plajı sürekli olarak yurt içinde yaşayan ve yurt dışında yaşayan turistler tarafından ziyaret edilmektedir.