stopaj

Stopaj Nedir?

Stopaj, vergi dairesine iş yapan kişilerin devlete kendi adlarına ödedikleri vergidir. İşverenler kazanç tutarlarını kanunlarda belirlendiği şekilde vergilendirir. Bu da küçük matrahların dahi vergi olarak ödenmesini sağlar.

Kaynakta kesilen vergi olan stopajın hangi gelirler üzerinden kesileceği Gelir Vergisi Kanunu’nun 94.maddesinde ve kurumlar vergisinin 15 ile 30 maddelerinde detaylı olarak açıklanmıştır. Farklı stopaj oranlarının yer aldığı vergi sisteminde, kurumlar vergisi kesintileri için farklı oranlar söz konusudur. Stopaj, ödemenin brüt tutar üzerinden hesaplanmasıdır.

Stopajda Ödeme Alan ve Verenin Sorumlulukları

Stopajda ödeme alan ve verenin belirli kurallara uyması gerekir. Ödeme yapan kişiler aylık ya da üç aylık şekillerde muhtasar beyanname ayının takibinde ayın 23’ünden 26’sına kadar ödenir. Kurumlar Vergisi beyannamesi üzerinden ise her nisan ayının 25.gününe kadar hesaplanır ve ödenir. Beyan edilip ödenmesi gereken stopaj vergisi hesaplama işlemi farklı ödemelere göre yapılır.

Stopaj Vergisi Hesaplama

stopaj

Kiracılar, hizmet alanlar, işverenler, serbest meslek erbapları ve çiftçilerde satın alınan zirai mahsüller için stopaj vergisi değişik oranlarda alınır. Oranlar şu şekildedir:

  • Ücret ödeyen iş verenler artan oranlı vergi dilimleri dahilinde %15, 20, 27 ve 35 oranlarında,
  • Kiracılar %20 oranında,
  • Serbest meslek erbaplarından hizmet alanlar %20,
  • Çiftçilerden alınan mahsüllerde borsaya tescil edenler %2, tescil ettirilmeyenler %4 oranında vergi öder.

Örnek Stopaj Hesaplama

12 bin liraya iş yerini yıllık kiralamış olan biri, kira bedelinin vergilendirilmesi için brüt kira bedeli hesaplamalıdır.

Bunun için;

Yıllık kira bedeli 12 000 %20 stopaj üzerinden brütleştirilme formülü olan net kira/1-0,2 olarak 12000/0,8= 15000 eder.

Benzer Haber  Madenci Arif Bey Yalısı

15 bin ile 0.2 çarpıldığında da 3 bin liralık bir stopaj ödemesi çıkar. Çalışan sayısı 10 kişiden az olan 3 ayda bir, fazla olanlar her ay muhtasar beyanname verir. Kiraya veren kişi de 3 bin liralık stopajı gelir vergisi olarak beyan etmelidir.

Adıma Yapılan Kesintiler

E-devlet sistemi üzerinden de stopaj kesintilerini sorgulamanız mümkün oluyor. Adıma yapılan kesintiler adı altında hizmete açılan bu alana e-devlet şifrenizi girerek ulaşabilir, adınıza yapılan kesintileri detaylı biçimde inceleyebilirsiniz.

Stopaj Ödenmezse Ne Olur?

Stopaj görüldüğü gibi mal sahiplerini ya da mekanlarını kiraya verenleri ilgilendirmez. Stopaj ödemekle zorunlu olan kişiler, kiracılardır. Kira stopajı kiracı tarafından ödenir. Stopajlar ödenmediği durumda yasal olarak vergi borcu altına girilmesi söz konusudur. Bu yüzden düzenli olarak ödenmesi gerekmektedir.

Stopaj Nereye Ödenir?

stopaj

Geçtiğimiz aylarda stopaj vergisinin kaldırılması talep edilmiş ancak kabul edilmemişti. Bu durumda kiracıya ek bir yük getiren stopaj vergisi, çalışanlara maaşları yatmadan kesilirken, işverenlerde ise bu durum aylık ya da üç aylık dönemlerde kesilerek ödenir. İlgili bankalara ödenen ya da muhasebeciler tarafından vergi dairelerine ödenir. Günümüzde internet. Sayesinde online olarak ödeyebilirsiniz.

Kira Stopajını Neden Ev Sahipleri Ödemiyor?

Hala çok tartışılan bir konu olan kira stopajını neden kirayı ödenin verdiği de geliri elde edenin vermediği merak konusudur. Bu sistem özellikle esnafa yük getirmektedir. Stopaj vergisinin kaldırılması konusu son aylarda gündemi sık sık meşgul etmektedir. Özellikle esnaf ve sanatkarlar ek bir yük olan bu verginin en azından kira gelirine sahip olan kişi tarafından ödenmesi gerektiğini savunmaktadır. Hangi verginin nereye ve ne kadar ödenmesi gerektiği konusunda muhasebeciler son düzenlemelere göre ilgi vermektedir. Ancak çalışanların maaşından bu ücretler peşinen kesildiği için ödeme yapmalarına gerek yoktur.

Benzer Haber  Gaz Beton Nedir?

Yorum Yazın