Yalıtım Nedir? Çeşitleri Nelerdir? Tüm detayları yazımızdan inceleyebilirsiniz. Yalıtım genel olarak binayı ve içindeki varlıkları bazı etkenlere karşı korumak amacıyla yapılan uygulamadır. Yapılarda iç dış etkiler bu şekilde en aza indirilir.
İçindekiler
Yalıtım ve Amaçları
Yalıtım tanımı yapılırsa, bir bina içindeki varlıkları dışarıdan gelen ses, yağmur, sıcak soğuk hava gibi etkenlere karşı önleyen işlemlerdir. İzolasyon olarak da bilinen yalıtımda doğru teknik ile işlemler olmalıdır. Uzun süre sorunsuz şekilde dış etkenlerden uzaklaşmak için bu uygulamaların doğru olması gerekir. İyi yapılan bir yalıtımla beraber mal ve can emniyeti açısından güvenli bir ortam sağlanır. Yalıtımlı binalar ayrıca enerji tüketimi bakımından büyük bir artı sağlar. Yalıtımsız binalardaki enerji tüketimi yalıtımlı olanlara göre çok daha fazladır. Yarı yarıya fark eden bir tüketim olabilir. Ancak yalıtımın faydaları maliyet ve tüketim dışında çevre kirliliğini engellemeye katkı sağlaması, ıs konforu gibi artılara sahiptir.
Yalıtımsız Binalarda Ne Gibi Sorunlar Yaşanabilir?
Yalıtımsız binalardaki sorunlar farkı anlamak ve artıların neler olduğunu görmek için faydalıdır. Bir sıralama yapmak gerekirse:
- Yalıtımsız duvarların içinde terleme sonucu küflenme, siyah lekeler olabilir.
- Isı dağılımındaki eşitsizlik nedeniyle pencereye yakın alanlar soğuk ve diğer iç kısımlar sıcak olur.
- Yalıtımsız yerlerde soğutma sistemi tam etki göstermez ve daha fazla klima kullanılır. Bu da yaz nezlesi gibi üşütme sorunlarına neden olabilir.
Isı Yalıtımı
Yalıtım çeşitleri epey çoktur. Ne tür amaçla yalıtım yapılması da bu çeşitlerin olmasında beirleyici olur. ısı yalıtımı ile başlanırsa özellikle bina ve tesisatlarda sık kullanıldığı görülebilir. Binanın ömrünü uzatan bir uygulamadır. Konforu artırır ve insanlara sağlıklı bir ortam sunar. Yakıt bakımından karsağlanmasında etkilidir. Isı yalıtımının bir çeşidi de mantolama uygulamasıdır.
Yangın Yalıtımı
İsminden de anlaşılacağı gibi kontrolden çıkan yanma olayları için yapılan bir yalıtımdır. Yapının yangın nedeniyle zarar görmesini engeller. Yüksek binaların inşaatının hızla artması akabnde daha da önemli hale gelen yangın yalıtımı kritik bir konudur. Yalıtım mevzuatlarında da önemi artmaktadır.
Su Yalıtımı Nedir?
Dışarıdan gelen, yağmur suyu, nem gibi etkenlerin binaya zarar vermesini engellemek için yapılan bir uygulamadır. Su yalıtımı, çatılara, duvarlara ya da bina dışı bir yere yapılabilir. Yapı direncini artıran bir uygulamadır. Yalıtımsız binaların depreme dayanıklılığı daha azdır. Çünkü su sebebi ile bina korozyona uğrar.
Tesisat Yalıtımı
Tesisatın tamamından verim alınabilmesi için yapılan, ısıtma ve soğutma amacıyla uygulanan bir yalıtım türüdür. Tesisat yalıtımı, genellikle bazı binalar dışında çok hassasiyet gösterilmeyen bir konudur. Ancak borularının korozyona uğramasını engellemesi ve dayanıklılık artışına, ısı yalıtımına bağlı tasarruf sağlaması nedeniyle uygulanmasına daha fazla önem verilmesi gereken bir işlemdir.
Ses Yalıtımı
Gürültülü işlerde çalışan kişiler odalarına ya da dairelerinin içine ses yalıtımı kurdurabilir. Ayrıca dışarıdan gelen trafik seslerinin de azalmasında etkilidir.