Ev Sanatsal Evler

Ev sanatsal evler yazımız tasarımlarıyla sizlere ilham verecek! En sanatsal evler nerede ve nasıl tasarımlara sahipler sizler için açıklayacağız. Sanatsal evler, tarih öncesinden itibaren sanatı hayatının bir parçası haline getiren insanlık için ilham anlamında her zaman bir öneme sahipti. Elbette bunu, dönemin koşulları ve gelişmişlik seviyesi ölçüsünde yapabildi.

Ev sanatsal evler yazımız tasarımlarıyla sizlere ilham verecek! En sanatsal evler nerede ve nasıl tasarımlara sahipler sizler için açıklayacağız. Sanatsal evler, tarih öncesinden itibaren sanatı hayatının bir parçası haline getiren insanlık için ilham anlamında her zaman bir öneme sahipti. Elbette bunu, dönemin koşulları ve gelişmişlik seviyesi ölçüsünde yapabildi. Özellikle 20.yüzyıldan itibarense artık teknoloji çok daha hızlı bir şekilde gelişip özgür düşünce itibar kazandıkça sanatsal evler de konsept olarak boyut değiştirdi. Eskiden sanatsal parçalar barındıran evler, artık başlı başına sanat eseri olmaya başladı. Bu yazımızda da sanatsallığıyla ilham veren konseptteki evleri konu edineceğiz. Bazen mimarların bazense kendisini yetiştirmiş diğer bireylerin tasarladığı bu evler, hepimiz için fazlasıyla enteresan tasarıma sahipler.

Dünyanın En Sanatsal Evlerinden Biri Belgrad’da

Denizin ortasında yaşamayı  Robinson Crusoe’dan biliyoruz fakat bunu gerçek hayatta birilerinin gerçekleştirmesi fazlasıyla ütopik ve ilham verici. Sırbistan’ın başkenti Belgrad’da yer alan bu ilginç konseptli ev, hem görünüşü hem de bulunduğu konum itibariyle en sanatsal evlerden biri. Bu sanatsal ev, Drina Nehri’nin Bajina Basta kasabasında bulunuyor ve bölgeyi ziyaret eden turistlerin ilgi gösterdiği yapılardan birisi. Kimin inşa ettiği isim olarak bilinmese de yapılan araştırmalar ilginç bir şekilde 1960’lı yıllarda mimarlıkta uzmanlaşanlardan değil, normal halk içinden birkaç arkadaşın birlikteliğinin bir sonucu olduğunu gösteriyor. Bu açıdan listenin en ilham verici olaylarından biri.

Benzer Haber  Peri Ağacı Odası

Uçak Konseptiyle Dünyanın En Sanatsal Evlerinden

 

Uçak ve uçmak pek çok kişi için tutkudur fakat projenin tasarımını yapan mimarlar bunu bir tık öteye taşıyıp uçak konseptli ilginç bir ev inşa etmişler. Lübnan’ın Miziara kentinde yer alan bu sanatsal ev; Yunan tapınakları, Mısır harabeleri ve Airbus A380 model uçağı sentezlemeyi amaçlamış. Binlerce yıl öncesiyle bugünü bir araya getiren bu ilginç ve sanatsal yapı, gerek yerel halk gerekse bölgeye gelen turistler açısından uğrak yerlerden biridir.

Sanat ve Sürdürülebilirlik Odaklı Bir Güneş Evi: Heliodone

Fransız İhtilali’nden itibaren edebiyat başta olmak üzere pek çok entelektüel alanda dünyanın en iyilerinden olan Fransa, mimaride de kendisinden bekleneni ortaya koyan bir bina tasarlamış. Strasbourg şehrinde yer alan bu sanatsal ev, Alsacian bölgesinde Cosswiller adlı bir kırsalda yer almaktadır. Heliodone’un tasarımının yanı sıra fark yarattığı bir başka konu ise biyoklimatik bir güneş evi olmasıdır. İçerisindeki çeşitli sistemler sayesinde dört mevsim güneş açılarını ayrı ayrı almaktadır. Bu yönüyle dünya genelinde sürdürülebilirlik temasına odaklanan mimari konferanslarda ve diğer çeşitli etkinlikte kendisine sıklıkla atıfta bulunulur.

Endonezya’da Hüzünlü ve Sanatsal Evler

Prefabrik gibi gözüken ve minimalist bir anlayışla yapılan bu sanatsal evler, 70 tanesi aynı bölgede olunca ortaya fazlasıyla ilgi çekici bir ambians sunuyor. Fakat her ne kadar dışarıdan bakıldığında ilgi çekici gibi gözükse de bu evlerin hüzünlü bir hikayesi var. Bu evlerin yapımını, Endonezya’nın antik kenti olan Yogyakarta’daki Sumberharjo köyünde meydana gelen depremden dolayı evsiz insanların barınması için Amerikan merkezli kar amacı gütmeyen kuruluş olan Domes for the World (DFTW) üstlendi. Bölge bu yönüyle, sanatsal evlerden oluşmasının yanı sıra hikayesiyle de farklı bir öneme sahiptir.

Benzer Haber  Dünyanın En Pahalı Şehirleri Listesine Türkiye'den 5 Büyük İl Girdi

En Sanatsal Evler: Afrika ve Timsah Konsepti

 

Timsahlar, bilindiği gibi Afrika’nın en yaygın sembollerinden biridir. Fildişi Sahili’nde bir mimar da dünyanın geri kalanı için en ürkütücü hayvanlardan biri olan timsahı mimarlıkta kullanarak ev tasarımının merkezine alıp sanatsallığın toplumdan da etkilendiğini gözler önüne sermiş. Fildişi Sahili’nin başkenti Abidijan’da yer alan bu yapı, mimarlık açısından ciddi bir tanınırlığa da sahip.

Japonya’nın Futbol Konseptiyle Tasarlanan Sanatsal Evi

 

Fildişi Sahili örneğinde toplum alışkanlıklarının sanatın her alanında olduğu gibi mimarlıkta da etkili olduğunu belirtmiştik. Yukarıda gördüğünüz Japonya’daki futbol topu konseptine bağlı kalarak tasarımı yapılan sanatsal ev, bu düşüncemizi ispatlar nitelikte. Gifu şehrinde yer alan bu ev Keeping House isimli bir firma tarafından yapılmıştır. İçerisinde yaşamak için soru işaretleri barındırsa da her türlü depreme dayanıklı olarak yapılmış ve tıpkı normal tasarımdaki bir ev gibi bütün gereklilikleri yerine getirmiştir. Tabi tıpkı Fildişi Sahili’ndeki timsah temalı ev gibi bunun da uygulamada ne kadar gerçekleşeceğiyle ilgili soru işaretleri bulunuyor, tıpkı resimde bu sanatsal eve bakan Japon sunucunun da muhtemelen aklında çeşitli soruların olması gibi.

 

 

Yorum Yazın