Yedigöller Nerededir? Yedigöller Milli Parkı Giriş Ücreti Ne Kadar? Yedigöller ile ilgili merak ettiğiniz tüm soruların cevaplarını yazımızdan inceleyebilirsiniz.
Yedigöller, Bolu iline bağlıdır. Fotoğrafçılar için eşsiz güzelliklere sahip olan Yedigöller, kuzeyden güneye doğru sıralanmış 7 adet gölden oluşmuştur. Bu göllerin isimleri: Sazlıgöl, İncegöl, Küçükgöl, Deringöl, Büyükgöl, Kurugöl ve Seringöl’dür.
Yedi küçük gölün oluşturduğu Yedigöller, zengin bitki örtüsü ile her mevsim şehir yaşantısından kaçmak isteyenler için güzel bir sığınaktır.
İçindekiler
Yedigöller Nerede?
Batı Karadeniz’de Bolu ilinin 42 kilometre kuzeyinde yer alan Yedigöller, gölleri ve “orman denizi“ni andıran zengin bitki örtüsü, koruma altındaki yaban hayatıyla ile ülkemizin en çarpıcı güzelliklerinden biridir.
Yedigöllere ismini veren yedi adet göl, heyelanların su yollarının önünü tıkaması sonucu oluşmuştur. Bu göller, Büyükgöl, Seringöl, Deringöl, Nazlıgöl, Küçükgöl, İncegöl ve Sazlıgöl’dür. Bu göller iki plato üzerindedir. Göllerin en büyüğü Büyükgöl’dür ve 24 bin 895 metrekarelik bir alanı kaplar. En derin yeri ise 15 metredir.
Büyükgöl’ün güneydoğusundaki Deringöl, Büyükgöl’e bağlıdır. Büyükgöl’ün kuzeyinde ise Seringöl bulunmaktadır. Nazlıgöl bir diğer adıyla Şelale Gölü, dibinden sızdırdığı bol miktardaki su, gölün kuzeydoğusunda yüzeye çıkarak bir şelalenin oluşmasına sebep olduğu için bu adı almıştır.
Başta zambak, sıklamen, çiğdem ve orkide olmak üzere toplam 236 adet bitki türünü içeren Yedigöller, Türkiye’nin en güzel karışık doğal ormanlarına da sahiptir.
Milli Park olarak ilan edilmiş Yedigöllerde geyik, karaca, ayı, yabani domuz, kurt, tilki ve sincap başta olmak üzere birçok yabani hayvan yaşamaktadır.
Yedigöller, günübirlik piknik yapmak isteyenlerin yanı sıra kampçılık, doğa yürüyüşleri, fotoğrafçılıkla ilgilenenler tarafından da ziyaret edilmektedir.
Büyükgöl ve Deringöl’de av mevsimi dönemlerinde olta balıkçılığı yapılmaktadır.
Yedigöller Milli Parkı’nın güneyinde bulunan 1380 metre yükseliğindeki Kapankaya Tepesi Manzara Seyir terası da gölleri, orman denizini ve ağaçların renk çeşidini görmek için en güzel yerlerden biridir.
Milli Park içinde anıt ağaçlar ve pisagor ağacı da bulunmaktadır.
Yedigöller’e Nasıl Gidilir?
Otobüsle iki kişi gittiğinizi varsayarsak 220 TL. Gidiş geliş + 150TL. Yeme-içme harcamalarınız toplam 370TL. gibi bir ücrete tabi olur.
Tavsiyemiz turla gitmeniz turlarda kişi başı 150 ücret karşılığında her şey dahil hizmet veriyorlar. Her yeri gezdirerek anlatıyorlar, seçim sizin.
Yedigöller Milli Parkı
1642 hektar büyüklüğündeki Yedigöller Havzası, 1965 yılında milli park olarak korumaya alınmıştır. Havza kayan kütlelerin vadilerin önlerini kapatması sonucu oluşan, yüzeysel ve yeraltı akışlarıyla birbirine bağlı, kuzeyden güneye 1500 m. mesafede sıralanmış 7 gölden oluşmuştur. Milli park içindeki “Köyyeri” mevkiinde yeni Bizans dönemine ait bulunan kalıntılardan, eski dönemlerde bölgenin bir yerleşim yeri olduğu anlaşılmaktadır.
Milli park bünyesinde Büyükgöl, Seringöl, Deringöl, Nazlıgöl, Küçükgöl, İncegöl ve Sazlıgöl olarak 7 göl vardır. Bu göller aralarında 100 m. yükselti farkı bulunan iki plato üzerindedir. Ortalama 780 m. yükseklikte olan platodaki göllerin en büyüğü Büyükgöl’dür. En derin yeri ise 15 m’dir. Büyükgöl’ün güneydoğusundaki Deringöl, 20 m. uzunluğundaki akan bölümü ile Büyükgöl’e bağlıdır.
Büyükgöl, Yedigöller’de canlı alabalık yetiştirilmesi için damızlık amaçlı kullanılmaktadır. Ülkemizde ilk alabalık üretme istasyonu 1969 yılında burada kurulmuştur. Büyükgöl’ün kuzeyinde ise Seringöl bulunmaktadır. Yedigöller içerisinde ve yakınlarında market ve konaklama yerleri bulunmamaktadır. Burada uzun zaman geçirmek isteyenler genelde kamp kurmaktadır.
Yaban hayvanlarından ayı, domuz, kurt, tilki, sansar, sincap, geyik, karaca ve tavşan ile kuşlardan yabani ördek, yabani güvercin ve keklik vardır. Milli Park sahasında 100’ün üzerinde kuş türü tespit edilmiştir. Bu özellikleriyle Yedigöller Milli Parkı tam bir doğa cenneti durumundadır. Her yıl mayıs-eylül dönemlerinde Büyükgöl ve Deringöl’de ücret karşılığı sportif olta balıkçılığı yapılabilmektedir. Göllerde göl alası ve gökkuşağı alabalığı vardır.
Yedigöller Milli Parkı içerisindeki “Kapankaya Manzara Seyir Yeri”ne çıkılarak gölleri ve eşsiz peyzaj güzelliklerini görmek mümkündür. Bu güzergâh üzerinde bir de anıt ağaç bulunmaktadır. Ayrıca, milli park içindeki geyik üretme istasyonu ziyaret edilebilir.
Yedigöller Milli Parkı Giriş Ücreti
Milli Park için giriş ücretleri şu şekildedir;
- Araçsız Kişi Başı ücret 4 TL
- Motorlu Bisiklet 8 TL
- Otomobil 12 TL
- Minübüs 36 TL
- Çadırlı Kamp 25 TL