Zeugma Antik Kenti Gaziantep’in Nizip ilçesine 10 km uzaklıkta bulunur. Şehir merkezine yaklaşık 50 km mesafedeki antik kentte halen kazı çalışmaları devam eder.
Tarihçesi
Büyük İskender’in generallerinden Selevkos Nikator’un adını verdiği bu kentten Fırat nehri de geçtiği için “Fırat’ın Silifkesi” anlamına gelen Selevkos Euphrates adını almıştır. Hızla gelişen şehir tiacri ve askeri alanda önemli bir nokta haline gelir.
M.Ö. 64 yılında şehir Roma İmparatorluğuna katılır. Şehrin adı “geçit” anlamına gelen Zeugma olarak değiştirilir. Antakya’dan Çin’e kadar ulaşan ipek yolu da buradan geçer. Ancak kenti diğer antik kentlerden ayıran en önemli özellik heykeltıraşlıktır. O dönemdeki pek çok heykel müzelerde ve açık hava müzesinde sergilenir.
80 bin nüfusa ulaşan şehir kendi sikkesini de bastırmıştır. Buradan ticarette üstlendiği rolün önemi de anlaşılır. Sikkelerin bir yüzünde Tnyke Tapınağı varken diğer yüzünde roma kartalı vardır.
Şehir Fırat nehrinin en sığ bölgesinde kurulmuştur. Karşısında bulunan Apameia şehrine gümrük vergisi ödeyerek geçilir. Antik kentteki kazılarda bulunan “bulla” adlı mühürler Gaziantep Arkeoloji Müzesi’nde sergilenir.
Tarihi Kalıntılar
Zeugma Antik Kentinden günümüzde pek çok kalıntı ulaşmıştır. En önemli eser Ares (Mars) heykeli sayılır. Romalılar döneminden kalan heykel 150 cm boyunda bronz bir heykeldir. Bereket ve gücü simgeleyen Roma tanrısıdır. 1.800 yıl yeraltında kaldıktan sonra bulunmuştur.
Bu antik kentte ziyaretçilerin en çok göreceği eserlerden biri de mozaiklerdir. Bu antik kent Tunus’tan sonraki dünyanın en büyük mozaik koleksiyonuna sahiptir. Mozaiklerden en önemlisi Amphytrite Posseidon’un (denizlerin kraliçesi) bebeğinin işlendiği Triton mozaiğidir.
Poseidon, Oceans ve Tethys mozaiğinde ise denizlerin tanrıları yer alır. Çingene mozaiği ise Zeugma antik kentinin simgesi haline gelmiş en meşhur mozaiktir. İlk çıkarıldığında tanımlanamayan mozaik sonradan Çingene mozaiği adını almıştır. Yer tanrısı Gaia olduğu iddia edilir.
Ziyaret Saatleri ve Giriş
Gaziantep Mozaik Müzesi’ni Nisan-Ekim ayları arasında 08.00-18.30 saatleri arasında ziyaret ederken, Kasım-Mart ayları arasında ise 09.00-17.00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz. müzeye giriş ücretleri oldukça cüzidir. Senede 2 defa müzekart ile ziyaret etmeniz mümkündür.
Nasıl Gidilir?
Zeugma Antik Kenti nerede diye merak edenler için yol tarifi yapalım. Gaziantep’in Nizip ilçesine bağlı Belkıs köyünde bulunur. İstanbul’dan Antep’e uçakla 1 saat 40 dakikada gidebilirsiniz. Şehir merkezinden Zeugma kentine ise 50 km kadar yol gitmeniz gerekli. Nizip ilçesine ulaşmadan sola dönünce antik kente ulaşılır.