Radye temel nedir diye merak ediyorsanız tüm detayları yazımızdan inceleyebilirsiniz.
İçindekiler
Radye Temel Hakkında
Radye temel yükün zemine düzgün bir şekilde dağılmasını sağlayan bir zemin sistemidir. Deprem anında yapı ile birlikte hareket eden temel hasar oluşumunun önüne geçmede yardımcı olacaktır. Önceden sadece belirli binaların temelinde kullanılan radye temel günümüzde tüm binalara uygulanabilen bir temel sistemidir.
Radye Temel Sistemi Nasıl Yapılır?
Radye temel sistemi aşağıdaki adımlar takip edilerek yapılmaktadır:
1. Kazma – Pekiştirme İşlemi
Radye temel inşaatının ilk adımı olarak temel kazılmakta ve kayalar ve taşlar ile pekiştirilmektedir.
2. Düzeltme İşlemi
Kazılan temelin düzeltilmesi için beton hazırlanır ve kazılan temelin üzerine ince bir beton dökülerek düzeltilir.
3. Demir Bağlantıları Kurma
Beton dökülerek radye temelin düzleştirilmesinin ardından kalın demirler bağlantıları kanaviçe gibi üstten, yanlardan ve alttan örülür ve kalın demirlerin bağlantıları yapılır. Oluşturulan bağlantılar ile 60 – 70 cm kalınlığında demir-çelik kütlesi haline getirilir.
4. Radye Temeli Oluşturma
Bu çelik kütlesi içine kuvvetlendirilmiş beton dökerek büyük bir beton kütle meydana getirilir. Yeterli sıkıştırma uygulanarak kütleye biçim verilir. Oluşan bu kütle radye temel sistemidir. Bu büyük kütle kaldırılmak istenirse üstündekiler ile komple kalkacak, ortasından bükülüp kırılmayacaktır.
Radye Temel Sisteminin Özellikleri
Radye temel sistemi özellikleri şu şekildedir:
- Radye temel sisteminde 5 katlı bir binada kullanılacak tüm demirler kadar demir kullanıldığı için deprem gibi bir durumda temel etkilenmeyecek ve sağlam kalacaktır. Böylece radye temel üzerindeki duvarlarda birbirinin içine geçme ve birbirinden ayrılma gibi olaylar meydana gelmeyecektir.
- Binanın ağırlığının her tarafa eşit olarak yayılması dış duvarların oturduğu alandan yaklaşık 1 m kadar daha geniş olarak radye temel atılmaktadır.
- Binanın büyüklüğüne bakılmadan her yapıda kullanılabilen bir temeldir.
Radye Temel Sisteminin Çeşitleri
Radye temel kullanılacağı zeminlere ve yapılara göre farklı çeşitlerde oluşturulmaktadır. Radye temel sistemi çeşitleri aşağıdaki gibidir:
1. Ters Kemer Şeklinde Radye Temel
Yer altı sularının fazla olduğu alanlarda ya da yükü fazla olan yapılarda ters kemer şeklinde radye temel kullanılır. Yüksek hata payı ihtimali ve uygulamadaki zorluğu nedeni ile çok sık kullanılmayan bir radye temel türü olarak karşımıza çıkmaktadır.
2. Düz Radye Temel
Bu radye temel çeşidi en çok kullanılan radye temel çeşididir. Kullanıldığı yapıların yükünün az ve kolonları arasındaki mesafenin de fazla olmaması gerekmektedir. Bu niteliklere sahip yapı inşaatlarında düz radye temel kullanılmaktadır.
3. Mantar Şeklinde Radye Temel
Mantar şeklinde radye temel yükü fazla olan yapıların ağırlığını daha geniş bir alana yaymak için kullanılan radye temel çeşididir.
4. Kirişli Radye Temel
Kirişli radye temel kendi içerisinde alttan kirişli ve üstten kirişli olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Bu radye temel genel olarak kolonlar arasında mesafe fazla olan yapıların inşaatında kullanılmaktadır.