recep-tayyip-erdogan-havalimani-nerede

Recep Tayyip Erdoğan Havalimanı Nerede?

3. Havalimanı olarak bilinen Recep Tayyip Erdoğan Havalimanı 29 Ekim 2018 tarihinde açılıyor. Türkiye’nin en büyük kuruluşu olacak olan Recep Tayyip Erdoğan Havalimanı’nda yaklaşık 100 bin kişi çalışacak. Bu ülkemiz için çok büyük bir istihdam kaynağı olacak. Havalimanının 2023 yılında tamamlandığında bu sayının 250 olması bekleniyor.

Recep Tayyip Erdoğan Havalimanı özellikleri

-5 km x 7 km boyutunda toplam 3 bin 500 hektarlık alanda kurulacak.
-Havalimanıyla bağlantılı 1.100 hektarlık ileri teknoloji endüstri ve ticaret alanı bulunacak.
-Uçuş yolları sesi en aza indirgeyecek şekilde konumlanacak.
-Terminal binası yeşil bina olarak tasarlandı.
-Cam zarf kullanımı, terminal binasının ortasında maksimum gün ışığı girişi sağlayarak yapay aydınlatma ihtiyacını azaltıyor.

-Terminal binası elektrik kullanımını en aza indirgemek üzere maksimum derecede kullanan ‘akıllı bina’ olacak.
-Elektrik ve ısıtma ihtiyaçları, havalimanının ürettiği çöplerin çoğu kullanılarak merkezi ısıtma ve güç üretim birimiyle karşılanacak.
-Havalimanının 5 önemli tesisi bulunacak; terminal binası, pistler, aktarma istasyonu, tamir tesisleri ve hangarlar ile hava taşımacılık tesisleri.

recep-tayyip-erdogan-havaalani

Recep Tayyip Erdoğan Havaalanı

-350 m x 1.500 m’lik bir kullanım alanıyla asmakatı da olan 6 katlı bir bina, düşük seviyede varış ve ikinci bir seviye de havalanma seviyesi olmak üzere toplam 4 terminal, yetkililer ve yönetimin kullanımı için asmakat bulunacak.
-Büyük bir alışveriş tesisi, üst 3 katta 5 yıldızlı oteller, ticari ofis binaları, ticari fuar alanı bulunacak.
-Uluslararası finans ve ticari işlemler için ‘özel ekonomik bölge’ kurulacak.
-Rüzgarın hızını asgariye indirecek bir aerodinamik şekilde tasarlanacak.

-Dış dokunun tamamı elektrik kullanımının karşılanacağı, güneş kolektörü görevi yapacağı galvanik dokuyla kaplanacak.
-Uçuş yolları direkt olarak önerilen kentin üzerinden uçmayı önleyecek şekilde konumlandırılacak.
-Yapımında 100 bin kişilik istihdam oluşturacak havalimanı, ayırt edici şekli ile uzaydan görülebilecek.
-Dış dokusu Edirne’deki Selimiye Camii’nin İslam-Osmanlı motifinden esinlenerek yapılacak havalimanının, Yavuz Sultan Selim Köprüsü ile aynı sürede bitirilmesi hedefleniyor.

Benzer Haber  Konya Karatay Şehir Hastanesi

-Terminal binası, pistler, aktarma istasyonu, tamir tesisleri ve hangarlar ile hava taşımacılık tesislerinin bulunduğu 5 önemli tesisten oluşacak. 350 m x 1500 m’lik bir kullanım alanıyla asmakatı da olan 6 katlı bir binadan oluşacak.
-Havalimanına ait büyük uçakların iniş ve kalkışlarına uygun 3,5–4 km uzunluğunda Karadeniz’e paralel olan 4 pist ve Karadeniz’e dik uzanan 2 pist olmak üzere toplam 6 pist bulunacak.

-Bu pistlerin sayesinde F kodlu en büyük yolcu uçakları Airbus A380 ve Boeing 747-800 iniş yapabilecek.
-Yapılması planlanan iki taksirut 3.500 metre uzunluğunda ve 45 metre genişliğinde olacak. Bu taksirutların acil pist niteliği bulunacak. Bunlara bağlı küçük taksirutlar da inşa edilecek.

Sessiz Havalimanı

İstanbul Yeni Havalimanı “sessiz havalimanı” konseptiyle hizmet verecek.

Bazı istisnalar dışında uçağa biniş kapısında anons yapılmayacak.

Gidiş seferleri uçak kapısında anons başına en fazla 3 çağrı ile sınırlı olacak.

Genel olarak, anonslar İngilizce veya Türkçe dilinde olacak. Ancak, belirli bir uçuştaki yolcuların İngilizce veya Türkçe anlamadığı durumlarda, diğer dillerde anons yapmaları talep edilebilecek.

Kalkış kapısı açıklanmış olan kapıdan farklı/değişmiş ise kalkış anonsları (en fazla 3 anons) yapılabilecek. Kişisel anonslar da ise gidiş için en fazla 5 yolcu için anonsların yapılmasına izin verilecek. Özel durumlarda (bir yolcunun rotası değişirse, kayıp eşya vb.) halde bu anonslara izin verilecek.

recep-tayyip erdogan-havalimani

Recep Tayyip Erdoğan Havalimanı

Recep Tayyip Erdoğan Havalimanı nerede?

İstanbul’un üçüncü havalimanı Karadeniz sahiline Terkos gölüne yakın Arnavutköy-Göktürk-Çatalca kavşağında 7700 ha’lık Akpınar ve Yeniköy köyleri arasındaki alanda yapılacak. Alanın yüzde 80’i kamuya ait. Diğer arsalar icin kamulaştırma başladı. Atatürk Havalimanı ile İstanbul’un üçüncü havalimanının arası kuş uçuşu mesafeyle 35 km olacak. Eski kömür ocaklarının bulunduğu alan toprakla doldurulacak.

Recep Tayyip Erdoğan Havalimanı nasıl gidilir?

Recep Tayyip Erdoğan Havalimanı Avrupa yakasında Karadeniz kıyısındaki bölgede olacaktır. Havaalanı Tayakadın ve Akpınar köyleri arasında 76.5 KM2 alana inşa edilmektedir. Recep Tayyip Erdoğan Havalimanı Çatalca, Göktürk Arnavutköy kavşağında ve Terkos Gölü’ne yakın bir alanda inşa edilmektedir. Havalimanı konumu ile en ideal alan olma özelliğini göstermektedir. 3. Köprünün bağlantı noktasında olacak olan ve İstanbul içinden en rahat şekilde ulaşımın sağlanacağı 3. Havaalanı ile Atatürk Havalimanı arasında kuş uçuşu mesafe ise 35 KM ‘dir.

Benzer Haber  Ziya Kalkavan Yalısı

Taksim ile mesafesi 15 dakika olan 3. havalimanı karayolu taşımacalığında Kuzey Marmara Otoyolu ve Yavuz Sultan Selim Köprüsü ile bağlantılı olacak. Raylı sistem olarak, Yüksek Hızlı Tren ile havalimanındaki aktarma istasyonunda sonlanacak. Terminal, raylı sistem aracılığı ile Taksim’e bağlanacak. Bu raylı sistem, eski demir yolu hattının güzergâhından geçirilecek. Böylece, toplu taşıma aracılığıyla İstanbul’un tüm bölgelerinden ulaşım sağlanacak.

 

 

 

Yorum Yazın