Dünyanın En Yüksek Binaları

Dünyanın En Yüksek Binaları

Dünyanın en yüksek binaları önceki yıllarda Amerika’nın sembolleriydi fakat özellikle 2000’lerin başlarından itibaren var olan Asya’nın kalkınma çalışmaları bu alanı da etkiledi. Asya kıtasını bir bütün olarak ele alacak olursak, Amerika’nın dev iş merkezlerine rakip olacak devasa gökdelenlerin tasarımı yapıldı ve çalışmalara başlandı. Günümüze gelindiğinde ise gerek yaşamak gerek iş hayatında kullanmak için yapılan ve dünyanın en yüksek binaları arasında yer alan bu yapılar büyük çoğunlukla Japonya, Çin, Güney Kore ve BAE gibi Asya kıtasındaki ülkelerde toplandı. Elbette bunun en önemli sebeplerinden biri de güç gösterisi. Devasa gökdelenlerin o ülkeye dair başarı imajı çizdiği düşünülür, bu da ülkeleri çeşitli inşaat şirketleriyle işbirliği yapmaya iter. Peki dünyanın en yüksek binaları nelerdir?

Dünya’nın En Yüksek Binalarının Öncüsü Dubai’de!

Yapımına 2004 yılında başlanan Burj Halife’nin inşaatı 6 yıl sürdü ve 2010 yılında kullanıma açıldı. Açıldığı gün itibariyle 834 metrelik uzunluğuyla dünyanın en yüksek binası unvanını eline alan devasa bina Burj Halife, o güne kadar zirvede yer alan Şanghay Kulesi’nden yaklaşık 200 metre daha uzundu. Tasarımıyla da dikkat çeken Burj Halife ayrıca popülerlik konusuna da önem vermiş; dünyanın en ünlü tırmanışçıları ve dağcıları gibi kişilerin Burj Halife’yi tırmanmasını isteyerek uluslararası kamuoyunda bilinirliğini artırmıştır. Dünyanın en uzun binası olan Burj Halife, bu özelliğinin yanı sıra “dünyanın en uzun seyir kulesi”, “dünyanın en uzun asansörü”, “dünyanın en uzun yerde olan restoranı” gibi çeşitli özelliklere de sahiptir. Tüm bunlar Burj Halife’nin inşaatını planlayan ekibin uzun vadeli bir vizyonla hareket ettiğini ve hem niteliği hem de niceliği önemsediğini gösteriyor.

Japonya’nın Dünyanın En Yüksek Binaları Listesine Giren Başyapıtı: Tokyo Skytree

Burj Halife’nin ardından dünyanın en yüksek ikinci binasıdır. Yaklaşık 632 metrelik gibi devasa bir uzunluğa sahip olan Tokyo Skytree; yayın kulesi, gözlem evi ve restoran gibi çoklu sayılabilecek özelliklere sahiptir. Esas yapılış sebebi aynı amaçla inşa edilen Tokyo Kulesi’nin yetersiz kalmasıydı fakat günümüzde sadece bu özelliği değil, sahip olduğu estetikle de pek çok turistin ziyaret ettiği yapılardan biri olmuş durumda. Ayrıca sahip olduğu fütüristik ve geleneksel tasarım, onun basit bir yayın binası olmaktan çıkıp Japonya’nın güzelliğini yansıtan bir estetik aracı olmasını sağlıyor. Yapımına 2008 yılında başlanan Tokyo Skytree 2012 yılında tamamlanıp açılışını gerçekleştirdi.

Benzer Haber  Taraftar Odaları

Çin’in İş Dünyasındaki Rolü: Shangai Kulesi

İnşaatına 2008 yılında başlanan Shangai Kulesi’nin tamamlanması 7 yıl sürdü. 2015 yılında Birleşik Arap Emirlikleri’nde bulunan Burj Halife ve Japonya’daki Tokyo Skytree’den sonra dünyanın en uzun üçüncü gökdeleni olarak hizmete açıldı.

632 metrelik uzunluğu ve içerisinde bulunan 132 kat ve dikkat çekici tasarımıyla ihtişamlı Shangai Kulesi, Çin’in iş dünyasındaki en önemli projelerinden biri diyebiliriz. Özellikle Shangai’yi finans gibi alanlarda Asya’nın merkezi yapmak isteyen Çin, bu gibi yatırımlarla da ilgiyi üzerine çekebileceğini düşünüyor. Geride kalan 3 yılda aldığı dönüşlere bakılırsa pek de haksız sayılmaz gibi.  Ayrıca üçüncü sırada yer almasına rağmen “en yüksek gözetleme güvertesi” ve “en hızlı asansör” gibi unvanları bünyesinde tutmaktadır.

Dünyanın en uzun binaları listesindeki diğer gökdelenler de ağırlıklı olarak Asya kıtasında yer almakta. Bu da giriş kısmında belirttiğimiz Asya ülkelerindeki gövde gösterisi yapma isteğinin bir yansıması.

İlk 10’da yer alan gökdelenler arasında Asya dışından yer alan tek istisna ise, yapı tarihinin belki de en önemli eserlerinden olan Özgürlük Kulesi. Bundan sonraki süreçte bu listedekileri geçen yüksek inşaat çalışmaları yapılacak mı, yapılırsa da hangi ülkelerde olacak bekleyip göreceğiz.

✔ Abraj El-Beyt – Suudi Arabistan

✔ Ping An Uluslararası Finans Merkezi – Çin

✔ Lotte World Tower – Güney Kore

✔ CTF Finans Merkezi – Çin

✔ Özgürlük Kulesi – Amerika

✔ China Zun – Çin

✔ Taipei 101 – Tayvan

 

Yorum Yazın