Pergolalar, üstü açık veya yarı açık şekilde planlanmış, alt bölümünde ise pergola sistemine monte edilmiş oturma birimleri olan, mekânlarla görsel bir bütünlüğü yakalayacak tarzda tasarlanan ayrıca üzerine bitki sardırılabilen gölgelik amacıyla kullanılan yapılara verilen isimdir.
Mekânlarda görsellik ve doğallığı kamelyalardan çok daha iyi yakalamaktadır. Özellikle çeşitli bitkilerin rahatlıkla kaplayabilmesi mekânlarda doğal ve sağlıklı bir görünüme sebep olacaktır. Ve gölgelendirme anlamında günün her saati serin ve gölgeli bir ortamın oluşması sağlanmaktadır. Üstelik bina sakinleri için herhangi bir risk unsuru da olmayacağı için en çok kullanım ömrü olan yapılar durumundadır.
Pergola Nasıl Yapılır?
Bu yapıların yapılması kolay gibi görünse de oldukça dikkatli davranılması ve iyi bir planlama yapılması gerekmektedir. Genel itibari ahşap ya da demir malzemelerden yapımı olan bu yapılar için genellikle özellikle bitkilerin sarsmasının kolay olabilmesi için ahşam malzemeler daha çok tercih edilmektedir. Bahçelerde bu yapı için izin verilen yükseklik oranı 2.40 m. olmalıdır. Ayrıca yasal olarak zemin kat ve kat teraslarında bulunduğu katın kat yüksekliğini aşmayacak şekilde yapılması zorunluluğundadır. Bu şartlar dâhilinde ruhsat izini olmanda yapılabilmektedir. Gerekli izinlerin aşılması durumunda yapılan pergolaların yıkılması gerekmektedir. Bu sebeple yapım esnasında ölçümlerin oldukça dikkatli bir şekilde yapılması gerekmektedir.
Pergolalar, hafif strüktür malzemeden yanları açık, üstü döşeme plağı ve kaplaması yapılmadan boşluklu olarak en çok tercih edilen şeklidir. Günümüzde havuz ve bahçe kenarlarına bu yapılar oldukça sık bir şekilde tercih edilmektedir.
Pergola Seçimi Nasıl Yapılır?
Pergola seçiminde ahşap ürünlerin tercihi çok daha fazla olmaktadır. Bu amaçla doğru ağacın ürünü seçilmesi kurulacak sistemin işe yaraması ve uzun ömürlü bir kullanım sağlaması açısından son derece önem arz etmektedir. Özellikle üzerine bitki sardırılmak istediğinde uyumlu yapısı sebebiyle ahşap pergola çeşitleri daha çok tercih edilmektedir.
Birçok kişi kamelya ile pergolayı karıştırmaktadır. Ama aralarında büyük bir fark vardır. Kamelyaların üzeri tamamen kapalı olurken pergolaların üzeri yarı açık veya tamamen açık olmaktadır. Bu durum pergola yapıların daha serin olmasını sağlamaktadır. Üstelik görsel anlamda bitkilerle beraber yapılara büyük bir görsel değer kazandırmaktadır. Günümüzde pergola seçiminde en önemli avantaj ve tercih sebebi ise pergola yapımı için ruhsat alma zorunluluğunun olmamasıdır.
Pergola Fiyatları Nelerdir?
Fiyatlarında işçilik, kullanılan malzeme ve diğer teknik detaylar belirleyici durumdadır. Belkide en ideal ağaç türü Karaçam ağacı olmaktadır. Yapılan Pergolanın uzun ömür olması isteniyorsa en kaliteli ağaç türü tik ağacıdır. Bu ağacın kullanım ömrü ise 50 yılı geçmektedir. Bu sebeple tik ağacı tercih edilecek ise uzun kullanım ömrünün yanı sıra maliyetlerde aynı oranda artacaktır.