TBMM binası günümüze kadar birçok aşamayı geride bırakmış ve günümüze kadar gelmiştir. Hala kullanılan bu binanın günümüze kadar 3 bina olarak değişiklik gösterdiği bilgiler dâhilinde ortaya çıkmaktadır. Bu bina aktif bir şekilde meclis işlerinin görüşüldüğü ve kararların ortaya çıkmasının sağlandığı önemli bir binadır.
Siyasi kararlar açısından oldukça önemli bir noktadır. Başlangıç tarihine bakılacak olursa ilk olarak bu binanın 18 Ekim 1924 yılında kullanılmaya başlandığı bilinmektedir. Daha sonra verdiği hizmet değişmiş ve ardından 36 yıl boyunca verilen ikinci emeğin karşılığı olarak ikinci bina hizmet vermeye başlamıştır. TBMM binasının tarihçesi içerisinde Mimar Vedat Bey ikinci binayı yapması ile oldukça önemli bir kişidir. Bu bina genel olarak tarihimiz üzerinde oldukça etkili olmuştur.
İçindekiler
TBMM Binasının Tarihçesi
Süreç içerisinde alınan kararlar ve uygulanan sistemler değişkenlik göstermiştir. Sürecin en çok merak edileni ise üçüncü bina olmuştur. Bu bina üzerine düşünceler değişmiş ve ilk kez bu bina adına bir yarışma düzenlenip yarışma içerisinde 3 farklı kişi birinci seçilmiş son kararı ise Mustafa Kemal Atatürk vermiştir. TBMM binasının detayları oldukça fazla merak uyandırmıştır. Yapısından ziyade renkleri ilgi çekicidir. Siyasi bir nokta olmasından kaynaklı olarak kaplamasının bej renginde yapılması dikkat çekmiştir. Çeşitli malzemelerin kullanılması ile oluşmuş ve oldukça güzel bir görünüm ortaya konulmuştur. Ancak en çok dikkat çeken noktası yaşanılacak depremler için oldukça dayanıklı bir yapıya sahip olması olmuştur.
Meclis oldukça uzun ve zorlu bir süreci geride bıraktı çünkü sürecin içerisinde zorluklar içinde olan savaşa maruz kalan bir Türkiye vardı. Bu nedenle süreç 1961 yılına kadar devam etti ve meclis 6 Ocak itibariyle hizmete başladı.
TBMM Binasına Dair Bilgiler
TBMM binasına dair bilgiler oldukça önemlidir. Buna göre binanın Ankara’da yer aldığı ve bu binanın 5 katlı muhteşem bir görünüme sahip olan bu bina günümüzde aktif bir şekilde faaliyetlerine devam etmektedir. Oldukça büyük ve ihtişamlı bir görünüme sahip olan bu yer iki büyük kapıya sahiptir. Bu kapışlardan birisi Atatürk caddesine bir diğeri ise Dikmen caddesine doğru bir açılım göstermektedir.
Oldukça büyük ve oldukça kapsamlı olan bu yer herkesin ilgisini çekmektedir. Meclisin içerisinde kapalı olan oturumların dışında ki oturumların izlenebilmesi amacıyla televizyon sistemi bulunmaktadır. Bu da çok daha iyi bir şekilde işleyişin devam etmesine yardımcı olmaktadır. Her siyasi partinin işleyişini çok kolay ve daha rahat bir şekilde tamamlaması amacıyla içinde 3 adet farklı büyüklüklerde odalar bulunmaktadır. Bu odaların aldığı kişi sayısı 176, 415,700 gibi her partinin çok kolay bir şekilde toplantı yapmasına yardımcı olacak büyüklüğü bulunmaktadır.
