Beykoz Kundura Fabrikası

Son zamanlarda adını film ve dizi çekimlerine ev sahipliği yapmasıyla duyuran Beykoz Kundura Fabrikası çok köklü ve çok yönlü bir tarihe sahiptir. Sanayileşmenin tarihinde önemli bir rol üstlenmiş olan bu kurum, İstanbul’da, Osmanlı’dan Cumhuriyet’e kesintisiz olarak faaliyet göstermiş nadir endüstriyel kültür mirası örneklerindendir. Restorasyon projeleri devam ederken, Beykoz Kundura Fabrikası çekimlere ve etkinliklere ev sahipliği yapıyor.

İlgili resim

Beykoz Kundura Fabrikası Tarihçe

beykoz-kundura-fabrikasi

1810 yılında tabakhane olarak kurulan Beykoz Deri ve Kundura Fabrikası İstanbul’un en eski fabrikalarından biridir. Fabrika Osmanlı ve Türk ordusuna ayakkabı deri ürünlerinin tedarikini sağlamıştır.

Osmanlı İmparatorluğu dönemine (II. Mahmut döneminden imparatorluğun yıkılışına kadar), Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşuna ve birçok tarihi olaya şahitlik yapan fabrika 1933 yılında Sümerbank’a devredilmiştir.

O zamandan bu yana hafızalarımızda asla eskimeyen sağlam Sümerbank ayakkabıları olarak yer edinen deri kunduralarının üretimini gerçekleştirmiştir. 80′li yıllarda zamanla sadece orduya üretim sağlayan fabrikada üretim 1999 yılında durdurulmuştur. 2004 yılında özelleştirme kapsamında ise Yıldırım Holding’e satılmıştır.

Beykoz Kundura fabrikası Beykoz’un Merkezine çok yakın olan Yalıköy caddesinin ardından gelen Ortaçeşme bölgesinde yer alıyor. Etrafında eski Beykoz Stadı ve askeriye birliklerinin yer aldığı bölgede yer alan Beykoz Kundura fabrikası bir çok önemli dizi ve film projesinin de çekildiği bir alan.

Beykoz Kundura Fabrikası’nda Çekilen Dizi ve Filmler

beykoz-kundura-fabrikasi

Suskunlar dizisinin karargahı olarak kullanıldı.
“Umuda Kelepçe Vurulmaz” dizisinin çekildiği açık hava hapishanesi olarak kullanıldı.
Öyle Bir Geçer Zaman Ki isimli dizide mahalle alanı olarak kullanıldı.
Karadayı dizisinin önemli mekanlarından biri olan gazino olarak kullanıldı.
Beykoz Kundura’da çekilen diğer diziler ise, Diriliş Ertuğrul, Kurtlar Vadisi Pusu, Kurtlar Vadisi Terör, Hatırla Sevgili, Fesupanallah, Arka Sokaklar, Pusat, Küçük Kadınlar, İşler Güçler, Pis Yedili, Fatmagül’ün Suçu Ne, Kavak Yelleri, Yaprak Dökümü.
İstanbul’un en kıymetli sahillerinden birinde 1800’lü yılların başında kurulan Beykoz Debağat ve Kundura Fabrikaları, deri imalatının küçük imalatçıdan, ön-sanayi üretimi denebilecek düzeye geçişinin temsilidir.
Yaklaşık 180 dönümlük bir arazi üzerine kurulmuş olan bu tesis, Osmanlı ordusunun ayakkabı ihtiyacını karşılamak üzere faaliyete geçirilmiştir. Zamanla vatandaş için de ayakkabı üretmeye başlayan fabrikanın, 1877 yılında düzenlenen Viyana Uluslararası Fuarı’nda kazandığı bir de altın madalya vardır.

Beykoz Kundura Fabrikası Nerede?

Yalıköy Mahallesi, Süreyya İlmen Cd. No:1, 34820 Beykoz/İstanbul

 

Benzer Haber  Johnny Depp’in Evi

 

Yorum Yazın