Türkiye’nin En Kalabalık İlçeleri

Türkiye’nin en kalabalık ilçeleri listesi, nüfusun 80 milyona dayandığı ülkemizde ilçelerin gerek bulundukları şehirde gerekse ülkemizin genelinde sahip oldukları önemi gözler önüne seriyor. Bu ilçeler önceden de yüksek nüfusa sahiplerdi. Fakat en kalabalık ilçeler arasında yer almaları hiç şüphesiz sahip oldukları merkezi rolle ilgili. Gerek altyapı hizmetleri gerek iş olanakları gerekse iletişimin en iyi olduğu yerler olarak ön plana çıkan bu ilçeler, bulundukları şehirlerde önemli bir sorumluluk üstlenmektedirler. Peki Türkiye’nin en kalabalık ilçeleri nelerdir ve en kalabalık olmalarını sağlayan altyapı gibi başka hangi özelliklere sahiptirler? Bu gibi soruların yanıtlarını yazımızdan bulabilirsiniz.

Türkiye’nin En Kalabalık İlçesi Başkent Ankara’dan: Çankaya

Ankara’nın idari, sosyal yaşam vb. pek çok konuda merkezi konumundaki Çankaya, bu üstünlüğünü nüfus alanında da sürdürmekte. Çok geniş sayılacak bir yüzölçümüne sahip olan Çankaya, bunun yanı sıra sahip olduğu rolüyle de hem şehir içinden hem de diğer şehirlerden pek çok kişinin sonradan yaşadığı yer haline gelmiştir. Son yapılan sayımlarda nüfusu 922 bini bulan Çankaya, sadece bir konuda değil birkaç farklı açıdan Ankara’nın gözdesi konumundadır. Bunların en önemli ilk iki faktörü; idari hayatın ve üniversite hayatının ağırlıklı olarak Çankaya’da şekillenmesi. Hazine ve Maliye Bakanlığı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı gibi bakanlıkların hemen hepsine ev sahipliği yapan Çankaya, bu açıdan pek çok kamu çalışanının evini buraya taşımasına da neden olmaktadır. Bunun yanı sıra Üniversiteler Mahallesi’ni de sınırları içerisinde tutan Çankaya; Hacettepe, Bilkent ve ODTÜ gibi üniversitelerin ana kampüslerine, diğer çok sayıda üniversitenin ise çeşitli kampüslerine ev sahipliği yapmaktadır. Bu açıdan, üniversite için gelip sonrasında ikameti sürdüren de çok sayıda kişi olduğunu da göz önünde bulundurursak Çankaya’nın neden en kalabalık ilçe olduğunu daha iyi anlayabiliriz.

Benzer Haber  Evinizde Değerli Eşyaları Saklamanın Püf Noktaları

Türkiye’nin En Kalabalık İkinci İlçesi: Alt Kültürün Merkezi Keçiören

Hem Ankara’nın hem de Türkiye’nin ikinci büyük ilçesi olan Keçiören, sahip olduğu 917 bin kişilik nüfusuyla listenin en sürpriz ilçelerinden biri. Sürpriz diye nitelendirilme nedeni, Ankara için Çankaya gibi bir merkez rolünün olmaması ve sıyrıldığı bir alan bulunmaması. Keçiören’in tüm bunlara rağmen Çankaya’dan sonra en kalabalık ikinci ilçe olmasının en önemli sebebi ise altyapı gibi nedenler değil, bünyesinde belli bir alt kültür oluşturmuş olması. Genellikle orta ve düşük gelirli kitlelerin yaşadığı bir ilçe olarak bilinen Keçiören, hem yaşam koşulları hem de çevre olarak bu gelir ölçeğindeki insanların yaşamayı tercih etmesiyle nüfusunu artırmış durumda. Keçiören ulaşım konusunda iyi bir altyapıya sahip olduğu için, başka ilçede çalışanlar da kimi zaman burada yaşamayı tercih edebiliyor. Bu durum, bir ilçenin bazen merkezi olmadan da kalabalık olabileceğini gösteren iyi bir örnek niteliğinde.

Türkiye’nin En Kalabalık Üçüncü İlçesi Gaziantep’te: Şahinbey!

