Tapunuzu alma zamanı mı geldi? Bunun için öncelikle tapuda randevu alma işlemini yapmanız gerekmektedir. Tapuda Randevu nedir? Tapuda randevu nasıl alınır? Tapuda randevu için gerekli evraklar nelerdir? Tüm bu soruların cevabını yazımızdan inceleyebilirsiniz.
İçindekiler
Tapuda Randevu Alma
Tapudan randevu almak için online işlem yapabilirsiniz. Taşınmaz malların alım ve satımında tapudan randevu almanız gerekiyor. Peki ya tapuda randevu işlemi nasıl gerçekleşiyor?
İnternet ortamında tapudan randevu alabilirsiniz. Bunun için yapmanız gereken ilk adım www.randevu.tkgm.gov.tr adresine girmek olacak. Siteye girdiğinizde önümüze iki seçenek çıkacak, birincisi “Yeni randevu al”, ikincisi ise ”randevu sorgula-iptal et.” Siz yeni randevu al seçeneğini tıklamalısınız. Tıkladığınızda önünüze tapudan randevu almaya ilişkin bilgi içerikli 7 madde çıkacak. Bunları okuduktan sonra “kullanıcı sözleşmesini okudum ve kabul ettim”i işaretleyerek onun hemen altında açılan güvenlik kodunu girdikten sonra “giriş” kısmını tıklıyorsunuz. Ardından kimlik numarası, ad, soyad ve doğum yılı bilgileri giriliyor. Sonra ise “kaydet, ilerle” diyoruz. Sonra iletişim bilgileri, müdürlük seçimi, işlem seçimi, randevu tarihi belirtiliyor ve son olarak da randevu onaylanıyor.
Tapuda Randevu İşlemi Kimler İçindir?
Tapuda randevu işlemi hak sahipleri içindir. Bir yıl içinde aynı kimlik numarası için alınan randevu 5 kez gerçekleşmezse o kişi 1 yıl içinde yeni bir randevu daha alamaz. Gerçek ve tüzel kişiler aynı gün içinde sadece bir randevu alabilir.
Yetki alanı dışı işlemler kapsamındaki randevu, taşınmazın kayıtlı olduğu tapu müdürlüğünden veya farklı bir müdürlükten alınabilir.
Almış olduğunuz randevuyu sorgulayabilir, güncelleyebilir ve iptal edebilirsiniz.
Tapuda Randevu İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?
Gerekli evraklar yapacağınız işleme göre değişir. Yine aynı web sitesinde “işlem evrakları” kısmından yapacağınız işlemi seçerek gerekli olan evrakları listeleyebilirsiniz.
Tapuda Randevu İşleminde İstenen Evraklar
• Nüfus cüzdanı ve temsil belgesi
• Gerçek kişilerde fotoğraf
• İcra müdürlüğünün satış müzekkeresi (Cebri icra yolu ile satılmış ise)
• Mahkeme müzekkeresi (ortaklığın giderilmesi davası yolu ile satılmış ise)
• Bina vasıflı taşınmazlarda zorunlu deprem sigortası
• İlgili belediyeden alınmış emlak vergisi değerini belirten belge
Tapu İşlemleri Nelerdir? Nasıl Yapılır?
Tapudan randevu aldınız, evraklarınız kabul edildi. Evraklar kabul edildikten sonra size “Başvuru istem” belgesi verilir. Bu belgeyi işlem sona erene kadar saklamanız gerekir. Belgenin sağ üst köşesinde yer alan başvuru numarası sizin için oldukça önemli olacaktır.
İşleminizin aşamalarını bu başvuru numarası ile takip edebilirsiniz. Size sıra geldiğinde söylenen banka şubesine gidip tapu harcınızı yatırmalısınız. İşlemi tamamladıktan sonra belgeleriniz ile hazır olmalısınız.
İmzaya çağırıldığınızda söz konusu gayrimenkulu satan kişiye ödemeyi alıp almadığı sorulur ve gayrimenkulu satan kişi ödemeyi aldığını söylediğinde tapu belgesi hazırlanıp imzalatıldıktan sonra yeni sahibine verilir.