Buzu ve Karanlığı İle Korkutan Şehir: Norilsk

Rusya’nın en kirli şehri olarak bilinen Norilsk, aynı zamanda en depresif insanların yaşadığı, en soğuk şehir olarak da biliniyor.

Kuzey Kutbu’nda köle işçi kampı olarak 1935’te kurulan sanayi kenti Norilsk’te hayat görüntülendi. Sadece havayolu ile ulaşılabilen Norilsk Rusya’nın en büyük sanayi kenti olmasının yanı sıra ülkenin en kirli havasına sahip şehri olma özelliği de taşıyor.

Tamamen Karanlık ve -10 Derece…

Sibirya’nın Norilsk kenti, Kuzey Kutup Dairesi’ne 400 km mesafede ve yıllık ortalamanın eksi 10 derece civarında olduğu yer. Yılın iki ayını tamamen karanlıkta geçiren bu kentin sakinleri zaman zaman eksi 55 dereceye varan soğuklarla başa çıkmaya çalışıyorlar.
Yaklaşık 180 bin kişilik nüfusa sahip olan Norilsk önemli sanayi kentlerden birisi. Sanayi kenti olması sebebiyle Norilsk Rusya’nın hava kirliliği en yüksek şehri olduğu açıklanmıştı.
Yılın 280 günü kış şartlarına sahip olan kentte 130 günden fazla kar fırtınaları görülüyor.

Anksiyete uykusuzluk ve gerginliğe neden olan gece sendromu…

Şehirde yaşayanların mücadelesi sadece hava koşulları ve karanlıkla değil. Kutup ikliminde görülen, anksiyete, uykusuzluk ve gerginliğe neden olan gece sendromu da şehir halkının korkulu rüyası. Birçok kişi şehirde bu rahatsızlığa yakalanıyor.

Dahası, Norilsk dünyanın en çok kirletilen şehirlerinden bir tanesi. Karbon, nitrojen gibi zararları gazları içeren iki milyon tondan fazla gaz Norilsk’ten atmosfere salınıyor.

Yılın iki ayını tamamen karanlıkta geçiren bu kentin sakinleri zaman zaman eksi 55 dereceye varan soğuklarla başa çıkmaya çalışıyorlar. Bu şehir dünyadan olan bağlantısını kesmiş gibi. Sadece bir şehre, Dudinka limanına demiryolu ile bağlı ve sanayi için kullanılıyor.

Bu şehri terk etmenin iki yolu var; ya Yenisey Nehri’nden aşağı doğru 2 bin kilometre yol gitmek ya da hava yolu.

Benzer Haber  Apple Park karargahı hakkında her şey!

Hava yolu dediysek de çok ciddiye almayın çünkü hava şartları o kadar kötü ki uçuşta haftalarca rötar olabilir. Kuzey Kutbu’nda köle işçi kampı olarak 1935’te kurulan sanayi kenti Norilsk’te hayat görüntülendi.

Prematüre doğum oldukça yaygın. Emisyon kontrolleri için planlar geliştirilmeye başlandı, ufak da olsa gelişmeler görülüyor.

Sadece havayolu ile ulaşılabilen Norilsk Rusya’nın en büyük sanayi kentlerinden biri olarak biliniyor. Kuzey Kutup Dairesi’ne 400 km mesafede bulunan Rusya’nın Norilsk kentinde iklim daha güney bölgelerinin ikliminden çok farklı. Yılın yarısı gece, yarısı da gündüz.

Yılın 280 günü kış şartlarına sahip olan kentte 130 günden fazla kar fırtınaları görülüyor. “Adeta buzdolabında yaşamaya” benzetilen kent, 90’lı yıllarda mineral yataklarının bulunduğu alana madenlerin kurulmasıyla insan çekmeye başlamış. Madende çalışma şartlarının oldukça zor olması nedeniyle emeklilik yaşı 45 olarak belirlenmiş. Ayrıca çalışanlara 90 gün resmi izin hakkı tanınmış. Şehirdeki çetin hava koşulları nedeniyle kentin sakinleri vakitlerini kapalı alanlarda geçirmeyi tercih ediyor.Tabii iki ay güneş görmeden yaşamak Norilsklilerde kaygı bozukluğu, uyku düzensizlikleri ile beraber depresyona neden oluyor.

Madencilik 1930’larda başladı; şehirde bugün yılda yaklaşık 500 ton bakır ve nikel oksit, 2 milyon ton sülfür dioksit havaya salınıyor.

Norilsk, Sovyetler Birliği dönemi ve şimdiki Rusya’da “kapalı şehirler” olarak tabir edilen yasaklı bölge olmamasına rağmen 1991 yılına kadar yabancı uyruklu vatandaşların ziyaretine kapalıydı. Bu yasak 1991 yılında kaldırıldı, ancak 25 Kasım 2001 yılında tekrar sınırlandırılma getirildi.

 

Yorum Yazın