Tavan Boyama Nasıl Yapılır?

Tavan boyama nasıl yapılır? Tavan boyası, genellikle duvar boyasına göre ikinci plana itilmiştir; ancak tavanlar, evinizin veya dairenizin genel ambiyansı, görünümü ve aydınlatması üzerinde oldukça büyük bir etkiye sahiptir. Tavan boyama, boya badana uygulamaları içerisinde önemli bir alanı teşkil eder. Tavanların güzel bir şekilde boyanması duvar boyama işlemleri için de önemli bir başlangıç olmaktadır. Yazımızdan tavan boyama tekniklerini inceleyebilirsiniz.

Tavan Boyama Öncesi Hazırlık

Tavanlar için özellikle, bir boya fırçası yerine bir teleskobik sapa (uzatma sapı) sahip mikrofiber iç cephe rulosu kullanın. Bu tip rulolar, tümseklik veya kabarcıklar olmadan düzgün bir boya tabakası sağlayacaktır. Ek olarak, ihtiyacınız olabilir:

  • Bir merdiven
  • Bir boya tepsisi ve astar
  • Kenarları kaplamak için bir duvar fırçası
  • Spatula ve delikler için bir macun bıçak
  • Kalafat ve köşelerde çatlaklar için bir kalafat tabancası

Boyama işlemine girişmeden önce armatürleri ya da avizeleri çıkartın. Ortalıkta görünen delikleri alçı ile kapatın.

Mobilyalarınızı taşıyın ve odanızı hazırlayın. Mobilyalarınızın çoğunu (eğer uygunsa) boyanacak alandan uzaklaştırın. Bu, bir apartman dairesinde yaşıyorsanız veya başka bir odaya kolayca taşınamayacak derecede ağır ve büyük kanepeler, masalar, yataklar ve diğer mobilya parçalarına sahipseniz mümkün olmayabilir. Kendinizi bu senaryoda bulursanız, damlayan boyadan korumak için tüm mobilyalarınızın üzerine plastik branda yayın. Bununla birlikte, zeminde plastik kullanmayın, zira, dökülecek boyadan neredeyse hiç koruyamayacaktır. Bunun yerine, zemine eşit olarak kalın bir damla bezi koyun. Ayrıca pencerelerinizi, eşikleri ve döşeme tahtalarını plastikle doğru şekilde koruduğunuzdan emin olun. Döşemenin etrafındaki alanı ve duvarın tavanla birleştiği yeri maskelemek için maskeleme bandı kullanın. Boyamadan önce duvarları astarlayın. Astarlama yaptığınız takdirde tavanda iki kat boya uygulaması yapmanız daha verimli bir sonuç elde etmenize yardımcı olur.

Benzer Haber  Mutfak Tezgahı Seçimi

Tavan Boyama Teknikleri

Duvar badanasını tavanı boyadıktan sonra yapmayacaksanız, duvar ile tavanın birleştiği yer için maskeleme bandı kullanabilirsiniz. Tavan ile duvarın kesiştiği yerler için robotik fırça kullanmalısınız.

Fırça ruloyu boyaya batırın ve zikzak çizgileri kullanarak tavanı boya ile hafifçe örtün. Ruloyu tavandan kaldırmadan ”W” ya da ”V” şekli yapın. Bu şekilleri yaparken de ruloyu bastırmamaya özen gösterin. Aksi takdirde tavanda leke oluşumları görülebilir. Zikzaklar eşliğinde boyadığınız tavanı, bir sonraki aşamasında boşluk kalan yerlerden birleştirerek boyamayı tamamlayın. Burada önemli bir teknik olarak ikinci kat boyayı ince bir biçimde uygulayabiliriz. Eğer ince bir şekilde yaparsak tavanımız daha dekoratif bir şekilde gözükecektir. Eğer gerekliyse üçüncü kat boya çalışması da yapılabilir. Burada rulo izinin olup olmaması boyacı için önemli kriterlerden biri olmalıdır.

Tavan boyama yapabilmek için öncelikle kaliteli boya kullanmak gerekir. Eğer asma tavan modelleri gibi dekoratif işler için de kullanılacaksa boya markası seçiminin önemi bir kat daha artar.

Tavan boyası su ile hacimce %15 oranında inceltilmelidir.

Tavan Boyama için Püf Noktalar

Tavan boyama teknikleri konusunu bahsederken sizlere birkaç püf noktadan da söz etmeden olmaz. Tavan boya uygulamalarını yaparken ince fırça kullanmak en önemli noktalardan biridir. Eğer tavanınızın dekoratif bir görünüm kazanmasını istiyorsanız ince fırça ile çalışabilir, duvarlarınızın o şık duruşu ile bütünleştirebilirsiniz.

Renk seçimi bir başka kritik noktayı oluşturuyor. Beyaz renk dışında da renkler tercih edebileceğinizi unutmadan doğru rengi seçerek evinize farklı bir görünüm kazandırabilirsiniz.

 

 

Yorum Yazın