Yağlı radyatör kalorifer peteğine benzer bir görünüme sahip olan ısıtıcı çeşididir. Bu görünümü sağlayan en önemli özellik, yağlı radyatörlerde de peteklerdeki gibi şeritlerin olmasıdır. Peteklere göre en önemli farkı ise, seyyar bir yapıda olmasıdır.
Seyyar yapıyı sağlayan özelliği tekerlekleridir. Ayrıca petekteki gibi su değil yağ ile çalışır. Bu sistem elektrikli yapısı sayesinde çalışmakta. İçerisinde yer alan rezidanslar bu yağı elektrikle bir araya getirir. Bunun çeşitli avantajları bulunmakta. Örneğin yağlı radyatörler bu sayede yakıt olarak en düşük maliyetli ısıtıcı olarak bilinmektedir. Aynı şekilde sağlık açısından da en faydalı çözüm olarak kabul edilmektedir. Bunun da sebebi, havayı kurutmaması ve ısıyı direkt olarak vermemesi. Bu sayede içerideki hava zarar görmez. Kış aylarında odayı havalandırmanın daha zor olduğunu düşünürsek bu önemli bir faktör.
Yağlı radyatöre dair değinilen olumsuz noktalar ise genellikle yaydığı ısıyla ilgili. Seyyar yapılarından dolayı ufak yapıdadırlar ve petekler gibi geniş bir alanı ısıtamazlar. Bu nedenle yağlı radyatörler peteklere göre nispeten daha küçük odalar için iyi bir ısıtıcı çözümü olarak bilinir. Fakat bulundukları bölgelerde ufo ve infrared ısıtıcılardan daha aktif bir ısınma sağlamaktadır. Seyyar yapısıyla sadece karşısındaki bölgeyi değil odanın tamamını ısıtması sayesinde en yüksek çözümü sunar. Ayrıca termostatı sayesinde belli sıcaklığa ulaştığında söndüğü için tasarruf sağlar. Bu nedenle, büyük odalarda istenen verimi tam olarak sağlayamasa da daha ufak odalarda önemli seçeneklerden biridir.
Yağlı Radyatör Nasıl Çalışır?
Radyatörün içerisinde yer alan kalın yağ, elektrik sayesinde ısınır. Yağ, elektrikle temasının ardından radyatör içerisinde dolaşır. Bu sayede yağın ısısı artar ve ısıyı bulunduğu odaya dağıtır. Dilimlerinin tasarımı sayesinde, radyatör kapatıldıktan sonra dahi ortamı ısıtmaya devam eder.
Yağlı Radyatör Fiyatları
Yağlı radyatörler, markalarına ve çeşitli özelliklerine göre farklı fiyatlara sahiptirler. Özellikleri arasında yer belirleyici olanı ise dilim sayısı. Bu dilim sayıları genellikle 5 ile 13 arasında değişmektedir. Aynı şekilde watt özellikleri de yağlı radyatörlerin fiyatlarını etkilemektedir. Her açıdan en düşük özelliklere sahip radyatörler ortalama 130 liradan başlar. Kalitesine ve özelliklerine göre fiyatlar artarak 1100 liraya kadar çıkabilmektedir.