evboyama

Kendin Yap Projeleri: Ev Boyama İşlemi

Ev boyama işlemi için dikkat edilmesi gereken birçok nokta vardır. Kış aylarında evde yanan kalorifer ya da soba duvarlarda is izlerinin oluşmasına neden olabilir. Eğer evinizin badanası uygunsa, bu izlerden deterjan sayesinde nispeten kurtulmak mümkün. Ancak aynı zamanda evinize yeni, taze bir hava katmak, yılın trendi renklerinden dekorasyonunuza uygun olanları kullanarak evinizde dikkat çekici bir değişim yaratmak istiyorsanız, işin sırrı tertemiz bir badanada.

Evinizi Kendiniz Boyayabilirsiniz

badanaboya

Ev boyama için bir boyacı ile anlaşmak yerine, yeterli vaktiniz ve biraz da el beceriniz varsa, bu işi bir Kendin Yap projesine çevirebilir ve uygulamayı kendiniz bizzat yapabilirsiniz. Hatta bu işi aile bireyleri ya da arkadaşlarla beraber yaparak hem zamandan tasarruf edebilir hem de sıra dışı bir parti organizasyonuna imza da atabilirsiniz.

Evde kendi başımıza bir şeyler onarma ve üretme fikrine yabancı değiliz. Evde ufak bir tamirattan tutun da kazak örmeye kadar, evde kendi başımıza gerçekleştirdiğimiz, profesyonel (elektrik ustası, tesisatçı, marangoz, boyacı vs.) yardımı alınmadan yapılan çalışmaları, ve ayrıca bir ürünü satın almak yerine uygun malzemeler kullanarak kendimizin imal etmesini Kendin Yap uygulaması olarak adlandırabiliriz.

Kendin Yap projelerinde , maliyet genelde satın alınan bir ürüne oranla çok daha makul olur. Üstelik insanda da bir işi kendi başına tamamlamış olmanın verdiği başarı duygusu gibi iyi hisler uyandırır.

Ev Boyama İlk Aşama

duvar

Duvarlarınızı kendiniz boyamaya karar verdiniz, ancak işe nereden başlayacağınızı bilemiyor musunuz? O halde biz tüyoyu verelim. Elbette boyamak istediğiniz duvarların boyanmaya uygun hale getirilmesiyle. Eğer evinizin duvarları düzgün durumdaysa, yapmanız gereken fazla bir ön hazırlık yok. Ancak duvarlarda kötü, yıpranmış bir boya varsa, duvar kağıdı varsa, çatlaklar varsa önceliğiniz bu problemleri çözmek olmalı.

Örneğin dökülmüş bir boya üzerini yeni boyayla kaplamak hem en baştan görsel olarak iyi bir sonuç vermez, hem de boyanın dökülmeye devam etmesine neden olur. Boyamak istediğiniz duvarda duvar kağıdı varsa, kağıt tamamen sökülmelidir. Duvarda çatlaklar var ise uygun bir macun ile kapatılmalıdır.

Duvarları Hazır Hale Getirmek

duvar

Duvarlarla ilgili ilk işlem yapıldıktan sonra, sıra geliyor duvarların düzeltilmesine. Duvarın yüzeyinin tamamen düzgün olması için yapılması gereken işlem astarlamadır. Astarın birçok işlevi vardır. Bunlar, yüzeyin pürüzsüz bir hal alması, yüzeyin emiciliğini azaltarak boya sarfiyatını da azaltması ve boyanın yüzeye iyi bir şekilde yapışmasını sağlamaktır.

Ayrıca, yüzeyi homojen bir hale getirdiği için boyanın daha örtücülük özelliğini de artırır. Piyasada farklı türde astarlar satılmaktadır ve boya öncesi kullanılması gereken astar, mutlaka üzerine uygulanacak boyaya uygun olmalıdır.

Benzer Haber  Home Ofis Dekorasyonu Nasıl Olmalı?

Astarlama işlemi bitip astar kuruduktan sonra, yüzeyde oluşan hafif pütürler ince bir zımpara kağıdı ile alınmalıdır. Astar uygulandıktan 6-12 saat sonra tamamen kurumuş olur. Zımpara işleminden sonra duvar temiz ve kuru bir bezle silinmeli ve boyaya hazır hale getirilmelidir.

Ev Boyama İçin Renk Seçimi

Duvar-Renkleri

 

Renk seçimini belirlemenize yardımcı olacak birkaç farklı kriter vardır. Boyamak istediğiniz odanın fiziksel özellikleri (yönü, aldığı doğal gün ışığı, odanın işlevi, odanın büyüklüğü gibi), mobilyalarınızın renkleri ve son olarak da güncel trendler doğrultusunda seçim yapmalısınız.

Açık renkler hemen her zaman  iyi sonuç verir diye bir kanun yok, öyle ki odanızın diğer eşyaları ile birlikte göz önüne alındığında odanın sıkıcı ve demode olmasına dahi neden olabilir. Koyu veya canlı renkler ise mobilyalar ile bir araya gelince ise odanın olduğundan boğucu olmasına neden olabilir. Kısacası boya rengi seçerken kati doğrular ve kati yanlış yoktur, yapmanız gereken tek şey tüm kriterleri değerlendirerek bir karar vermek.

Ne Kadar Boyaya İhtiyacınız Var?

Boyaya başlamadan önce hangi duvarı hangi renge boyayacağınıza karar verip ne kadar boyaya ihtiyacınız olduğunu hesaplamalısınız. Evin tamamını aynı renge boyayacaksanız, kabaca 100 m²’lik taban alanına sahip bir evin, 100 m² tavan boyasına, 250 m² de duvar boyasına ihtiyacı olacaktır.

