Ev Döşerken Ne Kadar Bütçe Gerekir?

Ev döşerken ne kadar bütçe gerekir? Birçoğumuz yeni bir eve taşınırken, evlenirken bu soruyu düşünürüz. Ev kurmak pek çok açıdan oldukça zor, zahmetli ve yorucu bir süreç. Ancak böyle bir işe girişirken en çok düşündüren kısım da ekonomi…

En baştan ev döşemek ne kadara mal olur? Sorusunun aslında belirli bir cevabı olması mümkün değil. Çünkü her ev büyüklüğüne, odaların sayısına ve evde yaşayacakların yaşam tarzı ve kullanım alışkanlıklarına göre farklı bir bütçeye ihtiyaç duyar. Ancak biz yazımızda belirli bir kalite ve konfor standartının altına düşmeden olabilecek en ekonomik fiyatları derlemeye çalıştık.

Elbette mutfak ve banyo gibi iç mimari tadilatlar isteyen yaşam alanlarını değil, mobilya alışverişini baz alarak önerilerimizi ve fiyat ortalamalarını oluşturduk. Bu fiyatların farklı tarz, marka, model ve hatta mağaza seçimlerine göre bile oldukça değişiklik gösterebileceğini de bir kez daha belirtelim.

Oturma odaları

Her evin merkezinde yer alan oturma odalarının mobilya maliyetlerini inceleyerek başlayalım. Koltuk takımları 2.000 TL’den başlıyor ve 20 bin TL’ye kadar yükselen fiyatlarla pek çok farklı model ve malzemelerden üretiliyor. Ancak küçük oturma odaları için geniş bir koltuk takımı yerine L kanepe modellerini tercih ederseniz 600 TL’den başlayan köşe koltuk modellerini piyasada bulabilirsiniz.

TV ünitesi ise farklı model ve boyutlara göre oldukça değişiyor ama böyle bir mobilya için en az 150 TL ayırmanız gerekiyor. Elbette çok daha lüks bir TV ünitesi arıyorsanız çok kaliteli malzemelerden ve çok özel tasarımlarda televizyon çevresi platformları da üretiliyor. Hatta oturma odanıza özel olarak duvarınızın boyutlarında tasarımlar yaptırabilirsiniz.

Tabii TV ünitesi ve koltuk takımı dışında oturma odanızda olmasını isteyeceğiniz başka mobilya ve aksesuarları da hesaba katmak gerekir. Zigon sehpalar, orta sehpa, kitaplık gibi ekstra kalemler, ışıklandırma elemanları ve aksesuarlar için de ayırmanız gereken minimum bütçe için 1000 TL civarında diyebiliriz. Dolayısıyla modern mobilya ve aksesuarlarla şık bir oturma odası dizayn etmek için 2000-2500 TL ile işe koyulmanız gerekiyor. Tabii bu bütçeye yemek masası dahil değil.

Benzer Haber  Masa Dekorasyonu

Yatak odası takımı

Yatak odaları belirli mobilyaların olmazsa olmaz konumda olduğu oldukça özel odaların başında geliyor. Sağlam bir karyola, yatak başı ünitesi, yeterli genişlikte bir giysi dolabı, şifonyer, komodin ve yatak başı aydınlatması bu olmazsa olmazlar arasında sayılabilir. Tabii bir de konforlu bir yatak.

Oturma odası ya da çalışma odası gibi alanları minimal tarzda dizayn etmek ve az mobilya kullanmak bu yüzden daha kolay olsa da yatak odaları için kullanmanız gereken mobilya parçalarını azaltmak pek kolay olmaz. Bu yüzden de ev dekorasyonlarında bütçede en çok yer tutan dekorasyon alanlarından biri de yatak odasıdır.

Eğer tüm yatak odasını takım halinde satın alırsanız, tek tek mobilya tercih etmekten daha ekonomik olacaktır. Yatak odası takımlarına genellikle gardırop, şifonyer, komodinler ve karyola dahil oluyor ve fiyatları da aşağı yukarı 3.000 TL’den başlıyor. Konforlu ve sağlıklı çift kişilik yatak fiyatları da 500 TL’den başlıyor diyebiliriz.

Yani şık bir yatak odası için minimum bütçe: 3.500 TL.

Yemek alanı

Yemek odaları aslında dekorasyon açısından en özgür olduğunuz alanlardan biridir çünkü bu alanda olması gereken ana unsur sadece yemek masası ve onu çevreleyen sandalyeler. Bu açıdan da yemek odası bütçesi evden eve çok fazla değişiyor. Çünkü kimileri yemek alanının yalnızca yemek yenen minimal bir dekorasyona sahip olmasını ister, kimileri ise bu alanı büfelerle, konsollarla, işlemeli yemek takımları ve şık aksesuarlarla donatılan görkemli bir toplantı alanına dönüştürür.

Sade ve dört kişilik bir yemek masası sandalyeleriyle birlikte aşağı yukarı 500 TL’den başlar. Ancak yemek odası takımları 20 bin TL’ye kadar çıkabiliyor. Çünkü bahsettiğimiz gibi ayrıntılı tasarımlar ile oldukça lüks yemek odaları üretiliyor.

Benzer Haber  Burçlara Göre Dekorasyon Önerileri!

Antre ve koridorlar

 

En baştan ev döşerken insanların en çok yaptığı hataların başında koridor ve antre alanlarını hesaba katmamak geliyor. Oysa bu geçiş alanlarında büyük mobilya parçaları olmasa da tabii ki belirli dekoratif ve fonksiyonel ögeler bulunmak zorunda. Örneğin antrede bir ayakkabılık, portmanto ya da dresuar olması yalnızca dekoratif olarak değil, fonksiyonel olarak da oldukça gerekli.

Bu alandaki halıların ve ışıklandırma aksesuarlarının da hesaba katılması lazım. Bu yüzden hesabınızı yaparken antrenizi nasıl tasarlamak istediğinizi de düşünün. Elbette kapsamlı bir portmanto ile yalın bir dresuar arasında fiyat farkı oldukça yüksek olabilir. Bunun için bütçenizi ayırırken internetten bu mobilyaların fiyatlarını öğrenin. Biz, antre ve koridor alanları için en az 500-1000 TL ayrılması gerektiğini düşünüyoruz.

Yorum Yazın