Tapu masrafı nasıl hesaplanır? Tapu masrafını kim öder? Tapu masrafı nedir? Tapu masrafı nereye ödenir? Tapu işlemleri nasıl yapılıyor? gibi tapuyla ilgili aklınıza gelebilecek tüm sorulara yanıt aradık.
İçindekiler
Tapu nedir?
Haberimize öncelikle Tapu nedir? sorusuna yanıt arayarak başlayalım. Tapu, arazinin belirli bir parçasının veya üzerine inşa edilmiş bağımsız bölümün malikini gösteren, tapu sicil müdürlüğünce verilmiş, aksi kanıtlanıncaya kadar geçerli resmi bir belgedir. Buna halk arasında “tapu senedi” de denmektedir. Daimi ve müstakil haklar için de tapu senedi düzenlenebilmektedir.
Tapu harcı nedir?
Devletin verdiği hizmet üzerinden aldığı maddi bedele harç diyoruz. Emlak ve gayrimenkul kapsamında kamu kuruluşlarından yapılan işlemlerde ise tapu harcı alınıyor. Peki tapu harcı nedir? Tapu harcı, gayrimenkul alım – satım işlemleri sırasında vatandaştan tahsil edilen tapu hizmetlerinin bedeline deniyor. Tapu harcı yatırılmadığı takdirde tapu işlemleri gerçekleştirilemiyor.
Tapu için gerekli belgeler nelerdir?
– Eğer internet üzerinden online randevu alınmadıysa, sıramatikten TC kimlik no ile sıra numarası alınır.
– Sıra geldiğinde önbaşvuru odasına geçilir.
– Başvuru istem belgesinin işlem bitene kadar kaybedilmemesi gerekir.
– Başvuru istem belgesinin sağ üst köşesindeki başvuru numarası yer alıyor. İşlemlerin her aşamasının kontrolü bu numarayla yapılabilir.
– Gerekli incelemelerden sonra cep telefonuna bilgi mesajı gelir.
– Verilen başvuru istem belgesindeki numarayla, mesaj geldikten sonra ilgili banka şubesine gidip tapu harçlarını yatırıp, mesajda belirtilen randevu saatinden en az 15 dakika önce tapuda kimlik asılları ve tapu harç dekontları ile hazır bulunulması gerekir.
– Tapu harç dekontlarını ilgili memura verdikten sonra randevu saatinde monitörlerden başvuru nosu ile imzaya atmak için çağrıda bulunur.
– Her koridorda monitör bulunur, monitörde verilen başvuru no’su görülünce ve sesli olarak başvuru no’su anons edilince Akit Odasına imzaya gidilir.
2018 Tapu masrafı ne kadar?
Tapu harcı hesaplama işleminde 2018 yılı oranı binde 20 olarak belirlendi. Yani gayrimenkulün tapu dairesindeki tapu devir işlemleri için taşınmazın asıl satış bedeli üzerinden binde 20 oranında tapu harcı ödenmesi gerekiyor. Tapu harcı ödemesi, hem satıcı olan mülk sahibi hem de alıcı ayrı ayrı olarak yapılıyor.
Tapu masrafları kapsamında tapu harcı dışında tapu döner sermaye masrafları da bulunuyor. Tapu harcı hesaplama 2018 yılında, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nün 2018 yılı tarifesine göre, tapu döner sermaye tutarı yüzde 10,11’lik yeniden değerleme oranı ile birlikte 82,50 lira olan bedelin de tapu harcı ile birlikte ödenmesi gerekiyor.
Satış değeri 100 bin TL olan satışın tapu harcı 2 bin TL
Satış değeri 200 bin TL olan satışın tapu harcı 4 bin TL
Satış değeri 300 bin TL olan satışın tapu harcı 6 bin TL
Satış değeri 400 bin TL olan satışın tapu harcı 8 bin TL
Satış değeri 500 bin TL olan satışın tapu harcı 10 bin TL