Bitkiler, evlere canlı bir görünüm ve doğal estetik katarken, bakımları da oldukça zordur. Evde saksı bitkileri yetiştirmek için öncelikle evinizde bol ışık alan bir yer olması gerekir. Çiçeklerin yarattığı hoş koku, evin içindeki zararlı havayı temizlemesi ve insan psikolojisine olumlu etkisi düşünüldüğünde evde çiçeklerin olması gerekir.
-
Menekşe
Menekşeler, özellikle yapraklarının görünüşü ve rengiyle hayranlık uyandıran bir bitkidir. Akdeniz, Kafkasya ve Balkan ülkelerinde bolca bulunmaktadır. Ülkemizde de hemen her iklim koşullarında yetişebilmektedir. Bahçelerde yetiştirilebileceği gibi evlerde saksı bitkisi olarak da büyütülebilir. Hemen her toprakta yetişebilmesi menekşelerin sıklıkla tercih edilmesini sağlamakta. İyi bir bakım yapıldığında uzun süre yaşama imkanı bulurlar. Çok sayıda türü olmakla birlikte hepsi uzun süre yaşama konusunda ortak özelliğe sahiptir. Bu türlerden en bilinenlerine Dağ Menekşesi, Afrika Menekşesi ve Hercai Menekşesini örnek gösterebiliriz. Familyadaki bütün türler özellikle de yaz mevsiminde çiçek açıp estetik bir görünüme kavuşmaktadır.
Menekşelerin evde yetişmesi için en önemli noktalardan birisi nemli ortamlardır. Bu sebeple yetiştirmek için genellikle mutfak tercih edilir. Yemek pişerken oradan gelecek olan buhar, menekşeye faydalı olacaktır. Ayrıca toprakları kuru kalmamalı, hep belli bir neme sahip olmalıdır. Bu konuda dikkat edilebilecek diğer önemli nokta ise menekşenin yapraklarına doğrudan su sıkmamaktır. Suyu toprağa dökmeniz daha doğru olacaktır. Çünkü yapraklar suya karşı çok dayanıklı değildir ve direkt olarak suyla temasta zarar görebilir. Bu da yaşam süresinin kısalabilmesi demek.
-
Zambak
Zambak, genellikle ılık bölgelerde yetişmektedir. Bu nedenle çok sıcak ya da soğuğa mağruz kalmamalıdır. Su verme konusunda da bu durum geçerlidir. Gereğinden fazla su vermeniz toprağın zarar görmesine neden olabilir. Bu durum bitkinin de yaşam süresinin kısalması anlamına gelmekte. Bu nedenle belli bir ölçekte devam etmelisiniz. Fakat yaz mevsiminde bu ölçeği bir miktar artırabilirsiniz çünkü zambakların havadan kaynaklı olarak su ihtiyacı artmaktadır.
Zambakların saksıları ortalama iki yılda bir değişmektedir. Bitkinin kendi dengesini koruması için güneşin daha yoğun kendisini gösterdiği sıcak ayların başlangıcı en ideal zamanlardır. Ayrıca besleme konusunda yılda bir kez vitamin ya da mineral verilmelidir. Bunu çiçekçilerden temin edebilirsiniz.
-
Yılbaşı Çiçeği
Yılbaşı çiçeği, kış çiçeği olarak bilinmektedir. Bu nedenle sadece Aralık ve Ocak aylarında çiçek vermektedir. Özellikle dayanıklılığıyla dikkat çeken bitki türlerindendir. Eğer çiçekleri döküldükten sonra bakımına aynı şekilde devam edilmelidir. Bu sayede koku açısından daha da güzel bir özelliğe sahip olmaktadır. Ayrıca dayanıklılığı da artmaktadır.
Yılbaşı çiçeği, yetiştirmek için aydınlık yerleri sevmektedir. Bu dikkat edilmesi gereken bir nokta çünkü çok uzun süre karanlıkta kalan bölge bir süre sonra solacaktır. Bunun önüne geçmek için saksıyı sürekli olarak gün ışığı alan yerlerde tutmanız gerekmektedir. Fakat güneşe doğrudan maruz kalmamalı. Sulama vakti olarak yaz mevsiminde haftada iki kez sulamak yeterli olacaktır. Kış ayında ise bu rakamı haftada bir güne indirebilirsiniz. Yılbaşı Çiçeğinin toprak değişimi de Zambaklar gibi iki yılda bir yapılmaktadır. Bunu bahar mevsiminin başlarında yapmak pek çok çiçekte olduğu gibi Yılbaşı Çiçeğinin de sağlığı açısından faydalıdır. Vitamini genellikle çiçeklerin döküldüğü dönemde kullanmak bitki açısından daha faydalıdır.
-
Duvar Sarmaşığı
Duvar sarmaşığı, evlerde ve ofislerde en sık kullanılan çiçeklerden biridir. Bunun en önemli sebepleri ise nispeten kolay bakımı ve sahip olduğu dekoratif görünümüyle ilgilidir. Fakat bazı püf noktaları bulunmaktadır. Örneğin, bahçeye ekmek istiyorsanız belli bölgelerde yetiştirmemelisiniz. Çünkü yayılma özelliğinden dolayı diğer bitkilere zarar verebilmektedir. Ayrıca eski yapıların çevresinde de sarmaşıklar pek yetiştirilmez. Bunun da sebebi o yapılara zarar verebilecek olmasıdır. Duvar sarmaşıkları ise bu özellikten uzak, kendi halinde yetişmektedir.
Duvar sarmaşıklarının en önemli özelliklerinden birisi dayanıklılığıdır. Sıcağa, soğuğa ve susuzluğa karşı uzun süre mücadele verebilirler. Yine de evde ya da ofiste yetiştirdiğinizde düzenli olarak sulamanız bitkinin sağlığı için faydalı olacaktır. Aynı şekilde ısı konusunda da oda sıcaklığında olması yaşam süresinin kısalmaması için önemli detaylardan biridir. Toprak konusunda ise çok hassasiyeti bulunmaz. Güneşle pek temas etmemesi fakat aydınlık ortamlarda bulunması gerekir.
-
Kalanşo
Kalanşo, görünümüyle en ilgi çeken çiçeklerden biridir. Uzaktan bakanları kendisine hayran bıraktıran bir estetiğe sahiptir. Az yer kaplaması ve kolay yetiştirilmesiyle bilinen Kalanşo, tropik bir bitkidir. Dolayısıyla ağırlıklı olarak Afrika bölgesinde yetişir. Ülkemizde pek çok rengiyle bilinmektedir. Turuncu, sarı, yeşil, beyaz ve pembe gibi farklı farklı renklerde bulunabilmektedir. Bu da familyasının zenginliğiyle ilgilidir.
Kalanşolar soğuk bölgelerden hoşlanmaktadır. Dolayısıyla sıcaktan uzak tutmanız gerekmektedir. Oda sıcaklığı bu konuda Kalanşolar için ideal olabilir. Ayrıca yaprakları genelde suludur ve bu da zor koşullarda hayatta kalmasını sağlar. Diğer bitkilerde de olduğu gibi aydınlık ortamda olmalı fakat direkt güneş ışığından uzak tutulmalıdır. Hava durumuna bağlı olarak haftada bir ya da iki kez sulanmalıdır. Kalanşolar, sonbahardan yaz mevsimine kadar hemen her dönem çiçek açabilme özelliğine sahiptir.