Bu hesap, pencere sayısının fazla olmadığı sıradan bir evin ölçülerine göre çıkarılmaktadır. Farklı duvarlar için farklı renkler seçecekseniz, tek tek hesap yapmanız gerekir. İster evinizin tamamını boyayın isterse de bazı duvarlarını, mutlaka hesapladığınızdan biraz fazla boya alın ki yedek olsun.

Ev Boyama İçin Gerekli Malzemeler

ev-boya-malzemeleri

Boya için gerekli malzemeler: Elbette seçtiğiniz boya, kestirme fırçası (3 veya 4 numara), boya rulo (20’lik), mini rulo (10’luk), boya ızgarası (boyanın fazlasını almak için), kağıt bant (maske bandı), boyayı karıştırmak için büyükçe bir kova ve sağlam bir sopa, üst taraflara ulaşmak için bir merdiven ve zemini kaplamak için geniş plastik örtüler.

Astar için; boyaya uygun astar, fırça, ince zımpara, bez. Duvarda çatlaklar varsa; macun-alçı, spatula, zımpara kağıdı.

Ev Eşyalarının ve Zeminin Korunması

boya-badana

Boyama işlemine başlamadan önce boyamak istediğiniz duvarın önünü tamamen açmanız, zımpara yapacaksanız tozdan etkilenmemeleri için mobilyalarınızı ve diğer eşyalarını düzgün bir biçimde örtmeniz akıllıca olacaktır. Ayrıca, zemine boya damlaması olasılığı nedeniyle, zemini mutlaka geniş plastik örtüler ile kaplayın.

İnce örtüler uygun fiyatlara boya malzemecilerinde ve yapı marketlerde satılmaktadır. Eğer bulmazsanız, gazete kağıtları ile de düzgün bir biçimde kaplayabilirsiniz. İster örtü ister gazete kağıdı olsun, her halükarda yerlerinden oynamamaları için kağıt bantla sabitlemek mantıklı olacaktır.

Benzer Haber  Yatak Temizliği Nasıl Yapılır?

Ayrıca, süpürgelikleri, kapı ve pencere çerçevelerini maskelemek, yani kağıt bant ile kapatmak da işleri sağlama almak açısından önemli.

Prizleri ve elektrik düğmelerini ise sökebilir, boyama işlemi bittikten sonra yeniden monte edebilirsiniz.

Kestirme İşlemi

 boyabadana

Kestirme işlemi rulo ile boyanması mümkün olmayan kenar ve köşelerin fırça ile boyanması işlemine verilen isimdir. Not düşelim; eğer tavanı da boyayacaksanız, ilk önce tavanı bitirmeniz gerekiyor, sonra duvarlara geçmelisiniz. Duvarlara geçtikten sonra, kestirmeyi ister önce isterse de sonra yapabilirsiniz. Kestirme fırçasını kaliteli seçin ki tüyleri dökülüp duvara yapışmasın. Fırçayı yalnızca kenarları, köşeleri ve detayları boyamak için kullanmalısınız, çünkü hem fırça izleri belli olabilir hem de çok çok uzun zaman alır. Genel boyama işlemi için ruloyu tercih etmelisiniz.

Fırçayı boyanın içine tamamen batırmayın, yalnızca uç kısmını batırıp sonra da fazlalık boyayı sıyırın. Aksi takdirde fazla boya duvarda akarak çirkin bir görünüme neden olur. Kestirme fırçası ile kenarları yaklaşık 10-15 cm kadar boyamalısınız.

Ev Boyama İçin Birinci Kat

boya

İşe seçtiğiniz su bazlı boyayı yeteri kadar su ile karıştırarak başlamalısınız. Bu oranın ne kadar olduğu boyadan boyaya farklılık gösterecektir ve gerekli talimatlar boyanın kutusu üzerinde yer alır. Eğer özel bir renk karışımı yaptıracaksanız, karışımı yapan görevliden bu önemli bilgiyi almayı unutmayın.

Ruloyu kovanın içine batırıp uzun süre tutmayın, ruloyu boyaya yalnızca hafifçe değdirin. Böylece ruloya aşırı miktarda boya emmiş olmaz. Daha sonra ruloyu boya ızgarasına sürterek fazlalık boyayı alın. Artık ruloyu duvara sürerek boyaya başlamaya hazırsınız.

Fazla diplere, kenarlara ve köşelere yaklaşmadan ruloyu yukarı aşağı hareketlerle duvarda hafifçe yuvarlayın, asla bastırmayın. Bu şekilde, duvar boyunca ilerleyin, gerektikçe rulodaki boyayı aynı işlemlerden geçirerek yenileyin.

Duvar boyunca ilk kat boyayı geçtikten sonra, tarama yapmanızı öneririz. Tarama, boya henüz kurumadan önce, ruloyu boyasız bir şekilde ilk boyadığınız alandan yeniden geçirmektir. Bu işlem olası fazla boya kalıntıları eşit bir şekilde yayılacaktır.

Boya henüz ıslakken yapılmalıdır, aksi taktirde pürüzler oluşmasına neden olur. Bu nedenle, bir odayı boyamaya giriştiğinizde, duvarları tek tek boyamalı, her bir duvardan sonra, henüz duvar kurumadan tarama işlemi yapılmalıdır.

İkinci Kat Boya

 boyabadana

İkinci kat boya işlemine ilk kat boya kuruduktan sonra başlamalısınız. İkinci kat boyayı da tıpkı ilk katta olduğu gibi tamamlamalısınız. Bu arada unutmayalım; kalorifer petekleri için 10’luk küçük ruloyu kullanmalısınız.

Normal şartlarda, iki kat boya yeterlidir ancak koyu bir renkten açık bir renge geçiş yapıyorsanız, üç hatta dört kat bile boya yapmanız gerekebilir.

Yorum Yazın