tugla-emlaklobisi

Tuğla Nedir? Tuğla Çeşitleri Nelerdir?

Tuğla Nedir? Tuğla Çeşitleri Nelerdir? Tüm detayları yazımızdan inceleyebilirsiniz.Tuğla fiyatları ve özellikleri inşaat işi ile uğraşanlar ve inşaat yaptıracaklar için titizlikle araştırılması ve bilinmesi gereken konuların başında gelir.

Tuğla Nedir?

tugla-emlaklobisi

Türk Dil Kurumu Türkçe sözlüğünde tuğla tanımı;  “Balçığın kalıplara dökülüp güneşte kurutulduktan sonra özel ocaklarda pişirilmesiyle yapılan ve duvar örmekte kullanılan yapı malzemesi” olarak yapılmaktadır. Bu tanım birçok unsuru kapsıyor olsa da detaylı anlatmak da fayda olacaktır.

Tuğla bin yıllardır en temel inşaat malzemesidir. Harç ile birbirlerine tutturularak duvar örülmesinde kullanılır. “Kerpiç” olarak bilinen ve eski yapıların imalatında kullanılmış olan araçlar, en ilkel tuğla örneklerindendir. Bunlar balçıkların kurutulması ile elde edilirdi. İnsanlığın var olduğu tarihlerden beri barınma ihtiyacını karşılamanın temel unsuru olmuştur. Profesyonel olarak imalat ve kullanımı ise ilk kez Babil Kulesi’nin inşasında kullanılmıştır.

Günümüzde çoğunlukla killi toprak kullanılarak üretilir. Güneşte kurutma yöntemi küçük üretim hanelerde halen kullanılmakta ise de günümüzde daha çok yüksek sıcaklıklı fırınlarda pişirilip dinlendirilerek üretim yapılmaktadır. Bu fırınlarda, tuğlalar 1500 dereceye varan sıcaklıklarla pişirme işlemi yapıldıktan sonra, soğuyup dinlenmesi için bekletilir.

Tuğla Üretimi Nasıl Yapılır?

Tuğla üretim yöntemleri gelişmiş ve çeşitlenmiştir. Kullanım amacından kullanılacak yere, üretim imkanlarından iklim şartlarına kadar bir çok unsur üretim yöntemini etkilemektedir. Bununla birlikte farklı araç ve yöntemlerle olsa da hemen hepsinde yapılacak temel işlemler mevcuttur.

1.Hammadde Hazırlanması

Ayıklanıp temizlenmiş kil ve toprağın su ile karıştırılarak çamur haline getirilmesi işlemidir. Malzemelerin yavaş ve az az karıştırılması gerçek kıvamın bulunması ve tuğlanın kalitesi açısından önemlidir. Son dönemlerde güçlendirmek veya işlemi hızlandırmak için çeşitli kimyasallar da bu aşamada katılabilmektedir

Benzer Haber  Sarıyer hakkında herşey!

2.Şekil Verilmesi

İşlenen maddenin üretilmek istenen tuğla şekline getirilmesi aşamasıdır. Her bir tuğlanın farklı kalıplara dökülerek şekillendirilmesi yöntemine kalıplama, yüksek basınç gücüne sahip makinelerde şekil verilmesine presleme ve hızlı ve seri bir biçimde, verilen basınç sayesinde malzemenin kalıptan geçirilerek şekillendirilmesi yöntemine ise vakumlama yöntemi adı verilir. Seri üretimlerde daha çok vakumlama yöntemi uygulanırken, presleme en çok kiremit üretiminde kullanılan yöntemdir.

3.Pişirilmesi/Kurutulması

Şekil verilen malzemelerin dayanıklı hale getirilmesi için yüksek sıcaklıklarda pişirilmesi veya güneşte kurutulması işlemidir. Burada tuğlanın kullanım alanına göre farklı sıcaklıklar uygulanır. Örneğin ateş tuğlası denilen ve fırın, ocak gibi yerlerde kullanılacak tuğlalar 1800 derecenin üzerinde pişirilir. Bu tip tuğlalar yüksek 2000 derecenin üstündeki sıcaklıklara bile dayanıklıdırlar.

