Yerebatan Sarnıcı
Görkemli tarihi yapılar söz konusu olduğunda akla ilk olarak Yerebatan Sarnıcı geliyor. Bizans’tan bu yana taşınmış olan tarihi yapıyı siz değerli okurlarımız için araştırdık.
İçindekiler
Yerebatan Sarnıcı Hakkında
Ayasofya’nın güneybatısında yer alan Bazilika Sarnıcı olarak da anılır. Bizans İmparatoru olan 1.justinianus tarafından yapılmıştır. Bazilika Sarnıcı olarak da anılan sarnıç, suyun derinlerinde yüzen mermerler sebebi ile Yerebatan olarak anılmaya başlanmıştır.
Yerebatan Sarnıcı Mimarisi
Baktığınızda sarnıç uzunluğunun 140 metre olduğunu göreceksiniz. Genişliği ise 70 metredir. Dikdörtgen biçimindedir ve bu şekilde olan bir alanı kapsamaktadır. Toplam olarak kapladığı alanın 9.800metrekare olduğunu bilmelisiniz. 100.000 ton su depolama kapasitesine sahip olduğunu bilmelisiniz. 28 sütun 12 sıra meydana getirilmiştir. Yerebatan sarnıcı mimarisi tamamen bilinçli bir şekilde oluşturulmuştur. Yapılan sütunların ve diğer mimari yapıların birbiri ile orantılı olduğunu bilmelisiniz. Hesaplar üzerinden eşsiz bir yapı oluşturulmuştur.
Genel oalrak yapıların silindir biçiminde olduğunu göreceksiniz. Sadece bazı yapılar köşeli ya da yivlidir. Onun dışında silindir yapılardan oluşmaktadır. 1955 – 1960 yılları arasında yapılan inşaat sırasında kırılma tehlikesine maruz bırakıldıklarını söyleyebiliriz. Sonrasında kalın betonlar ile dondurulmuşlardır. Kırılmamaları için yapılan bu müdahale sonunda doğal özelliklerini kaybetmiş oldular. Ancak hala son derece ihtişamlı bir görsele sahip olduklarını söyleyebiliriz. 1543 yılında fetihten sonra buradan su verilme işlemi yapılmıştır. Padişahların oturduğu Topkapı Sarayı’na su taşıması yapılmıştır. Sarnıç hakkında merak edilenler arasında olan işlevsel özellikler ve tarihi bu şekilde açıklanmaktadır. Mimarinin eşsiz görseli ile yapıyı gezerek, tarihte bir yolculuğa çıkabilirsiniz.
Yerebatan Sarnıcı Medusa Başı
Yerebatan Sarnıcı’nda en çok dikkat çeken yerler arasında Medusa Başı bulunuyor. Roma Dönemi heykel sanatının eserlerinden biridir. Ziyaretçilerin en çok ilgisini çeken alanın Medusa Başı olduğunu söyleyebiliriz. Araştırmacılar genel olarak sarnıcın inşasında salt sütun kaidesi olarak getirildiğini düşünüyor.
Ayrıca Medusa Yunan mitolojisinde yeraltı dünyasının dişi canavarı olarak isimlendirilen Gorgona’dan biri olarak isimlendirilmiştir. Bu gibi efsaneler çoktur. Bu ve buna benzer hikayelerin olduğunu gezi sırasında da duyacaksınız. Detaylı şekilde incelemelerinizi yaparak günümüze kadar taşınmış olan bu eşsiz yapıyı inceleyebilirsiniz. Yerebatan Sarnıcı hakkında sorulara verilen yanıtlara göre hareket edebilirsiniz.
Yerebatan Sarnıcı giriş ücreti
Ziyaret Gün ve Saatleri:Haftanın yedi günü 09.00-18.30 saatleri arasında ziyarete açıktır.
Yerebatan Sarnıcı Bilet Fiyatları: TC Vatandaşları: 10 TL, Yabancı Turistler: 20 TL.
-8 Yaş Altındaki Tüm Ziyaretçilerile 65 Yaş Üzeri Türkiye Vatandaşları Ücretsiz
-Öğrenci: (Sadece Türkiye’de Okuyanlar) 5 Tl
Emekli ve Öğretmen İndirimi Yoktur.
Sadece Türk Lirası kabul edebiliyor.
Kredi kartı kabul etmiyor.