Evde Yapılan Hobiler: Ebru Sanatı

Ebru sanatı için gerekli malzemeler, ebru sanatı yapımı ile ilgili tüm bilgilere yazımızdan ulaşabilirsiniz. Evde yapılan hobilerin popülerleştiği günümüzde ebru sanatı da tutkunu artan hobilerden birisi. Özellikle de halk eğitim merkezlerinin, İSMEK gibi kursların ve Youtube’daki derslerin yaygınlaşmasıyla birlikte insanlar artık bu gibi hobileri hem keşfetmek hem de teknik bilgisini öğrenmek için çok daha geniş imkanlara sahipler. Ayrıca bu gibi hobilerin az da olsa ek gelir getirebilme ihtimalinin olması, gençlerin hobi olarak bakmasının yanı sıra daha büyük yaşlardaki kişilerin de ek gelir olarak bakabilmesini sağlıyor. Peki sizler de ebru sanatını hobi ya da ek gelir olarak görmek istiyorsanız ebru sanatını nasıl öğrenebilirsiniz? Eğer kurs gibi yerlere gitme zamanınız yoksa evde tek başınıza bu tutkuyu nasıl edinebilirsiniz? Ebru sanatının püf noktaları nelerdir? Yazımızda bu gibi pek çok sorunun yanıtını bulabilirsiniz.

Ebru sanatı türleri

Ebru sanatını yapmaya başlamadan önce, türlerinin neler olduğunu bilmekte fayda var. Bu türler; battal ebru, gelgit ebru, bülbül yuvası ebru, şal ebrusu, taraklı ebru, hatip ebrusu ve çiçek ebrudur. Bu ebru türleri, oluşturmak istediğiniz ebru modeline göre çeşitli amaçlarla ihtiyacınızı görmektedir. Bunları bildikten sonra artık ebru için gerekli malzemeleri almaya başlayabilirsiniz. Gerekli malzemeler arasında bazen kişiye göre değişiklikler olabiliyor, örneğin ebru teknesi herkes için geçerliyken kap da birden fazla boya kullanacak olanlar için önemli bir malzemedir. Yine de herkes için geçerli olabilecek ebru sanatı malzemeleri şu şekilde:

Ebru sanatı için gerekli malzemeler

Kağıt

Su

Kitre

Ebru Fırçası

Ebru Tarağı

Ebru Boyaları

Kap (birden fazla boya kullanılıyorsa)

Öd

Gül Dalı

Ebru Teknesi

Ebru boyasının en zahmetli yönü, sabır işi olmasıdır. Boyanın hazırlanış süreci yaklaşık 1-1.5 ayı bulmaktadır. Nasıl hazırlanacağı konusuna gelirsek; ilk olarak kitreyi ve suyu teknede birleştirin. İdeal ölçü, 2 litre suya karşılık 2 çorba kaşığı kitre eklemenizdir. Sonrasında ise suyu süzün ve süzülen kısmı tekneye dökün. Ebru boyamasında kullanacağınız boyayı suya ekleyerek ezin ve mümkün olduğunca suya karışmasını sağlayın. Eğer birden fazla renk kullanacaksanız her renk için ayrı kaplara dökün. Sonrasında ödü de kap ya da kaplara ekleyip ortalama 1 ay bekleyin. Bu bekleme süresinin uzun olmasının nedeni, boyanın öd ile pişecek olmasıdır. Bu süreç tamamlandığında ise ebru boyası artık kullanıma hazır hale gelmiş demektir.

Benzer Haber  Evde Ebru Sanatı Nasıl Yapılır?

Bu yazımızda genel olarak son dönemlerde tanınırlığı artan hobi ve tutku araçlarından ebru sanatının boyasında ne gibi malzemelerin gerektiğini ve boya esnasında bu malzemelerin hangi aşamalarla yapıldığını aktardık. Ebru boyama sanatı çok keyifli bir hobidir. Ortaya güzel işler çıkardığınızda bunun ek gelir gibi çeşitli geri dönüşlerinin olmasını da sağlayabilirsiniz fakat burada hiç şüphesiz en önemli nokta, istediğiniz ek gelire ulaşmak için boyanın belli bir kaliteye ulaşması gerekiyor. Bu kalitenin oluşmasında en önemli faktörlerden biri de boyanın hazırlanış sürecinde gerekli sabrı göstermeniz olacaktır. Öğrenme sürecinde kursa gitmek bir avantaj sağlayabilir fakat kursa gitmeden de tek başınıza evde deneme yanılma yöntemiyle bu tutkunuzu geliştirebilirsiniz.

 

Yorum Yazın