Tuğla Çeşitleri

Tuğla çeşitleri nelerdir?” sorusuna cevap arayanların kafaları, buldukları sonuçlar karşısında bir hayli karışabilir. Çünkü tuğlalar kimi zaman şekillerine, kimi zaman üretim biçimlerine, hammaddelerine, boyutlarına göre farklı farklı sınıflandırılırlar. Örneğin üretim durumuna göre makine tuğlaları, kullanım alanlarına göre ateş ve cephe tuğlaları bazı tuğla çeşitleridir. Bunun dışında delik sayısına, boyutuna göre de farklı sınıflandırmalar yapılabilir. En çok kullanılan ve merak edilen bazı tuğla çeşitlerini sizler için anlatacağız.

1.Yığma Tuğla Nedir?

tugla-emlaklobisi

Düşey delikli tuğlalar olarak bilinir. Genellikle geniş yapıda olan bu tuğlalar ile duvar örülürken, delikli kısımları üst ve alt taraflarda kalacak şekilde yerleştirilmesinden ötürü bu isim verilmiştir. Ses yalıtım ve basınca dayanıklılığının yüksek olmasından ötürü dış duvarlarda kullanılır. Ancak taşıtıcı duvarlarda bu tuğla türlerinin kullanımı uygun değildir. Oval yığma 19’luk ile oval yığma uzun, bu tuğla türünün çeşitlerindendir.

2.Cam Tuğla Nedir?

tugla-emlaklobisi

Cam tuğla aynen adından anlaşılacağı gibi camdan yapılır. Tuğla olarak anılması ise kesilmiş dayanıklı camların tuğla kalıpları gibi çevrelenerek duvar örülmesinde kullanılmasındandır. 19. Yy’dan beri kullanılan ve gelişen bu tuğlalar, modern mimarinin sık kullandığı şık yapı gereçlerindendir. Hammadde olarak, klasik tuğlaların aksine; soda, kireç ve silis kullanılır. Daha çok, ışığın içeri girmesi gereken ancak içerinin görünmemesi istenen alanlarda kullanılır. Banyo, kapalı yüzme havuzu vb. gibi. Cam tuğla kullanımı faydaları, şık görünümünün yanı sıra ışık geçişine izin vermesine karşın görüntüyü kesmesi olarak sıralanabilir.

Benzer Haber  Oylat Mağarası

3.Y-tong Tuğla Nedir?

tugla-emlaklobisi

İsmini beton anlamına gelen “Tong” kelimesi ile icat edildiği şehrin baş harfinin birleşmesinden alan tuğlanın Türkçe karşılığı “Gazbeton”dur. Halk arasında da bu şekilde bilinen Y-tong özellikle son dönemde yapılan inşaatlarda en çok kullanılan yapı malzemelerinden biridir. Yapısında Kireç, çimento, kuvarsit ve su vardır. Tuğlanın %80’i boşluk olmasından dolayı oldukça hafif ve yapımı kolaydır. Yüksek ses ve ısı yalıtımına sahip bu tuğla ile yapılan yapılarda ekstra yalıtım yapmaya gerek kalmaz. Ayrıca 1200 dereceye kadar ısıya dayanıklı olduğundan yanma riski yoktur. Bu sebeple, yanmaz tuğla olarak da anılmaktadır. Hafif ve kolay işlenebilir olması sayesinde bu malzeme ile yapılacak yapılarda gerekecek tadilatlar oldukça kolay, zahmetsiz ve temiz bir şekilde halledilebilir.

Tuğla seçiminde dikkat edilecek hususlar; tuğlanın kullanım alanı, yapının inşa edileceği yerin iklim özelliklerine ve tuğladan beklenen fayda gibi birçok etkene bağlı olarak değişmektedir.

 

Yorum Yazın