Günümüz koşullarında oldukça merak uyandıran bu yapının oldukça fazla kez yenilendiği ve her geçen gün hem gelişen hem de tüm teknolojik gelişimleri yakından takip eden muhteşem bilgiler mevcuttur. Hayran kalacağınız ve tarihi gelişimi ile de inanılmaz meraklanacağını bu yere sizler de dilediğiniz gibi gidebilir gerekli şekilde girebileceğiniz tüm noktalara oldukça kolay bir şekilde sizler de girerek aklınızda ki sorularınıza tüm yanıtları sizler de bulabilirsiniz. En kısa süre içerisinde Ankara da yer alan bu yeri sizlerde ziyarete giderek aklınızda canlandırmaya çalıştığınız bu yeri gerçekte görerek sizler de mutlu olmanın yolunu seçebilirsiniz. Tüm işleyişi merak ettiğiniz şekilde sizler de öğrenebilir televizyonda gördüğünüz tüm o ortamı sizler de canlı bir şekilde görebilirsiniz.
Kurtuluş Savaşı Müzesi
Birinci TBMM binası uzun bir süreci geride bırakmış ve günümüzde bir müze olarak kullanılmaya başlanmıştır. Bu binanın birçok farklı mimar tarafından inşa edildiği bilinmektedir. Cumhuriyetin ilanı tüm toplantıların yapılacağı bir meclise duyulan ihtiyacın artış göstermesini sağlamıştır. Bu nedenle de günümüzde oldukça merak edilen ilk bina inşa edilmiş sürece halkın da desteği ile güzel bir şekilde son verilmiştir. Bina oldukça kısa bir süre içerisinde tamamlanmıştır.
Oldukça etkili bir sürecin sonunda açılan bu bina içerisinde oldukça önemli noktalar bulunmaktadır. En önemli noktaları arasında koridor, riyaset Divanı yani günümüz bakanlar kurulu odası, komisyon odası, dinlenme odası, idare odası, meclis toplantı odası, mescit bulunmaktadır. Oldukça kapsamlı bir şekilde hazırlanan bu bina günümüzde Kurtuluş savaşı müzesi olarak aktif bir şekilde kullanılmaya devam etmektedir.
Cumhuriyet Müzesi
İlk binanın ardından ikinci TBMM binası kurulmuştur. Bu binanın süreci 1924-1960 yıllarını kapsamıştır. Tam olarak 36 yıl boyunca burada aktif bir şekilde çalışma sağlamıştır. Sürecin böylesine iyi geçmesi aynı zamanda ilk binanın eksiklerinin de onarılmasından kaynaklanmıştır. Bu yer ile birlikte artık Türkiye çok partili yaşam başlamış ve artık şartlar çok daha iyi duruma gelmiştir. Denilebilir ki Türkiye çağdaş medeniyetler seviyesine bu bina sürecinde geçmiştir. Oldukça iyi bir sürecin yaşanmasına ortam hazırlayan bu bina herkesin yaşamında çok büyük izlere sahip olmuştur. Aynı zamanda yine bu bina tüm bireylerin birlikte hareket etmesini sağlayan toplu çalışmalar sonucunda belirli paktlara üyeliklerin gerçekleşmesine ortam hazırlayan bir bina olarak akıllarda yer etmiştir. Bu bina günümüzde Cumhuriyet müzesi olarak hala çalışmalarını devam ettirmektedir.
Günümüz TBMM Binası
Herkes tarafından siyasal sürecin ne şekilde geliştiği ve ne şekilde bir sonuca ulaştığı merak edilmektedir. Çünkü süreçte ne yaşanırsa yaşansın herkes bu süreç içinde alınan kararlardan haklı ya da haksız olsun etkilenmektedir. Alınan kararların ve aslında tüm bu sürecin yaşandığı yerin önemi oldukça büyüktür. Siyasi tarihimiz işte bu binalarda tartışılan uzlaşmaya çalışılan noktalarda alınan kararlar neticesinde kendisini göstermektedir. Bu nedenle her birey işte bu yerleri gezerek ne kadar zor süreçlerin ne şartlar altında sona erdiğini görebileceklerdir. Böylesine ihtişamlı ve böylesine büyük bir emek ile ortaya konulmuş olan bu bina herkesin gitmek isteyeceği bir yerdir.