Fransız balkon balkon kapısının arkasında tek adımlık mesafeye konumlandırılan, genellikle estetik görünümü nedeniyle dekoratif amaçlı kullanılan balkon modelidir. Bazı fransız balkon modellerinde bir masa ya da sandalye koyacak kadar mesafe bulunur.
Fransız balkon türleri genellikle Cihangir, Balat ve Taksim’deki eski yapılarda sıkça karşımıza çıkar.
Günümüzde estetik kaygısı güvenliğin önüne geçtiği düşünüldüğünde, fransız balkonların güvenliğinden söz etmek mümkün. Özellikle çocuklu aileler için güvenlik şartları oluşturulmalı. Emniyetin ikinci plana atıldığını düşündüğümüz bu günlerde denetimsizliğin sonuçlarını millet olarak görüyoruz. Yaşanan talihsiz olaylar bize yükseklik kriterleri tekrar gözden geçirilmeli dedirtiyor.
Bu nedenle, denetimler arttırılmalı, küpeşte yükseklik kriterleri tekrar incelenmeli.
Korkuluğu 60 cm olan sözde güvenlik önlemi alınmış bir balkona sahibim. Balkonlarda, yükseklik, demirler arası mesafe ve monte yöntemi çok önemlidir. Yüksekliği en az 90 cm, yatay bağlantıların arası ise en az 20 cm olmalıdır.
Mimarlar Odası’nın denetimlerini içeren bir belge olma özelliği taşıyan Sicil Durum Belgesi 2012 yılında kaldırıldı. Mimarların, projelerin ve tasarımların denetlenme zorunluluğu da bu uygulama ile kaldırıldı. Böylelikle denetimsiz bir ortam oluştu.
Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi İş Sağlığı ve Güvenliği Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Rüştü Uçan ise “Konuyu İmar Yönetmeliği açısından değerlendirmek doğru olmayacaktır fakat henüz mimari aşamada tasarımları yapılırken riskler düşünülmeli. Konutlar inşa edilirken bu güvenlik önlemleri göz önünde bulundurulmalı.“ dedi.
Müteahhitler bir binayı yaparken balkon korkuluğunu, manto malzemesinin üzerine sabitler. Böyle bir uygulamanın güvenliğinden söz etmek mümkün değildir.
Ancak Fransız balkonları yasaklamak da çözüm değil. Güvenlik şartları oluşturulmalı, olgunlaştırılmalı, denetimler arttırılmalı, küpeşte yükseklik kriterleri tekrar gözden geçirilmelidir.
Aslında eski yapılarda, Fransız motifleri sıkça görülebiliyor. Ancak artık yeni inşası yapılan yapılarda da Fransız balkon modellerine sık rastlanır oldu. Genellikle balkon yapımına uygun olmayan, ferahlığı ve manzarası sayesinde balkona ihtiyacı olmayan daha görkemli, daha modern yapılarda bu balkon türü karşımıza çıkıyor.
İçindekiler
Modelleri Nelerdir?
Fransız balkon türleri genellikle bina sakinlerinin müteahhit ile anlaşmaları doğrultusunda seçilir. Kullanım açısından çeşitlerinin bir önemi olmasa da görünüm açısından vardır. Modellerinin yanında bu balkon türleri büyüklükleri ile de birbirinden ayrılır. İşte Fransız balkon modelleri ve özellikler.
-
Cam Fransız balkonlar
Genellikle çok sık tercih edilmeyen, ancak bazı yapılarda daha estetik durduğu düşünülen cam Fransız balkonlar, korkuluk kısımları yalnızca camdan oluşan balkonlardır. Daha çok işyerlerinde ve plazalarda sigara içme alanı olarak kullanılır.
-
Kapı ya da pencere ile sıfır Fransız balkonlar
Bu balkonlar, yalnızca görsel amaçlı kullanılıyor olup, bir insanın dahi çıkamayacağı şekilde dizayn edilmiş, korkuluklar ile estetik aşılanmış eklemelerdir.
-
Kullanılabilir Fransız balkonlar
Bu balkonlar küçük bir masa ve 1 ya da 2 sandalyenin sığabileceği büyüklükte olmaktadır. Genellikle daha küçük ve manzarası olmayan yapılarda tercih edilir.
-
Ferforje ve korkuluklu Fransız balkonlar
En sık kullanılan Fransız balkonlardır. Bu balkonlar estetik ve etnik ferforjeleri, korkulukları sayesinde modern binaların vazgeçilmezi olmuştur. Yine bu balkonlar için bir ya da iki kişinin sığabileceği bir alan bırakılmıştır.
-
Oval Fransız balkonlar
Yalnızca görsel açıdan farklı olan bu balkonlar, oval olmaları sayesinde daha geniş bir kullanım alanı yaratırlar. Görsel açıdan daha estetik durdukları da düşünülür.
-
Kare Fransız balkonlar
Bina camları ile bir bütünlük oluşturmaları için kullanılan kare Fransız balkonlar yine son zamanların en sık kullanılan ayrıntılarından biridir. Ancak kullanım alanları oval Fransız balkonlar kadar çok değildir.
Tehlikeli Midir?
Fransız balkonlarda cam ve kapı arasında çok az bir mesafe var ise, bu durum tehlike oluşturabilir. Ayrıca Fransız balkonlarda kullanılan korkuluklar çok daha kısa ve aralıklıdır.
Bu balkonlar, genellikle manto kısmının üzerine sabitlenir, yapının da bir parçası olmaz. Bu durum çok ufak bir sarsıntıda bile büyük risk oluşturur. Ayrıca küçük çocuklar için hayati tehlike barındırır.
Günümüzde estetik kaygısı, güvenliğin önüne geçmiş durumda. Belediyelerin bu konuda gerekli denetimleri yapması ve önlemleri alması gerekir. Bu durum maalesef tehlikelerin göz ardı edilmesine neden olmakta.