prenses-rukiye-yalisi-emlaklobisi

Prenses Rukiye Yalısı

Prenses Rukiye Yalısı;  1800 tarihinde Vecihi Paşa tarafından inşa ettirilmiştir. Fakat günümüzdeki bu yalı 1800 yılından inşa ettirilen yalı değildir. Günümüzdeki yalı Mihrabat koyundaki en büyük yalıların başında gelmektedir. Vecihi Paşa, Haremeyn-i Şerifeyn Muhafızı olarak görev yapmaktaydı. İnşaat konusunda da oldukça kabiliyetli olduğundan dolayı bu inşaat işin ide kendisi gerçekleştirmiştir

Yalının bugünkü ismi olan Prenses Rukiye yalısı olarak adlandırılmasının hikâyesi ise daha farklıdır. Vecihi Paşa’nın kızı olan ve aynı zamanda Osmanlı Berlin büyükelçisi Sadullah Paşa’nın eşi olan Necibe Hanım gelini olan Prenses Rukiye’ye yüz görümlülüğü olarak hediye bu yalıyı vermiştir. Prensese Rukiye, alı kendisine hediye edildikten sonra 1895 yılında yalıyı yıktırarak bugünkü yalının yaptırmıştır. Bu sebeple yalının ismi Prenses Rukiye yalısı olarak adlandırılmaktadır.

prenses-rukiye-yalisi-emlaklobisi

Prenses Rukiye Yalısı Dış Cephe Özellikleri

Prenses Rukiye Yalısı kanlıca koyu’nda deniz kıyısında bahçe içinde yer bulunmaktadır Arkasında Mihrabat korusu bulunur. Üç katlı, ahşap olarak inşa edilen yalı, orta sofalı plan şemasında bir yapıdır. Dikdörtgen planlı sofanın uzun kenarı deniz paralel bir şekilde konumlanmıştır. Ahşap olan bu üç katlı yalının görünümü neo-klasik özelliklerinin fazlasıyla bünyesinde barındırmaktadır. Güney batı kemsinde yer alan su basmanı üzerinde yükselen deniz cephesinde bir rıhtım yer almaktadır. Köşe kısımlarda yer alan odalar 2. Katta dışa doğru bir çıkıntı oluşturmaktadır.

Prenses Rukiye Yalısı dış cephe özellikleri ise şu şekildedir; Ortada eyvan cephesi geride yer almaktadır.3 katta bu bölümde balkon yer almaktadır. Katlar arası dişli friz bir kornişle belirlenmektedir. Her iki katta da pencereler panjurlu durumdadır. Üçüncü kat pencerelerinin üzerine üçgen alınlıklar yer almakta ve oldukça etkileyici bir görsellik sağlamaktadır. Üstte kırma çatı ile kapatılmıştır. Kuzeybatı cephesinde aynı mimari motiflerle yapılmıştır. Katlar arası bu tarafta da dişli friz bir kornişle belirlenmiştir. Ahşap yapılar içerisinde hem görünüm hem de fiziki anlamda odlukça etkileyici olan bu yapının en önemli eksikliği tekrar inşa ettirildiğinde orijinaline sadık kalınmaması olarak gösterilmektedir. Özellikle çatı mimarisinde Osmanlı tarzının görülmemesi görsellik anlamında en önemli eksikliği olarak gösterilmektedir.

Benzer Haber  Fuaye Nedir?

Prenses Rukiye Yalısının Teknik Özellikleri

prenses-rukiye-yalisi-emlaklobisi

Prenses Rukiye Yalısı teknik özellikleri ise şu şekildedir; Yalının cephe malzemeleri olarak ahşap malzemeler kullanılmıştır. Taşıyıcı sistem ahşap şeklindedir. Örtü türü eğimli çatı ve kırma çatı şeklindedir. Örtü malzemesi olarak ise kiremit örtü ve Marsilya kiremit örtü şeklindedir. Cepheye ilişkin malzemeler ahşap cephe malzemeleridir. Cephelerde ahşap kalemişi süslemeler yer almaktadır.

Prenses Rukiye Yalısı Konumu

Prenses Rukiye Yalısı Konumu ise İstanbul Boğazı’nın Anadolu Yakasında, Beykoz İlçesine bağlı Kanlıca Sahilinde, Körfez Caddesi ile Mihrabat Koyu arasında yer almaktadır. İlk inşaat tarihi oldukça eski olsa da günümüzdeki yalı tamamı ile değişmiştir.

Yorum Yazın