Yılanlı Yalı nerede bulunur? İstanbul şehrinde Rumelihisar Bebek arasında Yahya Kemal Bayatlı Caddesinde yer almaktadır. Bu yalı Sultan III. Selim döneminde Reisülküttab Mustafa Efendi tarafından özel olarak yaptırılmıştır. Yılanlı yalı Reisülküttab Mustafa Efendiden hemen sonra ise sırasıyla Kepçe Nazırı Mustafa Efendi’ye ve Mehmet Nuri Şemsettin Efendi’ye satışı gerçekleştirilmiştir. Yapının kuzey bölümünü ise Mehmet Nuri Şemsettin Efendi yapmıştır. Yalının Rumelihisar kısmına kadar uzanan bahçesi üzerinde bir bölümünü de Tevfik Fikret’e vermiştir. Tevfik Fikret’in Aşiyan Köşkü bu arazide yer almaktadır. Mehmet Şemsettin Efendi bununla beraber yalının harem kısmı yanmıştır.
Adının Geldiği Yer
Yalının yılanlı yalı adı nedeniyle farklı hikayelerle anlatılmaktadır. Sultan II. Mahmut bir boğaz gezisi esnasında yalıyı görmüş ve son derece beğenisini kazanmıştır. Bu yalıyı almayı düşünmüştür. Padişahın musahibi olarak görev alan Sait Efendi’nin de bu yalı üzerinde o tarihlerde gözü bulunmaktadır. Padişah bu yalıyı almaması için kayalıkların fazla olduğunu ve yılanların bolca bulunduğunu hikayesini söylemiştir.
Daha sonra ise yalının ismi İstanbul Yılanlı yalı olarak kalacaktır. Bununla beraber Sait Efendi’de bu yalıyı da alamamıştır. Harem kısmında ise kırktan fazla oda yer almaktadır. En üst kat kısmında ise Sakalı Şerif odası yer almaktadır. Yılanlı Yalı da Sakal-ı Şerifin yer aldığı ve bayramlarda kandil zamanların ziyaret edildiği yalılar arasındadır.
Tasarım Mimarisi
Yalının günümüze kamış olan selamlık bölümünde ise limonluğu ve arka tarafta yer alan tepede bir hamam yer alıyordu. Selamlık kısmına giriş bölümü ise kubbeli bir salona açılıyordu. Meşkhane adı verilen bu taş salonun tam orta bölgesinde bir fıskiyeli bir havuz ve sırtı duvara yaslanmış olan sebil bulunuyordu. Bu taş oda ise yaz ve kış aylarında serin kalmasından dolayı misafirler burada ağırlanıyordu.
Tavan bölgesinde yükseklik hissini arttırabilmek adına aynalar döşenmiştir. 1910 yılında yapılacak olan restorasyon esnasında bazı ekler yapılarak yalının orijinalliği bozulmuştur. Yalının mimarı planları ise klasik Osmanlı sivil mimarisinin örnekleri arasında yer almaktadır. Üst kat konsolları ise denize doğru çıkış yapmaktadır. Bu bölümler taşıyıcı elemanlarla taşınmaktadır.1964 tarihinde ise yalının harem bölümü yanmıştır. Daha sonra ise yerine bir şey yapılmamıştır.
Günümüzde görülen yalı o dönemde yapılan Selamlık binasıdır. Yalının baş odası ise en güney kısımda ve denize en yakın oda olarak yer almaktadır. Bebek ile Rumeli Hisarı arasında, bulunan Yılanlı Yalı, 1700’lü yılların sonlarına doğru inşaatı yapılmıştır. Boğaz’ın en önemli yalıları içerisinde bulunan Yılanlı Yalı, Osmanlı sivil mimarisinin en güzel örnekleri arasında yer almaktadır.
1964 tarihinde çıkan bir yangınla hasar görmüş olan yalı, 1989 yılında tekrardan satın alındı ve dış cephesi özgün kalacak şekilde restorasyonu yapılmıştır. Yılanlı Yalı kimin? İşadamı Aydın Bolak’a ait olarak bilinin yalı, borçları nedeniyle 2001’de 10 milyon dolar değer üzerinden Albaraka Türk’e devri yapılmıştır.