Türkiye’nin en büyük 10 ili yüzölçümü, ülkemizin genel olarak coğrafyasıyla ilgili bilgi sahibi olmak için bize önemli bir veri sunuyor. Genel olarak İç Anadolu ve Doğu Anadolu şehirlerinin yer aldığı bu 10 ilin yüzölçümüne ve sahip olduğu nüfusa bakarak yerleşimleriyle ilgili genel bilgi sahibi olabiliriz. İşte Türkiye’nin en büyük 10 ilinin yüzölçümü:
İçindekiler
Türkiye’nin En Büyük 10 İlinin Yüzölçümünde Zirvede: Konya
İç Anadolu’da geniş bir alana sahip olan Konya, 40.813 km2 ile Türkiye’nin en geniş coğrafyasına sahip. Geniş arazileri ve düz zeminiyle yaşanılabilirlik açısından da önemli bir şehir olan Konya, hepimizin bildiği gibi etli ekmek ve Mevlana gibi unsurlarıyla da ülkemizin popüler şehirlerinden birisi.
İkinci Sırada Bir Başka İç Anadolu İli: Sivas
Konya’nın ardından ikinci sırada yer alan Sivas da 28.567 km2 ile fazlasıyla geniş bir coğrafyada bulunuyor. Kangal ve soğuk vurgularıyla bildiğimiz Sivas da Konya gibi geniş ve biraz daha dağlık arazilere sahiptir. Nüfus açısından biraz daha geride olan Sivas, genelde daha büyük şehirlere göç vermesiyle bilinir.
Başkent Ankara Üçüncü Sırada
Nüfus sayısı açısından yüksek bir sayıya sahip olan Ankara, 25.402 km2 ile yüzölçümü olarak da fazlasıyla geniş bir coğrafyaya sahip. İlk üç sıradaki şehirlerin soğuk hava ve geniş arazileriyle bilinen İç Anadolu’dan olması da aslında bize bir konuda ışık tutuyor, o da bu bölgedeki şehirlerimizin coğrafi olarak geniş arazilere sahip olması. Marmara’daki gibi çok yoğun bir nüfus yoğunluğu da olmadığı için çok fazla şehir kurmak bürokrasi ve belediyecilik gibi alanlarda problem yaratabileceği endişesiyle şehir sayısı belli bir sayıda tutulmuş ve bundan dolayı İç Anadolu’daki şehirler yüzölçümü olarak daha geniş bir coğrafyaya sahip.
Türkiye’nin En Büyük 10 İlinin Yüzölçümü Sıralamasında: Soğukları ve Geniş Yüzölçümüyle Erzurum
Palandöken ve Cağ Kebabı’yla hepimizin yakından tanıdığı, soğuk havaları açısından İç Anadolu’yla benzerlik gösteren Doğu Anadolu şehri Erzurum da ülkemizin en geniş coğrafyalarından birine sahip. Kış turizmi anlamında son yıllarda önemli çalışmalar yapılan ve 2011 yılında Üniversitelerarası Kış Oyunları’na ev sahipliği yapan Erzurum, bu sahip olduğu geniş yüzölçümünü dolduracak daha fazla sayıda nüfusa ise önümüzdeki yıllarda yapacağı çeşitli etkinliklerle birlikte ulaşacak gibi gözüküyor.
Doğu Anadolu’nun Bir Diğer Geniş Coğrafyalı Şehri: Van
Kedisi ve gölüyle bilinen Van, nüfus sayısıyla yüzölçümü paralel sayılabilecek şehirlerimizden. Van, 22.983 km2’lik yüzölçümüyle Doğu Anadolu’nun İç Anadolu ile benzer bir özelliğe sahip olduğunu gösteriyor. O da geniş coğrafyaya sahip şehirlerinin fazlalığı. Muhtemelen Doğu Anadolu’da da araziden kaynaklanan bir durum var, bu nedenle de Erzurum ve Van gibi şehirler geniş yüzölçümlerine sahipler.
Türkiye’nin En Büyük 10 İli Yüzölçümü listesindeki diğer şehirlerimiz ise şu şekilde;
6- Antalya: 20.790 km2
7- Şanlıurfa: 19.336 km2
8- Kayseri: 17.109 km2
9- Mersin: 15.512 km2
10- Diyarbakır: 15.204 km2