Bedava Ev Veren Ülke

Bedava ev almak herkese imkansız gelir. Birikimlerinizi harcamadan, konut kredisi çekmeden hazır bir şekilde bedava ev verildiğini düşünün… İşte, o ülkede evler bedava veriliyor.  Japonya’daki boş evler ekonomi için oldukça  büyük bir endişe kaynağı haline geldi.  Mal sahipleri evlerini düşük fiyatlara veya  bedava satması dikkat çekiyor. Konut sahiplerinin birçoğu, yaşamadıkları evlerin vergi ve bakımından kurtulmak için evlerini  çok uygun fiyatlara hatta bazen bedava olmak üzere yeni alıcılarına veriyor.

Sahipsiz kalan konut ‘bedava ev’ ilanı ile alıcı buluyor

Bir Uzakdoğu ülkesi  olan Japonya’da sürekli azalan nüfus sebebiyle boş konut sayısı arttı. ‘Bedava ev’ ilanı ile bu boş kalan konutlar verilmeye başlandı.   Japonya’da durmadan azalan nüfus nedeniyle milyonlarca ev sahipsiz kaldı. Sahipsiz kalan evler için ‘bedava ev’ ilanları gittikçe artıyor.

Japonya nüfusunun 100 yaş üzeri  olmasıyla rekor kırıyor. Hayatını kaybedenlerin evleri ise problem haline gelmeye başlıyor.

Bedava veya düşük fiyatlı evler

Aile büyüklerinden miras kalan evlerde yaşamak istemeyenler, o evlere ihtiyacı olmayanlar, vergi ödemek ve evlerin bakımını üstlenmek istemeyenler ‘bedava ev’ ilanlarını veriyor.  Ülkenin farklı şehirlerinden verilen bu ilanlara turistlerin ilgi gösterdiği yetkililer tarafından belirtiliyor. Birçok ev ise, ölen ev sahiplerinin miras bırakacak kimsesi olmadığından yerel yönetimler tarafından internete ilan veriliyor. Bedava evlerin haricinde düşük fiyatlı birçok ev de mevcut.

Akiya projesi

Devletin Akiya projesi kapsamında gençler de ev sahibi oluyor. Fakat bunun da bazı şartları mevcut. Şartlardan biri 43 yaşından küçük olmaları. Ayrıca ilkokulda okuyan bir çocuk sahibi olmaları gerekiyor.  Ücretsiz olarak yaşadıkları evi restore etmeleri şartı bulunuyor.  Japonya’da  10 milyondan fazla ev sahipsiz kaldı. Japonların batıl inançları oldukça fazladır. Bu batıl inançlar nedeniyle, terkedilmiş ve boş evlerin piyasada satılması daha da zorlaşmış durumda. Çünkü çoğu zaman intihar, cinayet vb. gibi sebeplerle sahipsiz kalan evlerde yaşamanın uğursuzluk olduğu inancı ülkede oldukça yaygın.

Benzer Haber  Pasaportsuz Vizesiz Sadece Kimlikle Gidilen Ülkeler

Boş evlerin Japonca karşılığına “Akiya” deniyor.  İlan sitelerinin birçoğu kendi şehirlerindeki boş evlerin artan stokuna yönelik arz ve talebi daha iyi yönetmek istiyor. Bu nedenle  yerel yönetimler ya da topluluklar tarafından kurulduğu dile getiriliyor. Sitelere bakıldığında pek çok evin ücretsiz olduğu, alıcının yalnızca vergi ve emlak komisyonları gibi ücretleri ödemeleri gerektiği görülüyor.

Yorum Yazın