Eski sehpaları boyama işlemi ile sehpalarınızı yenileyebilir, eskiden daha güzel hale getirebilirsiniz. Fakat bunu yapabilmeniz için “sehpa nasıl boyanır, sehpaları boyamak için hangi boyalar kullanılmalıdır ve eskiyen sehpalar nasıl değerlendirilebilir?” sorularına öncelikle cevap bulmalısınız. Çeşit çeşit dekoratif boyalar eski bir eşyamızı atmaktan kurtarıyor, bazen de odalarımızın havasını tek bir yenilikle değiştirecek imkan sağlıyor. Basit birkaç işlem ile eski sehpaları boyama nasıl olur yazımızdan inceleyebilir, kendiniz de evinizde uygulayabilirsiniz.
İçindekiler
Eski Sehpaları Boyama İçin Gerekli Malzemeler
- Eski bir sehpa ya da ham ahşap sehpa
- Su bazlı ahşap boya veya akrilik boya
- Fırçalar
- Zımpara
- Süsleme Malzemeleri
- Vernik
Genel anlamda sehpa boyamak için ihtiyaç duyulan malzemeler sehpaya uygun boya, vernik, rulo fırça, ince uçlu fırçadır. Sehpanızın malzemesine uygun boyayı seçtikten sonra genel hatları boyamak için kullanacağınız boyayı rulo fırça ile uygulamalısınız. Rulo fırçanın ulaşamayacağı yerler için ise ince uçlu fırça kullanılmalıdır.
Vernik ise hem boyayı uzun süre korumak için hem de boyanın ya daha canlı daha parlak görünmesini sağlamak için ya da daha mat kadifemsi bir görünüm elde etmek için kullanılır.
Eski Sehpaları Boyama Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar
Eski sehpanıza ilk yapmanız gereken şey onun üzerindeki işlenmişiliği yani boyasını, verniğini, gördüğü işlemi kaldırmak, yeni işlem görmeye uygun hale getirmek. Bunun içinde yapmanız gereken şey zımpara yapmak.
Özellikle parlak yüzeyli eski bir sehpanın yüzeyini mat ama çok çizik bırakmadan boya tutar hale getirmemiz gerekiyor. Zımpara işlemi biraz tozlu olabilir bu yüzden ilk işiniz, uygulama yapacağınız alana bir örtü sermek olsun.
Zımparayı ne kadar yapacağınızı nerede duracağınızı arada temizleyip baktıkça belirleyebilirsiniz. Aynı yönde zımparalanmış bi sehpa üzerine tersi yönde bir kez daha zımpara yapabilirsiniz. Çiziklerin aşırı derin olmaması gerekiyor. Çok bastırmadan naif hareketlerle, ham ahşap haline yakın bir görünüme kadar zımparalama işlemine devam etmeniz gerekiyor. Bu biraz da, sehpanızı nasıl görmek istediğinizle alakalı. Size tavsiyem özellikle eski sehpanızı yenilerken, tercihiniz eskitme bir sehpa yapmak olsun.
Plastik bir bardağa su alın ve bir de plastik bir tabağı paletiniz olarak kullanın. Tabağa ilk renginizi yeteceğini düşündüğünüz kadar dökün, eski bir sehpayı yenilemek için kullanacağınız renkler o sehpanın yüzey rengine zıt olmasın ki kapatmanız zor olmasın. Mesela koyu bir renk sehpayı yeniliyorsanız ilk boyanız açık bir renk olmasın. Ham ahşap yeni bir sehpa boyarken ise istediğiniz renk veya renklerle başlayabilirsiniz.
Sehpa Boyama İlk Aşama
Fırçanızı suya batırmadan boyamaya başlamayın, tabi sulu boya kadar da sulandırılmış olmaması gerekiyor. Fırça ucunuzu suya batırma işlemini ara ara tekrar edin. Aynı yönde baştan sona ilk katınızı sürün. İlk katınızdaki fırça izleri cesaretinizi kırmasın tabi çok kalın tabaka bırakmamaya özen gösterin. Ahşap boyayacaksanız, ahşap boyaların kuruması hızlı gerçekleşir, bekleyin ve ikinci kat için fırçanızı tekrar suya batırın, boyanız ile karıştırıp devam edin. Bu kez tersi yönde bir boyama yapın. Tekrar kurutun. Yüzey renginin kapanması ne durumda kontrolünü sağlayın ve gerekli ise 3. veya 4. katlar atılabilir.
Burada dikkat etmeniz gereken şu: 2. katta kapanmayan bir bölge var ise o bölgeyi kurumasını beklemeden, ısrarla kapamaya çalışmayın, o bölgeyi kelleştirip yüzeye tekrar yaklaşmayın, sabredin kurusun. Ayrıca diğer kata ya da düzeltmelere bir önceki sürüşünüz kurumadan geçmeyin.
Yüzey rengini istediğimiz şekile getirdikten sonra uygulayacağımız teknik tamamen tercihimizle alakalı. İster yeni renginizle öylece bırakıp vernikleyin, ister eskitin, ister üzerine yapıştırmalar yapın, seçim sizin.
Sehpa Boyama Vernikleme İşlemi
Vernik seçiminde ise dikkat edilmesi gereken konular aslında sizlerin zevkine göre şekillenmektedir. Eğer ki görüntünün mat olmasını istiyorsanız verniğinizi ona göre seçmelisiniz. Aksine parlak bir görüntü için ise parlak vernik kullanmalısınız. Burada karar verme işi ise tamamen sehpaları yenileyen sizlere kalıyor.
Kullanılacak boya malzemeleri kimyasal içerikli olduğu için oldukça sağlığa zararlıdır, dolayısıyla boyama işlemi açık havada yapılmalıdır. Ancak kurumaya bırakılacak sehpa esintili ve tozlu bir alana bırakılmamalıdır. Etrafı kirli ya da esintili alanlarda kurumaya bırakılan sehpaların üzerinde hava kabarcıkları oluşabilir ya da esinti sebebiyle boya üzerine tozlar yapışabilir.