Şuyulandırma Nedir?
Arsa şuyulandırma, emlak alanında yasal kapsamda uygulanan bir işlemdir. Bu işlemin neden yapıldığı gibi detaylar merak edilmektedir.
İçindekiler
Şuyulandırma Tanımı
Şuyulandırma nedir sorusu için genel bir tanım yapılırsa, bir arsaya,kullanım hakkı kamu kuruluşlarıve belediyeler tarafından var olduğu için el konulması , parsellerle birleştirilmesi ve bu arsanın sonra hisseli şekilde sahiplendirilmesi işlemidir. Bu işlem İmar Kanunu 18. Maddesi ve 2981 sayılı kanun- 10.c maddesi kapsamında yapılmaktadır.
18.Maddeye Göre Şuyulandırma
Şuyulandırma 18. naddeye göre açıklanırsa, belediye ve mücavir alan dışında bulunan arsaların valilikçe kullanılmasını içerir. Binalı, binasız arsa- araziler, genel olarak hak sahipleri dışında belediyelere aittir. Belediyelere ait arsalarla birleştirilen, yeniden imar planına uygun şekilde dağıtmaya ya da tanımlamaya belediyeler hak sahibidir. Düzenlemeye tabi tutulan bu arsa ve arazilerin dağıtımında, değer artışı olması halinde düzenleme ortaklık payı düşülebilmektedir. Ancak bu düzenleme de sınırlıdır ve yüzde kırk şartı vardır.
10.C Uygulamasında Şuyulandırma
Şuyulandırma 10.c uygulaması için, imar mevzuatıa aykırı yapılan binalar söz konusudur. Ayrıca özel parselasyona dayalı araziler, binalı binasız araziler, devlet tasarrufu altındaki yerler, birbirleri ile birleştirilirse bunları yeniden tanımlama söz konusudur. Yani tanımlanan bölümün içeriğinde değişiklikler vardır. Yeni tanımlanan durumda tescil ettirme ve tescil dışında kalan hisseler, ilgili kamulaştırma kanunu kapsamında peşin ödenme ya da parsel sahipleri aleyhine tesis edilmesine belediye ve valilikler yetkilidir. Bu yetkiler kadastro müdürlükleri tarafından da kullanılmaktadır. Söz konusu arazilerde hisse sahibi olan kişiler üzerinde 4753, 4486 sayılı Kanunlar ve775 sayılı Gecekondu Kanunu’ndaki hükümler olsa bile uygulamayı durdurmamaktadır.
Şuyulandırma Halinde Kat Mülkiyeti
Şuyulandırma halinde kat mülkiyeti, ilgili kanunun 54’üncü maddesine göre açıklanmaktadır. Kat mülkiyeti kanunu hükmüne göre ortaklaşma ya da şuyulandırma tarihi büyük önem arz ediyor. Ortaklaştırma halinde, hangi gayrimenkuller şuyulandırılmışsa, kat mülkiyetine tabi hangi arazi vs. varsa ;
- 9 Kasım 1985 tarihi öncesinde tarihe sahip olanlar 6785 sayılı İmar Kanununun 46 ncı maddesi kapsamında değerlendirilmektedir.
- Beirtilen tarihten sonrası için 3194 sayılı İmar Kanununun 16 ncı maddesi gereğince işlemler yapılmaktadır.
Anlaşmaya varılamaması halinde gayrimenkul değeri ortaklaştırma, şuyulandırma işleminden önceki değerine göre ele alınacaktır. Ortaklığı gidermekle görevli sulh mahkemesi tarafından ayrı şekilde ele alınması söz konusudur. Çünkü ortaklaştırma olarak yeni bir tanımlama yapılmamıştır. Yani kat mülkiyetinde ortaklaştırma sonrası durumlara tarihe göre bakılır ve bu tarihe göre değerlendirme yapılır.
Hüküm verilirken en yakın tarihteki gayrimenkulün değerleri tespit edilir ve değer açısından da bir karara varılır. Sulh mahkemesi kararının kesinleşmesinden sonra, altı ay içerisinde teminat gösterilmezse, gayrimenkullerin tamamı, imar durumuna göre kat mülkiyeti bazı durumlarda kaldırılması ile de açık artırma ile satılabilir. Ortaklık giderilir ve satış bedeli maliklere paylaştırılır. İstisnai durumlar için ilgili kurumlardan daha fazla bilgi edinilebilir.