Yapı kayıt belgesi inşaat alanında bazı durumlarda gereken ve resmi geçerliliği olan bir evraktır. Bunu almak için bazı şartlar vardır.
İçindekiler
Yapı Kayıt Belgesi Nedir?
Bir yapının resmi olarak kaydedilmesi yapı kayıt belgesi ile gerçekleşir. Bu belge Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından kurumlara bildirilir ve 31 Aralık 2018 tarihine kada alınmalıdır. Yani bu belirtilen tarihe kadar gereken şartların yerine getirilmesi gerekmektedir. Resmi sistem üzerinden kayıtlı bir inşaatın önemi büyüktür. Bu belge ile binaya veya araziye ait gayrimenkul hali gibi birçok bilgi kaydedilir.
Yapı kayıt belgesi ile olası doğal afet risklerine karşı ruhsatı olmayan binaların yıkılması sağlanır. Yani bu şekilde sorunlu olan yapıların giderilmesi sağlanmış olur. Kurallara aykırı şekilde inşa edilmiş bina, kentsel dönüşüm için eğer değerlendirilerek çeşitli projelerde kullanılacaksa bu doğrultuda kullanılır. Diğer yandan binaların herhangi şekilde aykırı bir durumu yoksa da yapı kayıt belgesi için başvurmaları gerekir.
Yapı Kayıt Belgesi Nereden Alınır?
Yapı kayıt belgesi almak için doğru kuruma başvuru yapmak gerekir. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bbu belge için başvurulacak alandır. Ayrıca yetkili yapıkayıtbelgem adresi üzerinden de başvurular gerçekleşebilmektedir. Müracaat yapacak kişiler tespit ve kontrollerin gerçekleşmesi için başvuru yapmaktadır. Arazi ve bina fiyatı ile binadaki maliyetin % 3 kadar kayıt ücreti vardır.
Yapı Kayıt Belgesi Bütçe Konusu
Yapı kayıt belgesi bütçe açısından ve diğer kayıtlar bakımından yasa çerçevesi de dikkate alınarak hazırlanan belgedir. Bir kişi bu belgeyi almak için müracaat yaparken muhasebe merkezinin hesabına para yatırır ve Doğal Afet Riski konusundaki yasal çerçevede Maliye Bakanı yetkililiğinde sonuca varılır. Yatırılan fon, kentsel dönüşüm projesi açısından özel bir hesap üzerinden kullanılır. Kayıt işlemleri sırasında Bakanlar Kurulu, kayıt ücretlerinde iki kata çıkarma yetkisine sahiptir. Bazen de yarısına kadar azalta da bilir. Bunun yapılması o dönemdeki koşullara bağlıdır. Yapı Kayıt Belgesi neye göre yapıldığına bakılırsa da bina ne için kullanılacaksa buna göre yapılır. Bu belgenin olduğu yapı sahipleri isteyen abonelere özel biçimde bağlanabilir.
Yapı Kayıt Belgesi Ne Kadar?
Yapı kayıt belgesi ücretleri konusuna gelince bunun için başvuru yapan kişilerden sembolik olarak bir ödeme alınmaktadır. İmar değerinin %3’ü kadar alınan bu fiyat, kat mülkiyeti ve tapu hallerinde de aynı şekilde oranla alınır.
Yapı Kayıt Belgesi İle İlgili Önemli Bilgiler
Yapı Kayıt Belgesi hakkında bazı önemli bilgiler sonradan bilgi olarak bulunması gibi nedenlerle önemlidir. Örneğin yapı sahipleri, yıkım onayları konusunda idari para cezası ödenmemesi halinde belgeyi iptal edebilir. Diğer yandan yapı sahibi, ruhsat almışsa ve kullanıma dair bir belge almadıysa tersi durumlarda ülk inşasını yapabilmektedir. Bunu yapmak için Yapı Kayıt Belgesi olması halinde izin belgesi olmayacaktır. İyeliklerin yarısı kadar onaylamanın olması hlinde de izin belgesine gerek kalmayabilir. Bunun dışında bina yapılmasına başlanması halinde Afet Riski ile ilgili yasanın birinci maddesinin yapılması için bir engel görülmez. Binada kentsel dönüşüm olacaksa Yapı Kayıt Belgesi istenir. Belgenin alınması gereken yer bunun dışında sadece Çevre ve Şehircilik Bakanlığı değil, Bakanlık tarafından atanan özel kurumlarla da ilgilidir. Yapı Denetim Şirketleri bu açıdan yetkilendirilmektedir. Bina sahipleri, müracaat edilmesi sonrasında sisteme kaydı tamamlar ve sonra tapu ile ek prosedürlerin kolaylaşması sağlanır. Konuyla ilgili daha ayrıntılı bilgi içi bakanlığın sitesi ve doğrudan ilde yer alan adresine ulaşılabilir.