Yağcı Şefik Bey Yalısı 1905 tarihinde Yağcı Şefik bey tarafından 1871 yanan Cemile Sultan yalısının yerine yaptırılmıştır. Bu yalının bulunduğu noktada ilk olarak Cemile Sultan Yalısı yer almaktaydı. Balkapanı’nda tüccarlık yapan Yağcı Şefik Bey 1915 yılına kadar çeşitli kademelerde önemli ticari görevler üstlenmiştir. 1915 yılında vefat eden Şefik Beyin akrabaları bu yalıda ikamet etmeye devam etmektedirler. Mimari plan özellikleri ise Osmanlı mimarisinin en temel özelliklerinin oldukça usta bir şekilde yansıtmaktadır.
Yağcı Şefik Bey Yalısının en önemli ve dikkat çeken özelliği ise Balkonsuz bir tarzda olmasıdır. Kanlıca Körfezi’nin kuzey ucunda oldukça ormanlık bir alanda bahçe içerisinde konumlanmaktadır. Yapılış şeması simetrik bir şekildedir. Zemin katta servis yerleri, mutfak ve hamam yer almaktadır. Kuzey batıda rıhtımdan bulunan merdivenlerle birinci kara çıkılabilmektedir. Mimari anlamda bölgenin en özgün yapıları arasında yer almaktadır.
Yağcı Şefik Bey Yalısı Cephe Özellikleri
Yağcı Şefik Bey Yalısının cephe özellikleri ise taş bir zemin kat üzerine ahşap iki katlı olarak yapılan bu yalı, eklektik bir üslupta art nouveau yaklaşımların sıklıkla görüldüğü bir tarzı bulunmaktadır. Kuzey batıda deniz cephesi, taş bir zemin kat üzerinde yükselmektedir. Katlar arası dişli friz motifli bir korniş ile detaylandırılmaktadır. Zemin kat açıklıkları gerçekleştirilen onarım esnasında değiştirilmiştir.
Yalının üst tarafında saçak seviyesinden yukarı doğru taşınan çatının ortası yuvarlak kemerli bir alınlıktadır. Cephede iki katlı pencere düzeni uygulanmış pencere etekleri ve alınlarında bezeme öğelerine yer verilmiştir. Pencereler ahşap panjurludur. Balkonu olmamasına rağmen son derece etkileyici ve albenisi olan bir görselliğe sahip durumdadır.
Yalı cephesinin iki ucunda başlayan merdivenler birinci katta camekânlı bir sahanlıkla son bulmaktadır. Üst tarafta ise merdiven cephe saçak kotunun alt kısmında sonlandırılmaktadır. Bu yüzeylerde birer adet pencere bulunmaktadır. Diğer cephelerde görsel anlamda oval bir yapı tarzı ile oldukça güzle bir manzaraya sahiptir. Bu noktalarda ise de iki katlı pencereler yer almaktadır. Genel itibari ile oldukça detaylı olan bu yalı Osmanlı mimarisinin tüm cephe özelliklerini bünyesinde barındırmaktadır. Bu anlamda kültürel anlamda da oldukça değerli ve estetik bir yapı durumundadır.
Prenses Rukiye Yalısının Teknik Özellikleri
Prenses Rukiye Yalısı teknik özellikleri ise şu şekildedir; Yalının cephe malzemeleri olarak ahşap malzemeler kullanılmıştır. Taşıyıcı sistem ahşap şeklindedir. Örtü türü eğimli çatı ve kırma çatı şeklindedir. Örtü malzemesi olarak ise kiremit örtü ve Marsilya kiremit örtü şeklindedir. Cepheye ilişkin malzemeler ahşap cephe malzemeleridir. Cephelerde ahşap kalemişi süslemeler yer almaktadır.
Yağcı Şefik Bey Yalısı Konumu
Yağcı Şefik Bey Yalısı Konumu ise İstanbul Boğazı’nın Anadolu Yakasında, Beykoz İlçesine bağlı Kanlıca Sahilinde, Körfez Caddesinde yer almaktadır. Bu yapı konum itibari ile oldukça değerli bir yerdedir.