topkapi-sarayi

Topkapı Sarayı

Topkapı Sarayı

Saraylar söz konusu olduğunda akıllara ilk gelen Topkapı Sarayı olacaktır. Fatih Sultan Mehmet tarafından 1478 yılında yapılan saraya dair detaylı bilgiler aşağıda verilmiştir.

Topkapı Sarayı Hakkında

İlk olarak Topkapı Sarayı nerede? sorusunun yanıtını veriyoruz. İstanbul – Sarayburnu’nda yer alan sarayı ziyaret edebilirsiniz. Osmanlı İmparatorluğu’nun 380 yıl önce idare merkezi olmuştur. Topkapı Sarayı padişahların ikametgahında kabul edilmiştir. Daha sonra ise Dolmabahçe Sarayı’nın yapılması söz konusudur. İdare merkezin Dolmabahçe Sarayı’na geçirilmesi söz konusudur.

Topkapı Sarayı’nın günümüzde sahip olduğu alan yaklaşık olarak 80 dönüm hesaplanmıştır. İlk yıllarda ise bu alanın 9 – 10 katı olarak alanda yer alıyordur. Padişahların ikametgahından çıktıktan sonra Topkapı Sarayı’nın müze olarak kullanılmaya başlanması söz konusudur. Müze olarak kullanılmaya başlansa da önemini hiçbir zaman yitirmemiştir. Abdülmecit zamanında elçilere ve yabancılara gösterilen eski eserler, 1924 yılında müze olarak halka açılmıştır.

topkapi-sarayi-giris-ucreti

Saray giriş;

Hem denizden hem de karadan sağlanıyor. Farklı çok sayıda girişin olduğunu net şekilde görebilirsiniz.

İki bölümden oluşan Topkapı Sarayı’nı gezebilirsiniz. Birinci ve ikinci avluda bulunan Birun ve Enderun bölümlerini göreceksiniz.

İncelemelerinizi Topkapı Sarayı mimarisi üzerinden yapabilirsiniz. Sunulan çok sayıda özellik ile net şekilde mimari hakkında bilgi alabilirsiniz. Mimari özellikler aşağıda detaylı şekilde verilmiştir.

Birinci Avlu;

Alay Meydanı olarak geçiyor. Bu alanda neler var sorusunun yanıtına ilk olarak Darphane –i Amire var diye cevap verilebilir. Bunun dışında Aya İrini Kilisesi de bu alanda bulunuyor. 300 metre uzunluğunda ağaçlı yolu net şekilde görebilirsiniz. Altın yol ve 1.avludaki pek çok yapıyı günümüzde de görebilirsiniz.

İkinci Avlu;

Topkapı Sarayı’nın ikinci avlusunda yer alanlar nelerdir? Aşağıda madde madde Topkapı Sarayı ikinci avlu özellikleri verilmiştir.

Haseki Hamamı

Olduk Kapısı

Saray – Hümayun

Balıkhane Kapısı

Saadet Kapısı

İncili Köşk

Aley Köşkü

Zeynep Sultan Camii

Ayasofya

3.Ahmet eşmesi

Odun Kapısı

Ahırkapı Feneri

Vükala Kapısı

Şevkiye Köşkü

Yalı Köşkü

Yeni Darphane

Gülhane Kasrı

Babüsselam

Bağdat Köşkü

Çinili Köşk

Arz Odası

Lala Bahçesi

Birinci Avlu

Üçüncü Avlu

İç Saray;

Topkapı Sarayı’nın iç saray olarak nitelendirilen alanında neler var? Topkapı Sarayı hakkında merak edilenler neler? Tüm soruların yanıtlanmasını sağlamak açısından iç sarayda da neler olduğumun detaylı şekilde verilmesi gerekiyor.

Mutfak kanası

Babüsselam

Arz odası

Fatih köşkü

Sünnet Odası

Ağalar Cami

İç Hazine

Hekimbaşı odası

Raht Hazinesi

Murat Köşkü ve çok daha fazlası yer alıyor. Topkapı Sarayı gezisi ile verilen bu bölümleri net şekilde inceleme fırsatı bulabailirsiniz.

Topkapı Sarayı giriş ücreti

Harem bölümü hariç olmak üzere sarayın giriş ücreti 40 TL. Müze Kart ve biletle giriş yapan ziyaretçiler Harem bölümü ile Aya İrini Anıtı’na ayrıca para ödemek zorunda.

Benzer Haber  Kapsamlı Ev Temizliği Nasıl Yapılır?

Topkapı Sarayı’nın en çok ilgi çeken bölümleri arasında yer alan Harem ve Zülüflü Baltacılar Koğuşu bölümlerini ziyaret etmek isteyenlerin giriş bileti dışında, Topkapı Sarayı Harem ücreti 25 TL ücret ödeyerek bilet almaları gerekiyor. Harem ve Zülüflü Baltacılar Koğuşu’nda Müze Kart geçerli değil. Harem bileti satışlarında grup indirimi de uygulanmıyor. Harem biletini müze gişesi ve Harem girişinde bulunan gişeden almak mümkün.

Yorum Yazın