En çevreci şehirler sürdürülebilirliğin ve yeşil ekonominin önemini fazlasıyla artırdığı günümüzde çok daha anlamlı hale gelmiş durumda. Fosil yakıtların orta vadeli gelecekte bitme aşamasına geleceğini düşünürsek sürdürülebilirliğe ve yeşil ekonomiye sahip olan şehirler hem yaşam konforu hem de maddi gelir anlamında en üst sıralarda yer alacaktır. Bu nedenle, artık pek çok devletin üst kademelerinin yer aldığı bu konferanslar konuyla ilgili ilk adımı atmış durumda. Bu konuya tam olarak odaklanan İskandinavya başta olmak üzere dünyanın pek çok yerinden şehirlerin yer aldığı listede bir anlamda geleceğin şehirlerini de görebilirsiniz. Geleceğin şehirleri olan bu şehirler hangileridir ve bu amaç için neler yapmaktadırlar? Bu sorunun yanıtını yazının devamında bulabilirsiniz.
Vancouver
Sadece yeşil ekonomi değil akıllı şehir anlamında da çok önemli atılımlar yapan Vancouver, teknolojiyi ve yeşile olan sevgiyi korumakta. Şehirdeki büyük çoğunluğun, Vancouver’daki ilk park olan Stanley Park’a 5-10 dakikalık mesafede yaşaması da elbette yeşile karşı olan bu ilginin temelini oluşturmakta. Ayrıca bisikletin en yaygın ulaşım aracı kullanılması da Vancouver halkının sürdürülebilir politikalara ne kadar hazır olduğunun kanıtlarından birisi. Bu sebeple, gerek Paris İklim Anlaşması gerekse çevrecilikle ilgili diğer pek çok sözleşmede Kanada başı çeken ülkelerden biridir. Hali hazırda bisiklet ve yürüyüşü sıklıkla kullanıp çevreci olmayı benimsemiş bir ülke için Paris İklim Anlaşması’na uyum sağlaması da çok zor olmayacaktır.
Reykjavik
Atlas Okyanusu’nun kenarındaki ada ülkesi olan İzlanda’nın başkenti Reykjavik aslında genel olarak sürdürülebilirliği ve yeşil ekonomiyi sahiplenen bir halka sahip fakat geçen yıl başbakan olan Katrin Jakobsdottir Yeşiller Partisi’ni temsil ettiği için bu konuda çok daha hassas ve muhtemelen görev süresi boyunca hem Reyjkjavik hem de İzlanda’nın geneli için fazlasıyla verimli bir süreç inşa edecek gibi duruyor.
Oslo
Norveç’in başkenti ve en kalabalık şehri konumundadır. Yeşil ekonomi politikasını tıpkı Reykjavik ve Vancouver gibi yıllar öncesinden itibaren uygulamaya almış durumda. Dünyanın yaşam düzeyi olarak en iyi ülkesi. Şu anda sürdürülebilirlik ve/veya yeşil ekonomi alanlarında daha iyiye ulaşmak adına bu süreçte çeşitli altyapısal problemlere sahip gibi görünüyor. Paris İklim Anlaşması da bu nedenle önemli, böylece ülkeler kendi standartlarının ne derece global olduğu bile öğrenilebilir.
Stockholm
İsveç’in en önemli şehri ve başkenti olan Stockholm, Avupa Konseyi tarafından Avrupa Yeşil Başkent ödülünü aldı. Tıpkı Vancouver’da olduğu gibi ulaşımın sıklıkla bisikletle yapıldığını göz önünde bulunduracak olursak Stockholm de kültür ve altyapı olarak yeşil ekonomi ve sürdürülebilirlik politikasını tam olarak uygulamaya hazır şehirlerden birisi.
Viyana
Avrupa’nın gözdelerinden Avusturya’nın başkenti ve en önemli şehri olan Viyana, sanat birikimi ve tarihi dokusunun yanı sıra çevreci şehirler arasında da Avrupa şehirlerini başarıyla temsil etmektedir. Ulaşım konusunda fosil yakıtların bitme aşamasına geldiği ve bisiklet gibi araçların yoğun olarak kullanıldığı Viyana, Paris İklim Anlaşması’na da en çok uyan şehirlerden biridir. Geleceğin şehirleri arasında kendine önemli bir miston edinen şehir, bu kapsamda Avrupa kıtasını başarıyla temsil etmektedir.
Kopenhag
İskandinav ülkelerinin genelinde olduğu gibi Danimarka da çevreci olmaya dikkat eden ülkelerden. Bu çevreci politikaların en büyük yansımalarını ise başkent Kopenhag’da görüyoruz. 2030’lara kadar fosil yakıtları tamamen bitirmeyi amaçlayan Danimarka, bu konuda Kopenhag’ı sürdürülebilirlik açısından merkez haline getirmektedir. Şehrin sahip olduğu dokuyu korumak adına yeşil ekonomi ve sürdürülebilirliğin çok daha fayda sağlayacağını düşünen Danimarka, çalışmalarını da bu kapsamda fosil yakıtları bitirmek ve bisiklet kullanımını artırmak gibi hamlelerle sürdürmektedir.
Amsterdam
Amsterdam, eğlence ve kültür-sanat alanlarında sadece Avrupa’da değil dünyada da örnek gösterilen şehirlerden. Sahip olduğu bisiklet kültürüyle yeşil ekonomi ve sürdürülebilirliğe en uygun altyapıya sahip şehirlerden. Avrupa’daki pek çok şehirde olduğu gibi yeşil alan konusuna ekstra dikkat eden ve mümkün olduğunca pek çok yerde fosil yakıtların kullanılmaması için çalışan bir şehir. Yürüyüş ve bisiklet kültürüyle fosil yakıtların eksikliğini çok fazla aramıyor. Hollanda ülke olarak da bu konuda hassaslığa sahiptir. Paris İklim Anlaşması’na titizlikle uymaya çalışmaktadır. Şehirdeki çevreci politikalardan Paris İklim Anlaşması’nın benimsenmesine kadar tüm bu detaylar, Amsterdam’ın geleceğin şehirleri arasında gösterilmesi için önemli unsurlar.