Ytong Nedir? Nerelerde Kullanılır? Fiyatları Nedir? Tüm soruların cevaplarını detaylarıyla yazımızdan inceleyebilirsiniz. Üçünde yüksek oranda hava boşlukları bulunan ytong, halk arasında Türkçe adıyla gazbeton olarak bilinir. Isı ve ses yalıtım malzemesi olarak günümüzde en çok tercih edilen yapı malzemelerindendir. İçeriğinde kuvarsit, çimento, kireç ve su gibi hafif malzemeler bulunur. Bu malzemenin %80 kadarı hava boşluğu yani gazdır. Nefes alan yapısı ile çok ideal bir yapı malzemesidir. Ayrıca hafif olması da çok kullanışlı olmasını sağlar.
İlk kez İsveç’te patenti alınan ve tüm dünyada kullanılmaya başlayan ytong, adını da buradan alır. İsveç’in Yxhult şehrinde üretildiği için şerhtin baş harfi olan “Y” ile beton anlamına gelen “tong” kelimelerinşn birleşimi ile adlandırılmıştır. Türkçe’de ise içindeki yüksek gaz oranı nedeniyle gazbeton adıyla bilinir.
Özellikleri Nelerdir?
Ytong temel olarak yalıtım malzemesi olarak tanınır. Bu malzeme kullanılan binalarda ısı ve ses yalıtımı için ekstra hiçbir uygulama yapmaya gerek yoktur. İç ev dış cephe kaplaması ya da diğer yalıtım malzemesi ihtiyaçlarının da yerini tutan avantajlı bir üründür. Betonun çoğunluğu hava olduğu için yalıtımı oldukça iyidir. Kışın sıcak, yazın serin binalar sunar.
Ytong son derece hafif bir malzemedir. Böylece yapının ağırlığını gereksiz yere arttırmaz. Kolonlara binen yük oranını azaltır. Depreme dayanıklılığı fazla olan esnek bir üründür.
Ytong özellikleri içinde yangına dayanıklılık büyük önem arz eder. Bu malzeme 1200 derece ısıya dayanabilir. Yani yanmaz olarak sınıflandırılan yapı malzemelerindendir. Böylece olası yangın halinde yangının dağılması yerine kontrol altına alınmasını sağlar.
İçeriğinde boşlukların çok olması, esnek ancak dayanıklı olmasını sağlar. Gerekli hallerde kesilebilir ve delinebilir. Bunun için matkap gibi evdeki basit malzemeler yeterlidir. Çivi çakma, vida takma, tesisat için kanal açma gibi ihtiyaçlarınızı kolaylıkla yapabilirsiniz. Kolayca delinir ancak dağılmaz, kırılmaz, kullanmakla hemen aşınmaz.
Ytong üretimi sırasında kullanım alanlarına uygun olarak istenilen şekillerde üretilebilir. Milimetrik hesaplarla kalıpların kesimi yapılır. Yüzey yapısı çok düzgündür. Bu saye sıva gibi dolgu malzemesi ihtiyacı oldukça azdır. Bu da maliyetini azaltır.
Nasıl Üretilir?
Ytong hamuru içinde çimento, krieç, alüminyum tozu ve su gibi malzemeler bulunur. bu hamur çelik kalıplara dökülerek dondurulur. Kireç ile su tepkimeye girdiği için yüksek ısı ortaya çıkar ve bu ısı alüminyum tozlarını kabartır. Böylece içinin hava dolu olmasını sağlayan gözenekler ortaya çıkar. Kabardıktan sonra belirli sertliğe gelip kuruyan hamur çelik tellerle kesilir.
Elde edilen kalıplar basınçlı su buharı ile sertleştirilir. Böylece parçalar düşük yoğunluğa ancak yüksek dayanıklılığa sahip olur.
Kullanım Alanları
Hafif ama dayanıklı bir yalıtım malzemesi olan ytong kullanım alanları oldukça çoktur. Hemen her yapıda kullanılan bir malzemedir. Ticaret merkezlerinden turistik yapılara kadar her yapıya uygun son derece modern bir yapı malzemesidir.