Tapuda Yevmiye Nedir? Sorusu için tüm detayları yazımızdan inceleyebilirsiniz. Ülkemizde tapu ile ilgili tüm işlemler belirli yasalarca gerçekleştirilmektedir. Tüm işlemler kayıt altına alınmaktadır. Tapu sicili ile ilgili gerçekleştirilen tüm işlemler tapu sicil müdürlüğü tarafından yasal mevzuat gereğince belirli yasal prosedürler ışığında kayıt altına alınmaktadır. Bu kaydın tarih ve sıra numarasına göre gerçekleştirildiği deftere ise yasal olarak yevmiye defteri denir.
Yevmiye defterinde, tapu sicil müdürlüğünde gerçekleştirilmiş tüm işlemler ve çeşitli sebeplerle rededilmiş talepler ret gerekçesi ile birlikte kayıt altına alınmaktadır. Tüm bu işlemlerde tarih ve sıra numarası verilmesi esastır. Verilen tarihe yevmiye tarihi, numaraya ise yevmiye numarası denilmektedir. İleri tarihlerde yapılacak işlemlerin geçmişe dönük kolaylığı için bu tarih ve numara oldukça işlevsel bir görev üstlenir.
Tapu Kütüğü Nedir?
Ülkemizde yürürlükte olan Medeni Kanun’a göre tapu sicili ana ve yardımcı sicillerden oluşur. Tapu kütüğü, kat mülkiyeti kütüğü, yevmiye defteri, resmi belgeler ve plan ana sicilini meydana getirir. Bunlardan hepsinin ayrı bir yasal statüsü ve geçerliliği bulunmaktadır. Tapu sicili, ülkemizdeki yasalarca devletçe yapılması gereken açık olma ve tescil edilme ilkeleri neticesinde, gayrimenkuller ve üzerinde kurulmuş olan hakların durumunu göstermek için tutulan sicildir. Ve yasal olarak bağlayıcılığı bulunmaktadır.
Yasaların belirlediği ilkeler doğrultusunda ülkemizdeki her bir ilçe, sahip olduğu idari sınırlar dâhilinde tapu sicil bölgesi olarak kabul edilmektedir. Bu sebeple gayrimenkulun bulunduğu ilçe sınırları içerisindeki tapu sicil bölgesine kayıt yaptırması gerekir.
Birden fazla tapu sicil bölgesine dahil olan gayrimenkullerin bulundukları bölge sicillerine kayıt edilmesi zorunludur. Gayrimenkul ile ilgili çeşitli işlemlerin yapılması gerektiğinde ise yasal olarak gayrimenkulün en büyük bölümünün yer aldığı bölgede işlemler gerçekleştirilmelidir. Hangi bölgede daha fazla bölümünün olduğu ise yasal sınırlarla tespit edilmektedir.
Tapuda Yevmiye No Ne İşe Yarar?
Tapu sicil müdürlüğünde gerçekleştirilen tüm başvuru ve işlemlere yevmiye no verilerek ileride oluşabilecek hak durumlarında öncelik oluşturulur. Bu anlamda yasal olarak bu sistem neticesinde yevmiye tarihi ve yevmiye numarası önce olan hak kendisinden sonraki haklardan daha üstün bir yasal statüde yer almaktadır.
Bu noktayı daha somut bir örnek ile ifade etmek gerekirse; haciz, ipotek ve irtifak gibi durumlarda kimin yevmiye numarası daha önce ise o hak sahibi olmaktadır. Sonraki hak sahibi ancak ilk hak sahibinin işlemleri bittikten sonra devreye girebilir.