Türkiye’nin refah seviyesi en yüksek ve en düşük şehirleri, o şehirle ilgili genel bilgi sunması açısından önemli bir veri sağlamakta. Bir yerden başka bir yere okumak, gezmek ya da istihdam edilmek için gitmeye karar verdiğinizde oranın belli özellikleri ön plana çıkar, refah seviyesi de bunlardan biri. Ülkemizde yapılan çalışmada ise istihdam yeterliliği, altyapı olanakları vb. faktörlere göre refah seviyesi en yüksek olan şehirler konusunda bölgeler arasında dağılım gözükmekte. Refah seviyesinin ön planda olduğu yerler Karadeniz’de konumlanırken düşük olduğu yerler ise Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu’da yer almakta. Peki refah seviyesi en yüksek ve en düşük olan şehirler hangi unsurlara göre ölçülmektedir? Refah seviyesi en yüksek ve en düşük olan bu şehirler hangileridir?
Ankara:
Başkent Ankara, Türkiye’nin refah seviyesi en yüksek şehri seçilirken bunda pek çok faktörün etkili olduğunu söyleyebiliriz. Nüfusunun %17’si üniversite mezunu olan ve bu kitleye istihdam yaratmakta da başarılı sayılan Ankara, bu oranla sadece İç Anadolu’nun değil, ülkenin de zirvesinde. Ayrıca idari başkent olmasından dolayı altyapı ve diğer kamu yatırımları açısından da geniş imkanlara sahip olan şehir, Eskişehir’le birlikte İç Anadolu’nun en geniş kültürel ve sanatsal aktivite imkanına sahiptir. Bunun yanı sıra nüfusu kalabalık olsa da yüzölçümünün genişliğinden dolayı şehrin geneline yayılan bir nüfus hattı, istihdam olanağı ve altyapı planlaması var. Tüm bu özellikleriyle başkent Ankara, ülkenin en refah şehri olarak ön plana çıkmakta.
Eskişehir:
Genel olarak genç bir nüfusu olan ve dinamik yapısıyla Ankara’yla beraber İç Anadolu’nun popüler şehirlerinden Eskişehir de ülkenin en refah şehirlerinden bir diğeri. Porsuk Çayı ve Odunpazarı Evleri gibi pek çok turistik ögeye sahip olan Eskişehir, hem yüksek profilli kitlesi hem de genel dokusuyla ülke genelinde imrenilen şehirlerdendir. Üniversite ruhunun her yerde yansıtıldığı şehir, Es-Es bandosuyla da eğlenceli yanını gözler önüne sermekte. Altyapı açısından standartların üzerinde hizmetlere ulaşan Eskişehir, işsizlik gibi konularda da bariz problemler yaşamadığı için başkent Ankara’nın ardından sadece İç Anadolu’nun değil ülkenin de en refah şehirleri arasında yer almakta.
Isparta:
Yaşam koşulları açısından ülkenin en refah şehirleri arasında yer alan sürpriz adaylardan birisi Isparta. Gül ve halısıyla bilinen bu Ege şehri, özellikle de sağlık konusunda önemli imkanlara sahiptir. Ege’nin mükemmel ambiyansının yanı sıra hastane sayıları ve kalitesiyle ön plana çıkar. Gerek eğitim kurumlarının yeterliliği gerekse işsizliğin düşük olması gibi unsurlarla da birleşince ülkenin en refah şehirleri arasında yer almakta. Altyapı, eğitim ve sağlık konularında gereken yaşam koşullarını karşılayan Isparta, bundan dolayı göç vermeyip tam tersine yakın zamanda göç alması beklenen şehirlerden biridir.
Trabzon:
Karadeniz’in en popüler şehirlerinden Trabzon; sahip olduğu ambians, doğa ve yaşam koşullarıyla ülkenin refah şehirleri arasında yer almakta. Çay ve fındık ihracatıyla ön plana çıkar. Geniş yaylalarındaki yaşamıyla da pek çok kişinin yaşamak isteyeceği şehir olarak dikkat çekmekte. Ayrıca kamu hizmetleri ve okul yeterliliği gibi konularda da iyi seviyededir. Tüm bunların sonucunda ülkenin yaşam koşulları açısından en yaşanabilir şehirleri arasında yer almakta.
Siirt:
Büryan başta olmak üzere pek çok yemeğiyle meşhur Güneydoğu Anadolu şehri Siirt, refah seviyesi olarak geri planda kalmış şehirlerimizden. Güneydoğu Anadolu’nun arazi yapısı gereği geçim kaynaklarının çok çeşitlilik göstermemesi ve altyapı gibi hizmetlerin zayıf kalmasından dolayı Siirt, refah seviyesi olarak alt sıralarda yer almakta.
Mardin:
Dinlerin buluşma noktası olmasıyla ve evleriyle bilinir. Bunun yanı sıra Deyrezzaferan Manastırı, Mor Gabriel Manastırı ve Kasımiye Medresesi gibi pek çok asırlık yapıya ev sahipliği yapan bir başka Güneydoğu Anadolu şehri Mardin, turistik yapılardaki başarısını refah seviyesinde yakalayamamış durumda. Bundan kaynaklı olarak genelde iç göç veren şehirlerdendir. Çeşitli hizmetlerin tesisi açısından geri planda kaldığı için listenin son sıralarında yer almakta.
Bitlis:
Özellikle tarihi eser anlamında çok zengin bir şehirdir. Doğu Anadolu’da yer alır. Milattan öncesine kadar pek çok yapıya ev sahipliği yapmaktadır. Hititler başta olmak üzere pek çok Asurlar ve Urartular gibi pek çok medeniyet yer alır. Günümüzde gezi anlamında zengin içeriğe sahip olsa da refah seviyesi olarak Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu’daki pek çok bölge gibi geri planda kalmıştır.
Ağrı:
Tıpkı Bitlis gibi yerleşim anlamında milattan öncesine dair izler bulandıran Ağrı, gezi anlamında çok sayıda turistik gezi içerik sunmaktadır. Ağrı; Ağrı Dağı, Tendürek Dağı ve İshak Paşa Sarayı ve bunlar gibi onlarca doğal ve tarihi eseriyle gezi anlamında zengin bir şehirdir. İstihdam, eğitim olanakları, altyapı hizmetleri gibi imkanlarda geride kaldığı için refah seviyesinde ise son sıralarda yer almaktadır. Günümüzde halkının tarım ve hayvancılıkla geçindiği şehir, özellikle de sağlık ve eğitim gibi konulardan kaynaklanan refah sorunundan dolayı iç göç vermektedir.