Ahşap boyama teknikleri, pek çok insanın kendisine hobi aradığı günümüzde önemli hobi araçlarından biri olarak dikkat çekmektedir. Hemen her evde bir şekilde ahşap eşyalar olduğunu ve bunların iyi bir tasarımla boyanmasının estetik bir hava katacağını düşünürsek, ahşap boyama tekniklerine hakim bir kişi bunu kendi evinde uygulayabileceği gibi başkaları için de yaparak bilgisini ve yaratıcılığını kendisine bir gelir modeli yapabilir. Peki ahşap boyama için hangi malzemeler gereklidir? Bu malzemelerle hangi ahşap eşyaları boyayabiliriz? Ahşap boyamanın teknikleri neler? Bu yazımızda tüm bu soruların yanıtlarını bulabilir, ahşap boyama tekniklerini kendinize yeni bir hobi olarak seçip çeşitli eşyalarla işe koyulabilirsiniz.
Son dönemlerin popüler hobilerinden ahşap boyama tekniklerinin tekniklerine değinecek olursak, bu hobi türünde ağırlıklı olarak kullanılan altı çeşit boyama tekniği bulunmaktadır. Onlar da şu şekildedir:
İçindekiler
Çatlatma Tekniği
Çatlatma tekniğinde amaç, adından da anlaşılacağı üzere ahşap yüzeyin çatlamış gibi gözükmesini sağlamak ve onun üzerine çeşitli tasarımlar yapmaktadır. Kullanılan diğer malzemelerin yanı sıra, çatlamış gibi görünme işlemi çatlatma medyumu ile yapılmaktadır.
Eskitme (Patine) Tekniği
Patine tekniğindeki amaç ise ürünün eskimiş bir tasarıma sahip olmasını sağlamaktır. Böylece o tasarım üzerine istenilen şekil ya da desenler ilave edilmektedir. Patine tekniğinde istenen şekil ya da desenlerin en iyi şekilde tasarlanmasında en önemli malzeme, bu tekniğe özel olarak alınan patine cilasıdır.
Dekupaj Tekniği
Dekupaj tekniğinin amacı ise bir eşyanın zeminini bir renkle kaplayıp üzerine çeşitli desen ya da şekiller eklemektir. Eşyanın zemininin temizlenip boyanması ve eşyanın üzerine çeşitli şekil ya da desenlerin eklenmesi süreci de dekupaj tekniğinin kendi malzemeleri yoluyla yapılabilmektedir.
Transfer Tekniği
Transfer tekniğindeki amaç ise adından da anlaşılacağı gibi, bir eşyadaki şekil ya da tasarımın başka bir eşyaya aktarılmasıdır. Bunu fotokopi taktiği ve tutkal yardımıyla yapan transfer tekniği, kişinin boyama anlamında yaratıcılığını en üst seviyede gösterebildiği tekniklerden biri olarak ön plana çıkmaktadır.
Stencil Tekniği
Stencil tekniğinde ise, ilk olarak eşyanın üzerine yapılması istenen tasarımın stencili yerleştirilir ve ardından stencilin bıraktığı izlerden yola çıkarak şeklin boyaması yapılır.
One Stroke Tekniği
Bu teknikteki amaç ise, ahşapın bir bölgesine yapılan tasarımın belli bir alan etrafında devam etmesi ve birbirine karışarak bütünlük oluşturmasıdır. Bu bütünlük ise, bir tasarımın art arda yapılması ve birbirine eklenmesiyle sağlanır.
Peki bu teknikler hangi malzemelerle yapılır diyecek olursanız, genel olarak kullanılan malzemeler şu şekildedir:
Gerekli malzemeler;
Döner Başlı Fırça
Yağlı ve/veya Yağsız Boya
Tutkal
Makas
Tepsi
Eldiven
Bu malzemeler, evinizdeki hemen her eşyanın üzerinde ahşap boyama yapmak için gereklidir. Bunun yanı sıra tekniğe bağlı olarak ekstra olarak malzemeler de gerekebilmektedir. Bu tekniğe dayalı malzemelerin önemli bir bölümüne boyama teknikleri kısmında değinilmiş olsa da yine de evinizdeki boyama yapacağınız eşyaları belirledikten sonra kullanacağınız teknikle ilgili çeşitli araştırmalar yapmanızda fayda var.