Türkiye’nin sanayi anlamında en çok gelişme gösteren şehirlerinden olan Gaziantep, en gözde şehri Şahinbey’le de bu popülerliğini taçlandırmış durumda. Gaziantep’teki gerek idari gerek toplumsal hareketliliğin büyük bir kısmını bünyesinde barındıran Şahinbey, sahip olduğu bu özelliklerle bölgesinde büyük bir yaşam merkezi haline gelmiştir. Hem sanayi bölgeleri hem de idari binalar anlamında şehrin en önemli merkezlerinden olan Şahinbey, bu yönüyle de hem insanların gün içerisinde işlerini halletmek için geldiği hem de yerleştiği ilçe olarak Gaziantep’teki diğer ilçelerden sıyrılmaktadır. Şahinbey, bu özelliğini 900 bini aşan nüfusuyla kanıtlayarak Gaziantep’in en büyük ilçesi olmasının yanı sıra, Türkiye’nin de en büyük üçüncü ilçesi olarak önemini bir kez daha ispatlamıştır.

Marmara’nın En Yüksek Nüfuslu İlçesi Bursa’da: Osmangazi

İstanbul’un ardından Marmara’nın en önemli şehirlerinden biri olarak görülen Bursa’nın her açıdan merkez üssü olan Osmangazi, nüfus sayısıyla da ne kadar önemli olduğunu bizlere gösteriyor. Osmangazi, 850 bini aşkın nüfusuyla Türkiye’nin en büyük dördüncü ilçesiyken mahalle ve cadde sayıları bu rakama ulaşmasının en büyük göstergelerinden biridir. Sınırlarında 136 mahalleye ev sahipliği yapan Osmangazi’nin toplam 8802 caddesi bulunmaktadır. Mahalle sayısının yanı sıra Osmangazi’yi ön plana çıkaran bir diğer faktör, sanayi anlamında Bursa için en önemli değerlerden biri olması. Otomotiv yan sanayi başta olmak üzere tekstil, hazır giyim, dokuma vb. pek çok sektörde üretim yapan firmanın fabrikalarını ve showroom mağazalarını burada açması, bölgenin önemini göstermekte. Bu durum elbette mevcut nüfusun yanı sıra çalışmak için gelen yeni nüfusun önemli bir kısmının da bölgede yaşamaya başlaması anlamına geliyor. Tüm bu özellikleri, Osmangazi’yi sadece Bursa ya da Marmara Bölgesi için değil, Türkiye genelinde en yüksek nüfusa sahip ilçelerden biri haline getiriyor.

Benzer Haber  Ytong Nedir? Nerelerde Kullanılır?

İstanbul’un En Kalabalık İlçesi: Esenyurt

Türkiye’nin en kalabalık ilçeleri listesinin beşinci sırasında, İstanbul’u ilk sıradan temsil eden Esenyurt yer alıyor. Metrobüsle birlikte ulaşımın nispeten daha kolay olmaya başladığı Esenyurt; tıpkı Keçiören gibi, merkez olmaktan uzak daha ziyade kendi kitlesi sayesinde nüfusu yüksek olan ilçelerden. Son yıllarda özellikle göçmenlerin yoğun olarak yerleştiği bölgelerden olan Esenyurt, mevcut halkı olarak da alt kültürün izlerini taşımakta. Ayrıca Keçiören’le benzeşen bir diğer yönü ise bölgede konumlanan firmalar. Genelde konfeksiyon ya da büyük firmalara iş yapan diğer tedarikçilerin yer aldığı bölgelerden olan Esenyurt, 846 bin kişilik İstanbul için önemli yan üretim yerlerinden birisi olmanın yanı sıra şehrin en yüksek nüfusa sahip ilçesidir.

Türkiye’nin en kalabalık ilçeleri listesindeki diğer ilçeler ise şu şekilde:

6) Seyhan – Adana: 800.387

7) Küçükçekmece – İstanbul: 770.393

8) Şehitkamil – Gaziantep: 760.849

9) Bağcılar – İstanbul: 748.483

10) Ümraniye – İstanbul: 699.901

11) Pendik – İstanbul: 698.260

12) Yenimahalle – Ankara: 659.603

13) Yıldırım – Bursa: 647. 520

14) Selçuklu – Konya: 639.450

15) Mamak – Ankara: 637.935

16) Bahçelievler – Ankara: 598.454

17) Etimesgut – Ankara: 566.500

18) Melikgazi – Kayseri: 562.598

19) Üsküdar – İstanbul: 533.570

20) Sultangazi – İstanbul: 528.514

Yorum Yazın